Local

VIDEO | De ce „îi pute” presa fostului director al CSM Focșani 2007

Ziarul de Vrancea
10 ian 2022 2795 vizualizări
Profesorul Viorel Ciubotaru a fost directorul CSM Focșani 2007, din anul 2016, când a susținut un concurs pentru postul respectiv, până pe 27 mai 2021, când a demisionat. Demisia profesorului Viorel Ciubotaru a survenit la distanță de aproximativ două săptămâni după ce aceasta fusese solicitată în ședința CL Focșani pentru „netransparența manifestată atunci când i s-a cerut justificarea cheltuielilor efectuate din bugetul public”
Profesorul Viorel Ciubotaru a fost directorul CSM Focșani 2007, din anul 2016, când a susținut un concurs pentru postul respectiv, până pe 27 mai 2021, când a demisionat. Demisia profesorului Viorel Ciubotaru a survenit la distanță de aproximativ două săptămâni după ce aceasta fusese solicitată în ședința CL Focșani pentru „netransparența manifestată atunci când i s-a cerut justificarea cheltuielilor efectuate din bugetul public”

Miercuri, 5 ianuarie 2022, la fix 20 de zile de la apariția în presa locală din Vrancea a raportului încheiat de Corpul de Control al primarului Cristi Valentin Misăilă, în urma controlului efectuat în perioada 05 iulie-13 august 2021 la Clubul Sportiv Municipal (CSM) Focșani 2007, fostul director al clubului finanțat din bugetul public al municipalității, din perioada controlată, a transmis precizări publice.

Surprinzător însă, acestea nu sunt făcute cu scopul de a lămuri gravele acuzații prezentate în actul de control încheiat cu prilejul amintit! Ci, mai curând, cu scopul de a anunța că domnului profesor „îi cam pute presa”. Cea care a avut îndrăzneala să scrie adevărul despre cum s-au cheltuit la CSM-ul condus de dumnealui banii strânși din taxele și impozitele plătite de focșăneni.

Gestul este tipic celor „înădiți” la cheltuirea fără să se sinchisească de legi a banilor publici, atunci când aceste năravuri ajung să fie aduse și la cunoștința „cotizanților” care plătesc taxe și impozite. Iată care este textul integral al precizărilor profesorului Viorel Ciubotaru și propunerile pe care i le face Ziarul de Vrancea pentru ca să fie bine și la vară cald.

„În legătură cu unele comentarii apărute în spațiul public după neprezentarea mea la concursul pentru ocuparea postului de director al CSM Focșani 2007 - și care mă privesc, fac următoarele precizări:

Neprezentarea mea la acest concurs vine în urma unei analize proprii din care mi-am dat seama ca în acest moment nu sunt dorit de nici o parte a celor din eșichierul politico-administrativ cu rol în conducerea și finanțarea CSM Focșani 2007 ceea ce ar fi dus, în cazul în care deveneam titular pe post, la un blocaj în gestionarea clubului. S-ar fi revenit la situația care a determinat demisia mea din postul de director al CSM Focșani 2007 câștigat prin concurs. Mi-am depus dosarul de concurs deoarece au fost mulți colegi din cadrul clubului cât și suporteri sau oameni de sport care au considerat ca ar fi oportună revenirea mea pe postul de director . 

Țin să precizez că neprezentarea la concurs nu are legătura cu aparițiile în presă, în opinia mea, deloc întâmplătoare, ale «dezvăluirilor» despre controlul efectuat de Corpului de control al Primarului. Aceste articole au apărut înainte de momentul depunerii dosarului, adică începand cu data de 15.12.2021 iar eu mi-am depus dosarul pe 20.12.2021. Dacă aș fi avut vreo problemă în sensul acesta nu depuneam dosarul pentru a nu face mai multă «vâlvă». 

În legătură cu controlul făcut de Corpul de control al primarului precizez că a fost făcut după ce abia fuseseră încheiate controale ale Curții de conturi și Auditul intern al Primăriei și care nu au găsit nereguli. Pe perioada mandatului meu CSM Focșani 2007 a fost controlat în mai multe rânduri de către Curtea de conturi, Auditul Intern cât și de Corpul de control al Primarului și nu au fost niciodată probleme de fraudă. De altfel, cred că nu a fost întâmplător nici acel control ale cărui concluzii sunt aduse periodic în presă, cred cu intenția clară de a pune presiune asupra mea, în momente în care aș putea reveni, într-o formă sau alta, în structura de conducere a clubului sau secțiilor sale. Presiuni care nu au avut și nu puteau avea vreun efect asupra deciziilor mele!”

Profesor, Viorel Ciubotaru 

  1. În spiritul transparenței pe care dă impresia c-ar vrea s-o afișeze, Ziarul de Vrancea îi propune domnului profesor Viorel Ciubotaru, fost director al Clubul Sportiv Municipal (CSM) Focșani 2007, să informeze plătitorii de taxe și impozite de pe aceste plaiuri dacă pe vremea când deținea funcția susamintită, aproximativ 1 milion de lei anual, fonduri din bugetul clubului condus de domnia sa, au ajuns direct sau indirect (mai ales prin intermediul unei firme de turism invocată și în raportul Corpul de Control al Primarului, Cristi Valentin Misăilă, în urma controlului efectuat în perioada 05 iulie-13 august 2021) în una din firmele sale sau ale familiei sale, sub forma meselor acordate sportivilor CSM Focșani 2007? E vorba de 2 mese/zi în valoare de 40 lei fiecare. Și dacă nu-i prea mult, să ne informeze în ce măsură metoda se aplică, funcționează, în continuare și-n zilele noastre.
  2. De asemenea, poate mai aflăm de la domnul profesor devenit transparent și dacă și câți bani din același buget, pe vremea când deținea funcția de director al clubului au ajuns sub forma chiriei plătite pentru apartamente în care locuiesc sportivii de la CSM Focșani 2007 tot prin firmele sale cu obiect de activitate imobiliare.

  3. Iar ca o chestiune mai proaspătă, câte bilete pentru recentele meciuri din cupa EHF de la Focșani și ce fel de bilete s-au vândut, prin cine anume și câți bani s-au depus în casieria clubului în urma acestor vânzări? Are domnul profesor bunăvoința să justifice public câți bani s-au încasat, câți s-au depus în casieria CSM Focșani 2007 și dacă operațiunile efectuate sunt în conformitate cu legislația în vigoare, atunci când s-au pus în vânzare bilete precum cel din fotografia de mai jos? Chiar, apropo, ați avut acceptul Primăriei Focșani să folosiți sigla pe aceste bilete fără serie, fără număr care nu prea par a fi tocmai legale? Dar la FRH și EHF? Comitetul Director al CSM Focșani 2007 v-a dat avizul folosirii acestor bilete și metode de vânzare? 

Precizările Ziarului de Vrancea

Dacă toate cele prezentate mai sus se vor dovedi legale, propunem:

Citiți și vizionați și:VIDEO | Directorul demisionar al CSM Focșani 2007, acuzat că și-a dat bani publici singurîn iunie 2021

„Fostul, actualul (nici nu mai știu cum e, și-a dat demisia sau nu și-a dat), director al CSM Focșani 2007, familia dânsului are o rețea de restaurante și o parte, dacă nu chiar toți sportivii din clubul pe care-l păstorește, servesc masa la dânsul la restaurant. Lucrurile sunt mai complicate acolo”, a precizat joi, 3 iunie 2021, într-o conferință de presă, liderul grupului consilierilor PNL din Consiliul Local Focșani, referindu-se la informațiile pe care le are privind modul în care s-au cheltuit anumite sume prin intermediul Clubului Sportiv Municipal (CSM) Focșani 2007​, finanțat din bugetul public al municipiului reședință a județului Vrancea.

În intervenția referitoare la problemele bugetului Clubului Sportiv Municipal (CSM) Focșani 2007, liderul grupului consilierilor PNL din Consiliul Local, inginerul silvic Victor Dumitru, a precizat următoarele:

„Motivul pentru care domnul primar face acest scandal și acest tam-tam îl reprezintă faptul că noi am cerut să avem acces la cheltuielile Primăriei. Am cerut ca aceste cheltuiieli să fie transparente, să fie urcate atât pe site-ul Primăriei, cât și al instituțiilor subordonate Consiliului Local Focșani. În speță, aș spune Clubul Sportiv Municipal Focșani 2007, unde până la această dată, în urma mai multor solicitări atât scrise, cât și verbale către conducerea acestui club, nu ni s-au pus la dispoziție datele, însemnând cheltuielile în detaliu: contracte, deplasări, cazări, masă. Masă, după cum știți și cu siguranță ați aflat, acolo există niște probleme. Fostul, actualul (nici nu mai știu cum e, și-a dat demisia sau nu și-a dat), director al CSM Focșani 2007, familia dânsului are o rețea de restaurante și o parte, dacă nu chiar toți sportivii din clubul pe care-l păstorește servesc masa la dânsul la restaurant. Lucrurile sunt mai complicate acolo. Noi, coaliția majoritară din Consiliul Local Focșani, dorim să promovăm sportul, ne dorim să performăm în sport, chiar dacă dintre toate cele 15 secții sportive ale clubului CSM Focșani 2007, doar secția de handbal a realizat ceva performanțe. În anul competițional 2020/21, a ocupat locul 5 și există posibilitatea de a participa într-o competiție europeană”, a menționat inginerul silvic Victor Dumitru, liderul grupului consilierilor PNL din CL Focșani.

Vizionați mai jos înregistrarea conferinței de presă susținută pe 3 iunie 2021, de inginerul silvic Victor Dumitru, liderul grupului consilierilor PNL din CL Focșani

VIDEO | Consilierul local Costel Bîrsan, despre cheltuielile din bugetul local pentru echipa de handbal masculin seniori CSM Focșani 2007- în luna aprilie 2021

În cadrul conferinței de presă suținută pe 27 aprilie 2021, la sediul PNL Vrancea, consilierul local Costel Bîrsan s-a referit și la faptul că i s-au refuzat informațiile solicitate referitoare la cheltuielile din bugetul public efectuate pentru contractele jucătorilor echipei de handbal masculin CSM Focșani 2007. Ce a precizat Costel Bîrsan pe acest subiect:

„Am făcut o interpelare la un moment dat către Primăria Municipiului Focșani să ni se pună la dispoziție contractele jucătorilor de handbal. Vreau să fac precizarea de la început, ca să nu speculeze că nu am legătură cu sportul, am fost arbitru de fotbal în tinerețile mele. Deci am legătură cu sportul, îmi place sportul, dar nu îmi plac abuzurile și sifonarea banului public. Vom face tot ce se poate pentru a decupla firmele angajaților de la primărie sau ale celor angajați la unitățile subordonate Consiliului Local. Deci, am solicitat să mi se pună la dispoziție, înnegrind, numele persoanelor de pe contractele jucătorilor de handbal. Și uitați ce răspuns primesc: «Clubul Sportiv Municipal Focșani 2007 ne-a comunicat refuzul jucătorilor secției de handbal de a pune la dispoziție contractele de activitate sportivă, precum și modalitatea de alocare a banilor pentru hrană și cazare.» Și primesc o documentație în care fiecare pagină e alocată fiecărui jucător - deci am ajuns la concluzia că sunt 30 de jucători de handbal, deși echipa de handbal are 6 jucători în teren, cu portarul 7 - și care spune că dânșii refuză să li se pună la dispoziție contractele.

Păi, stimați cetățeni ai municipiului Focșani, clubul sportiv primește bani și se alocă de la Consiliul Local, adică de către noi. Noi, ca să facem o fundamentare logică și corectă a banilor necesari acestui club, trebuie să știm nevoile lor, contractele existente și ceea ce scrie în aceste contracte. Că un contract presupune un venit bănesc, dar și anumite obligații puse în sarcina jucătorului respectiv, criterii de performanță și alte clauze care pot fi stipulate acolo. Deci este o secretomanie de parcă ar fi fosta agenție KGB. Încă o dată: 30 de jucători, am aici refuzul lor, dar eu nu am făcut interpelarea către jucători. Am cerut către primărie. Că vrea un jucător sau că nu vrea să ne pună la dispoziție contracte, e problema lui. Problema celor responsabili de acest lucru era că nu au dat curs acestei solicitări.

Mai mult decât atât, am niște informații conform cărora salariile acestor 30 de jucători sunt între 10.000 de lei și 20.000 de lei. Atenție: între 10 mii și 20 de mii de lei pe lună! Stau câte doi jucători într-un apartament închiriat, la care se plătește chirie, iarăși din informații, de circa 500 de euro pe lună. Hrana alocată acestora iară se ridică la sume exorbitante, deși am înțeles că, începând din acest an - și nu știu dacă e real sau nu - hrana lor este sponsorizată. 

Ca atare, îmi manifest dezaprobarea totală și revolta împotriva acestor practici de a-și bate joc de banul public, de banul focșănenilor, de a-și face bunul lor plac din banii noștri.”

Urmăriți precizările consilierului local focșănean pe subiectul cheltuielilor din bugetul local pentru echipa de handbal masculin seniori CSM Focșani 2007 în înregistrarea VIDEO de mai jos, începând de la minutul 14:

Citiți și:VIDEO | S-a spart „buboiul” cheltuirii banilor publici la CSM Focșani 2007. Ce arată raportul încheiat de Corpul de Control al primarului;

Ce problemă importantă ar trebui să rezolve concursul pentru postul de director al CSM Focșani 2007;

Concursul pentru postul de director al CSM Focșani 2007 este foarte aproape să se încheie înainte de a începe

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.