Local

VIDEO | Deși votată, strategia de alimentare cu energie termică a Municipiului Focșani continuă să fie contestată. De ce?

Ziarul de Vrancea
10 nov 2021 2405 vizualizări

Deși la ședința exraordinară a Consiliului Local al Municipiului Focșani a fost votată strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat de către majoritatea aleșilor, aceasta a fost și este în continuare contestată.  O explicație a acestei contestări o dă public viceprimarul Municipiului Focșani, Alexandra Tătaru, pe contul său de facebook.

De asemenea, în ședința din 18 octombrie a Consiliului Local al Municipiului Focșani, când aceeași stategie a fost prima oară respinsă la vot, consilierul PNL, inginerul Costel Bîrsan a expus pe larg motivele respingerii din punctul său de vedere și al colegilor din majoritatea PNL-USR-PLUS. Ulterior, el a primit o replică din partea primarului Cristi Valentin Misăilă pe acest subiect. Având în vedere interesul public pentru această strategie, redăm în continuare toate discuțiile menționate.

Ce spune într-o recentă postare pe contul său de facebook viceprimarul Municipiului Focșani, Alexandra Tătaru 

„Am aprobat în ultima ședință a Consiliului Local «faimoasa» strategie de alimentare cu energie termică a Municipiului Focșani, întârziată cu doi ani nu știm din ce motive.

Am făcut-o din responsabilitate, pentru că de ea depinde alocarea unor fonduri pentru sistemul de termoficare centralizat, dar trebuie să mărturisesc că, așa cum arată documentul strategic, situația nu face decât să îngroape și mai mult societatea aproape falimentară ENET.

Edilii noștri nu au avut curajul colegilor lor din județele vecine Buzău și Galați, care au tranșat această chestiune a sistemului centralizat, o gaură neagră pentru bugetele locale.

 Intervenția mea din ședință a vrut să scoată în evidență că nu se mai poate așa. Soluții există, le avem la îndemână, trebuie doar determinare să le și punem în practică.

«L-am ascultat pe colegul dumneavoastră, domnul primar Toma de la Buzău și își exprima regretul pentru necazurile prin care treceți, domnule primar Misăilă, pentru că nu ați vrut să înțelegeți că acest sistem centralizat de termoficare este unul falimentar și că există alte soluții prin care noi să salvăm bugetul local de aceste cheltuieli exorbitante. Milioane de euro aruncate pe apa sâmbetei. Din 2009 și până în prezent s-a înjumătățit numărul de abonați la ENET. De la 20.000 de apartamente branșate, astăzi mai vorbim doar de 10.500. Nu mai spun despre faptul că unitățile de învățământ au rămas neîncălzite. Oameni care în ultima lună au stat în frig în casele lor, chiar dacă o să spuneți că facturile vor fi la valoarea cantității de căldură primite, vor da banii pe medicamente. Cu aceleași situații ne vom confrunta și în anii următori, chiar dacă vorbim de o încălzire climatică, pentru că de la noi nu va dispărea iarna și cu siguranță cei racordați la ENET vor avea aceeași dependență. Pe mine, personal, m-ar interesa care sunt soluțiile să salvăm bugetul local și să nu mai aruncăm cu banii în această societate care nu face decât să se înglodească în datorii și să-și arate ineficiența. Incompetența managerială s-a văzut clar și nu avem nicio garanție că vom primi bani de la guvern anul acesta sau anul viitor. Ce soluții avem? Cele expuse în strategie sunt același ca și acum zece ani. Și? S-au pus în aplicare? Nu!»” -Alexandra Tătaru

În ședința extraordinară a forului, convocată luni, 18 octombrie 2021, proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi referitor la aprobarea strategiei de alimentare cu energie termică a Municipiului Focșani n-a trecut de votul majorității.

Aprobarea acestei strategii este, conform precizărilor făcute de primarul Cristi Valentin Misăilă în ședința de luni, o condiție fără de care alocarea din fonduri publice naționale sau europene, pentru funcționarea sau modernizarea sistemului de distribuție a energiei termice în sistem centralizat din municipiul Focșani, practic, nu mai este legal posibilă.

Mai trebuie menționat că în ședința amintită, inginerul Costel Bârsan, consilier local PNL și-a exprimat opinia de specialist, lâsând însă impresia că vorbește în numele majorității PNL-USR-PLUS din CL Focșani, accentuând că: Sub actuala structură, sistemul centralizat de producere și distribuție a energiei termice din municipiul reședință a județului Vrancea «nu are nici un viitor». Pentru că nu este și nu va fi niciodată rentabil. 

Justificarea inginerului Bîrsan a fost aceea că acele 2 motoare Rolls-Royce din dotarea sistemul modernizat pe fonduri europene, de producere și distribuție a energiei termice în sistem centralizat din Focșani, produc prin modul lor de concepție și funcționare, în principal energie electrică.

Energia termică pe care acestea o produc este «reziduu la energia electrică produsă», a explicat inginerul Costel Bîrsan.

„Enet-ul nu are nici un viitor! Gândiți-vă bine ceea ce trebuie făcut.(..)  Părerea mea este să ne gândim bine la ceea ce avem de făcut, să nu fie prea târziu! Să nu ne ducem pe un drum de pe care nu ne mai putem întoarce! Trebuie gândită foarte bine problema”, a concluzionat inginerul Costel Bârsan, consilier local PNL înaintea supunerii la vot a strategiei de alimentare cu energie termică a Municipiului Focșani în ședința extraordinară a CL de luni, 18 octombrie 2021. Supus la vot, proiectul de hotărâre pe acest subiect a primit 9 voturi pentru și 12 voturi împotrivă, fiind deci respins​.

La discuțiile dinaintea supunerii la vot în ședința extraordinară a CL Focșani, convocată luni, 18 octombrie 2021, a proiectului de hotărâre privind aprobarea Strategiei de alimentare cu energie termică a Municipiului Focșani consilierul local PNL, inginerul Costel Bîrsan, a precizat următoarele:  

„Vreau să încep prin a spune ce am mai spus de nenumărate ori, și anume: acest Enet este o gaură neagră pentru bugetul municipiului Focșani. Și dacă stăm și analizăm cu picioarele pe pământ sau cu picioarele în apă rece, e clar că nu ne duce nicăieri. Dacă mergem înainte cu acest proiect și cu acest Enet mai devreme sau mai târziu sigur va da faliment. Acum este în insolvență, pentru că populația Focșaniului se debranșează, rebranșați nu știu să mai fi fost, deoarece nimeni nu pleacă de la bine la rău.

Acuma, ni se spune totdeauna că există așa, o sabie atârnată deasupra capului, că vom fi nevoiți să returnăm Uniunii Europene acei bani investiți. Așa o fi sau n-o fi? Nu știm! Dar chiar cu această ocazie solicit și eu toate documentele. Deci vă rog frumos să o luați ca o interpelare: Solicit toate documentele referitoare la proiectele de finanțare prin fonduri europene și condițiile scrise acolo pentru funcționarea Enet-ului. Vrem să știm și noi. Eu personal vreau să știu, să cunosc ce înseamnă acest Enet și mai ales condițiile de viitor.

Pentru că mai devreme sau mai târziu, ne place sau nu ne place, vrem să acceptăm sau nu vrem să acceptăm, acest Enet va dispărea! Și atunci trebuie să ne punem întrebarea: când e mai bine să returnăm acei bani? Acum, când sunt mai puțini, sau la sfârșit, când vor fi mai mulți? Știți, ca un «nisip mișcător». Cu cât te zbați mai mult, cu atât intri mai adânc și ieși mai greu.

Enet-ul este nerentabil și va fi nerentabil. Certificatele verzi s-au scumpit, cum spuneam și-n ședința trecută, de la 5 dolari sau 5 euro la 80 de euro. Deci un asemenea sistem integrat numit Enet nu poate fi susținut să fie rentabil. Orice societate comercială, în opinia mea, dacă este pe plus trebuie să existe, iar dacă nu este pe plus nu trebuie să existe. Sau ne luăm angajamentul sau cu bună știință, că vom subvenționa de la bugetul local și de la bugetul de stat tot timpul, acea diferență de preț a gigacaloriei. Pentru că Enet-ul nu poate produce o gigacalorie în mod rentabil, eficient. Pentru că nu are cum. 

S-au mai vehiculat diferite modalități de încălzire electrice. Că, vezi Doamne, Uniunea Europeană o să treacă de pe gaz pe electric și nu se va permite alimentarea cu gaz. Exclus așa ceva! Enet-ul niciodată nu va putea merge pe parte electrică. Cu atât mai mult, consumatorii individuali, de la apartamente. Întrucât o centrală de apartament de 12-14 Kilowați, putere electrică, ar avea nevoie la un bloc cu 20 de apartamente de un cablu care să suporte 1200 Amperi.

Cei care sunt specialiști și cunosc acești termeni, această unitatea de măsură, 1200 de Amperi la un bloc de 4 nivele cu 20 de apartamente este extraordinar de mult. Pentru așa ceva ar trebui modificată întreaga infrastructură de transport și distribuție a energiei electrice din toată România! Or, după estimarea mea, nu este posibil să se întâmple acest lucru mai devreme de 50 de ani. Este exclus. 

SUA, care se confruntă cu aceeași problemă, au tensiunea la prize de 110-115 Volți și încearcă să treacă la 230 Volți. Dat fiind pierderile foarte mari care există în sistemul lor datorită tensiunii scăzute, nu reușesc. Pentru că toate aparatele consumatoare sunt pe acea tensiune. Deci nu va fi posibil. Ca atare și acest lucru cade!

Mai mult decât atât, ca și nivel de secțiune, gazul metan transportă de 10 ori mai multă energie decât curentul electric (pe aceeași secțiune). Deci o țeavă de un țol transportă foarte multă energie comparativ cu curentul electric. Ca idee, un metru cub de gaz dezvoltă 10 Kilowați-oră energie. Deci toate aceste ipoteze date în spațiul public, aruncate în spațiul public sunt răspândite doar de cei necunoscători și care din dragul de a fi mai ecologiști, mai prietenoși cu mediul încercă să inducă asemenea teorii lipsite de fundament științific.

Ca atare, domnule primar, haideți iarna aceasta să treacă cum o trece, să sperăm că lumea ( n.r. abonații Enet) nu va sta în frig și nu va fi lipsită de apă caldă și cu calculele pe masă, cu calculatorul să vedem ce este mai rentabil. Și mai profitabil și pentru cetățeni și pentru Primăria Focșani. Pentru că după cum știți și dumneavoastră, foarte mulți bani se aruncă în acest Enet, este o «gaură neagră» și acești bani se pot investi în alte direcții cu mai mult folos.Ca atare, vă rog încă o dată și vă rog foarte, foarte mult aplecați-vă, vă rog, pe acest subiect și haideți să luăm o hotărâre benefică pentru focșăneni, pentru municipiul Focșani. Nu doar pentru un grup de interese pe care funcționarea Enet-ului îi avantajeză.”

Replica primarului Misăilă la cele afirmate de consilierul local PNL, inginerul Costel Bîrsan: „V-am spus și la fel ca și dumneavoastră am să mă repet pe anumite chestii. În mare parte vă dau dreptate (n.r. celor afirmate de consilierul local PNL Costel Bârsan despre situația Enet) pe ceea ce înseamnă rentabilitatea acestei societăți comerciale. Dar această societate comercială nu este proprietara investițiilor făcute din fonduri europene. Noi, municipiul Focșani, comunitatea, toți cetățenii municipiului Focșani sunt proprietari pe aceste sisteme de producție și transport a agentului termic și a apei calde. Enet-ul este doar un gestionar.

Mâine, Enet-ul ca și entitate poate să dispară, poate să intre în faliment, poate să se dizolve, sistemul rămâne al Primăriei. Noi suntem investitorii, noi sutem beneficiarii, nu Enet-ul. Enet-ul este doar un gestionar. Haideți să departajăm puțin lucurrile, să înțelegem cun stau ele cu adevărat. Mâine dacă se deființează Enet-ul, noi putem înființa în cadrul organigramei Primăriei o direcție sau un serviciu, un birou care să se ocupe de gestionarea acestui serviciu de furnizare a agentului termic și apei calde (n.r. abonaților sistemului centralizat din Focșani).

Problema este alta! Că acest Enet vine cu datorii istorice care-au fost garantate de Ministerul de Finanțe cu mulți ani în urmă. Toate aceste datorii istorice au produs dobânzi și penalități, au dus la blocarea conturilor SC Enet, în loc ca banii încasați de la populație, încasați din vânzarea energiei electrice, pentru că producem și energie electrică, pe lângă energia termică și apa caldă, nu s-au dus pentru a se refinanța activitatea. Ci s-au dus în datoriile istorice. De aceea au ajuns în situația aceasta de insolvență. Față de noi, Primăria, ea avea obligația să plătească an de an o redevență. N-au apucat să plătească acea redevență și legea m-a obligat, nu c-am vrut eu, n-a fost un moft al meu, al lui Misăilă, legea m-a obligat să solicit insolvența. Era una din variantele prin care eu puteam să stopez, această «gaură neagră».

Urmează să avem un lichidator judiciar și după ce va fi desemnat lichidatorul judiciar se va face un plan de reorganizare al Enet. Dacă acest plan de reorganizare va avea succes, atunci societatea Enet va putea fi adusă pe linia de plutire. Dacă nu, se ajunge în faliment. Dar și într-o situație și în alta, populația, cei care sunt abonați la sistemul centralizat, populația are de suferit. Și nu numai populația, ci și toate instituțiile publice.

Dar credeți dumneavoastră că Uniunea Europeană ar fi fost atât de inconștientă ca să arunce bani, să investească bani în sisteme centralizate de încălzire și de furnizare a apei calde dacă ei știau că aceste sisteme nu au viitor? Dimpotrivă, în „green-deal-ul” (n.r. pactul verde) semnat anul acesta, Comisia Europeană spune foarte clar că până în 2030 se vrea reducerea emisiei de noxe cu 50%, iar până în 2050 cu 100%! Singurele variante posibile sunt doar să mergem pe sisteme centralizate care pot fi controlate. Va veni momnetul în care vom fi obligați toți care utilizăm sisteme alternative de încălzire individuală să plătim niște taxe imense. Astfel încât n-o să ne mai convină să stăm cu centrală individuală acasă. Tocmai pentru că ele sunt considerate, însumate, poluatoare.

Un studiu al BERD, al Băncii Europene de Dezvoltare, spune așa: pe municipiul Baia Mare, care era un mare oraș industrial și avea o poluare extraodinară. După 1989, industria din Baia Mare a decăzut, cum știm că s-a întâmplat în toate orașele mari din țară. Și cu toate acestea, poluarea produsă înainte de 1989 de industrie este cu mult mai mică decât ce se întâmplă astăzi prin utilizarea centralelor de apartament și autovehiculeor și a tuturor poluatorilor.

Și mai spun ceva: ne-ați cerut documente (n.r. consilierul local PNL Costel Bîrsan). Vă punem la dispoziție toate documentele, dar veniți cu un camion, pe de o parte. Vi le putem pune la dispoziție să le consultați aici. Dacă vreți copii, aceasta ar însemna să plătim poate chiar mii de lei. Dar vă spun atât. Vă pun la dispoziție un singur document. Raportul, atenție, al auditorilor veniți din partea Curții de Conturi Europene. Care au verificat prima etapă de implementare a acestui proiect. Acest Raport spune foarte clar că proiectul s-a derulat în cele mai legale condiții. Dacă ne uităm pe planul de investiții propus prin această strategie (n.r. strategia de alimentare cu energie termică a Municipiului Focșani ce trebuia aprobată în ședința extraordinară a Consiliului Local convocată de luni, 18 octombrie), vedeți că printre altele ajungem și la ce ați spus dumneavoastră (n.r. consilierul local PNL Costel Bîrsan).

Uitați aici! Și aceasta sunt tot rezultatul expertizelor făcute de către auditorii BERD, ai Băncii Europene de Dezvoltare. În care ni s-a spus foarte clar: pentru a eficientiza această activitate, la fiecare punct termic ar trebui să instalăm panouri fotovoltaice, pompe de căldură, care pe timpul verii, în special, să vină cu un aport suplimentar de energie verde. Și uitați că avem în planul de investiții, în strategia care o aveți la mapă, avem așa: realizarea unui acumulator de căldură pentru stocarea energiei termice, încă instalarea a 2 motoare de cogenerare, montarea unor pompe de căldură aer-apă în punctele termice aflate la capetele de rețea, montarea unor pompe de căldură apă-apă care să recuperze energia termică primită din returul rețelei de termoficare, realizare unui racord (iarăși o mare problemă și asta am discutat și suntem într-un stadiu avansat) de gaze naturale Transgaz.

Noi în acest moment, după cum știți, cumpărăm gaz de pe piața liberă. Dacă l-am cumpăra direct de la producător, fără a mai suporta costuri de distribuție și celelalte cote adiționale de profit și așa mai departe, am putea cumpăra gazul la un preț mult mai mic și ar putea să fie și mai rentabilă această activitate. Plus celelalte: reconfigurarea stației electrice de 6 Kvolți și realizarea unui parc fotovoltaic de între 20-50 Mwați electrici. Deci toate acestea vin pentru a moderniza și pentru a eficientiza. Așa s-a intrat în 2009 în acest program și trebuie să-l urmăm până la capăt.”

Revenirea cu precizări a consilierului local PNL Costel Bîrsan după replica primarului Cristi Valentin Misăilă: „Domnule primar! Ce ne povestiți dumneavoastră, o faceți din convingere. Sunt convins că o să vă schimb această convingere. Dacă o faceți doar citind niște hârtii, date de nu știu cine pe acolo.”

Primarul Misăilă: ”Îmi pare rău că nu v-am invitat când au venit cei de la BERD!”

Consilierul local PNL, inginerul Costel Bîrsan: „Acestea sunt poezii, dacă îmi dați voie, vă spun un scurt banc așa? Pe vremea lui Ceaușescu, era o emisiune la televizor: avem o flotă de pescadoare. Și reportera întreba pe respectivul: «Domnule, dar cum e cu prețul? Că ziceți că e mai rentabil să cumperi decât să pescuiești.»; «Păi dacă vrem să fim pescari!», venea răspunsul. Așa și noi. Păi ce vreți dumneavoastră cu Enet-ul, ce ne spuneți dumneavoastră acum, păi facem pompe de căldură, facem fotovoltaice, facem atâtea și atâtea. Păi nu mai există Enet-ul acesta, domnule! Domnul primar! Înseamnă că este altceva! Și este un lucru bun. Dar să iei nu mai...”

Primarul Misăilă: „Domnul Bîrsan, separați sistemul centralizat de producere și distribuție a energiei termice din Focșani de Enet.”

Consilierul local PNL inginerul Costel Bîrsan: „Bine, domnule primar. Nu mai există Enet! Păi, domnul primar, noi discutăm de ceea ce cheltui pentru a scoate un produs. Produsul este gigacaloria. Niciodată, dar niciodată. Cine vă spune dumnevoastră vă induce în eroare! Niciodată că e Enet, că-i altcineva, că-i Primăria Focșani, nu poate în sistemul actual, fără acele fotovoltaice de care spuneți dumneavoastră și pompe de căldură (și dacă doriți discutăm și acele pompe de căldură, de eficiența lor). Deci dacă discutăm de altă entitate și este cu zero datorii, nu poate fi rentabilă. Domnul primar! Pentru că arde gazul în acele boilere. Lăsați-mă să vă spun, că știu ce vă vorbesc! Deci nu poate fi rentabilă! Rentabilitatea vine de le eficiența unui sistem. Eficiența unui sistem este eficiența modului de producție, eficiența sistemului de transport, eficiența sistemului de distribuție de la centrala termică de cartier către blocuri. Oriunde sunt pierderi. Chiar mici să fie, nu există nimic perfect. Nu poate fi rentabil! Ascultați-mă ce vă spun! Tot timpul”

Primarul Misăilă: „Ați luat în calcul și producția de energie electrică produsă prin cogenerare? ”

Consilierul local PNL inginerul Costel Bîrsan: „Sigur că da! M-am gândit și la aia.”

Primarul Misăilă: „Ca operator de sistem!” 

Consilierul local PNL inginerul Costel Bîrsan: „Acea energie.. .Vă spun că sunt și eu producător de energie electrică. Deci produci cu 19 bani... Produci energie și îți este plătită cu 19  bani/Kilowatt-oră”

Primarul Misăilă: „Vorbesc de operator de sistem pentru echilibrare.”

Consilierul local PNL inginerul Costel Bîrsan: „Pentru echilibrare. Tocmai am votat un proiect. Cu cât vinde Enet-ul energia electrică, domnul primar? Nu poate să o vândă mai mult de 19 bani/Kilowattoră.

Răspunsul unei doamne din sală, probabil administratorul special al Enet: „1000 lei Megawattul-oră”

Consilierul local PNL inginerul Costel Bîrsan: „Și cu cât îl cumpără, doamnă? Deci Enet-ul vinde energie eletrică ieftin și cumpără de patru ori mai scump. Când eu am mai spus aici în Consiliul Local că se poate face foarte bine un «troc» dacă vreți. Legal. Domnule, energia eletrică pe care o produc eu (n.r. Enet sau cine gestionează sistemul) în sistem să o primesc la fel. Pentru ceea ce consum eu.”

Primarul Misăilă: „Nu ne dă voie legea”

Consilierul local PNL inginerul Costel Bîrsan: „Domnul primar. Se poate! ANRE gestionează aceste lucruri și se poate rezolva problema! Numai să vrem să încercăm! Dar sunt convins că n-a făcut nimeni nici o diligență în acest sens. Referitor la Enet sau ce-o fi el, oricare altă societate. Domnul primar, acele motoare Rolls-Royce produc energie electrică. Căldura pe care-o produc ele dacă vreți, reziduu la energia electrică produsă. Nu este o căldură pe care o produce, așa cum multă lume are impresia. Acea căldură este reziduu. Practic acolo sunt niște motoare cum sunt motoarele pe butangaz de la mașinile noastre. O mașină care funcționează pe gaz are exact același sistem. Exact același sistem funcționează și la Enet. Or, acel sistem, poate știți, sau nu știți sau nu vreți să știți, este poluant, domnule primar! Pentru că un motor termic consumă și ulei! Motorul termic când produce acel lucru mecanic, au loc niște arderi intense acolo, metan. azot, tot felul de chestii produce. Nu-i atât de «verde» cum spuneți dumnevoastră.”

Primarul Misăilă: „Sunt filtre preinstalate care diminuează poluarea!”

Consilierul local PNL inginerul Costel Bîrsan: „Orice filtru montat diminuează eficiența! Eu v-am mai spus calculat, mergem cu cine vreți dumneavoastră, cu ce specialist doriți dumneavoatră, cu creionul facem socoteala. Că este Enet sau oricare altcineva, nu poate depăși 70-75% eficiență, randament. Nu poate. Nu are cum!” 

Primarul Misăilă: „La energie termică!”

Consilierul local PNL inginerul Costel Bîrsan: „La energie termică!”

Primarul Misăilă: „Și dacă compensăm și cu energie electrică?”

Consilierul local PNL inginerul Costel Bîrsan: „Da,da repet. Căldura pe care-o face energia electrică acolo este mică. Căldura pe care-o dau cele 2 motoare nu este forte mare, domnule primar! Vedeți cum sunteți informat dumneavoastră. Că poate nu sunteți corect informat! Deci acolo este rentabil și eu susțin și-i bine făcut, să producă energie electrică. Revin și vă spun: Enet-ul nu are nici un viitor! Gândiți-vă bine ceea ce trebuie făcut. În cazul în care va pica, dacă dumneavoastră credeți că vom lăsa Enet-ul de izbeliște, vom înființa altă societate comercială care să preia activele și datoriile să rămână la Enet, să știți că sunt anumite persoane care deja dau cu socoteală la DNA pentru așa ceva. V-am informat! Nu mergeți pe ideea a ceea ce vă învață unii și alții!”

Primarul Misăilă: „Este o procedură legală a insolvenței, statuată prin legea 85 care poate fi aplicată. Și noi sperăm prin această procedură nu să băgăm în faliment Enet-ul, ci să-l redresăm! Și avem un exemplu. Acel lichidator propus de principalul nostru creditor ne-a prezentat un proiect de succes pe care l-a implementat la Arad. Și a ajuns că a spus la un moment dat, dar n-aș vrea să dau. A spus că la un moment dat au făcut alte sisteme, nu pe motoare termice, niște investiții nu foarte mari în ceea ce privește producția, nu transportul energiei termice, astfel încât producție de energie electrică compensa toate costurile producției de energie termică 

Consilierul local PNL inginerul Costel Bîrsan: „Domnul primar vă mai spun doar câteva cuvinte, nu vreau să monopolizez eu discuția. Dacă nu mă înșel, apare sau a apărut deja legea 196 în care încet, încet vor fi eliminate subvențiile. ” 

Primarul Misăilă: „Vor fi alte tipuri! Consumatorii vulnerabili”

Consilierul local PNL inginerul Costel Bîrsan: „Deci vor fi alte tipuri de subvenții! Părerea mea este să ne gândim bine la ceea ce avem de făcut, să nu fie prea târziu! Să nu ne ducem pe un drum de pe care nu ne mai putem întoarce! Trebuie gândită foarte bine problema.”

Primarul Misăilă: „Uitați ce spune legea196/2021l Lipsa unei strategii (ceea vă propunem noi astăzi) aprobate atrage sancțiunea restricționării alocării oricăror fonduri publice pentru autoritățile administrației publice locale implicate. Deci dacă noi nu avem această strategie aprobată, «la revedere» fonduri publice alocate din orice sursă de finanțare. Fie de la Guvern, fie de la fonduri europene. Legea supune chestiunea aceasta.

Supus la vot, proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de Consiliul Local de luni, 18 octombrie 2021, referitor la aprobarea strategiei de alimentare cu energie termică a Municipiului Focșani a primit 9 voturi pentru și 12 voturi împotrivă, fiind deci respins.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.