Local

VIDEO | De ce a contestat Meluș Nazâru, fostul șef al Serviciului Taxe și Impozite al Primăriei Focșani taxa de iluminat public

Ziarul de Vrancea
8 feb 2025 5197 vizualizări

Fostul șef al Serviciului Taxe și Impozite al Primăriei Focșani, Meluș Nazâru, a explicat într-o intervenție la ediția de marți, 4 februarie 2025, a emisiunii „Sens direct” difuzată de postul de televiziune Focus TV motivele pentru care a contestat în instanță taxa de iluminat public instituită în municipiul reședință a județului Vrancea începând din 1 ianuarie 2025. Reamintim că Meluș Nazâru, fostul șef al Serviciului Taxe și Impozite din Primăria Focșani în vremea mandatelor primarului Decebal Bacinschi, a contestat taxa de iluminat public instituită de la 1 ianuarie 2025 în Municipiul Focșani în instanța de contencios administrativ. Acesta cere anularea taxei, argumentând că modul de calcul nu respectă prevederile Codului Fiscal și că decizia autorităților locale nu a fost adoptată în mod transparent. Primul termen al acestui dosar este fixat pe 11 februarie 2025. Vizionați în continuare înregistrarea VIDEO a intervenției la ediția de marți, 4 februarie 2025, a emisiunii „Sens direct”  difuzată de postul de televiziune Focus TV a fostului șef al Serviciului Taxe și Impozite al Primăriei Focșani, Meluș Nazâru precum și transcrierea înregistrării.

Meluș Nazâru, fostul șef al Serviciului Taxe și Impozite al Primăriei Focșani: Eu am făcut o chemare în judecată a Consiliului Local și a primarului pe o speță fiscală. Pentru că taxa este prevăzută de atât de legea 227 de codul fiscal, cât și de denumirea ei de taxă. Care conduce la ideea că este un venit al bugetului local conform legii 273. Legea bugetului face parte din veniturile fiscale sau nefiscale ale bugetului local. Eu nu mă duc deocamdată cu ideea că trebuie să-mi iau avocat, pentru că nu atac ceva pentru mine. Este o hotărâre de Consiliu Local conform codului de procedură fiscală. Orice hotărâre (n.r. de acest fel) poate fi atacată de orice persoană din municipiul Focșani nemulțumită de modul cum i s-au stabilit obligațiile fiscale.

Reporter Focus TV: Concret, contestați modul în care a fost calculată această taxă, de fapt.

Meluș Nazâru fostul șef al Serviciului Taxe și Impozite al Primăriei Focșani: Da, este inechitabilă la modul că sarcina fiscală pentru un serviciu egal trebuie suportată egal de toată lumea. Ea este inechitabilă prin faptul că se stabilește ca o suprataxă asupra averii, asupra proprietăților. Dacă eu am 5 proprietăți, au fost adunate la rolul fiscal și asupra valorilor cumulate ale proprietăților s-a aplicat cota de 0,03%. Dacă un om are o singură proprietate, plătește o taxă. Dacă are 5 proprietăți, plătește 5 taxe. Avem în municipiul Focșani persoane care de ani de zile nu mai stau în România, apartamentul este gol. Dacă este o taxă pentru iluminatul public, în ce fel are acea persoană care, vă dau un exemplu, în blocul meu stă o persoană care e plecată Logigan pe Loteria Vizelor de circa 15 ani în Statele Unite. Vine o săptămână pe vară. De ce trebuie să plătească taxa de iluminat public? Doar că are o proprietate în Focșani? Este nedrept, inechitabil. Și plecând de la modul cum a fost stabilit și se percep și majorării, iarăși este o problemă fiscală. Conform Codului de procedură fiscală pentru bugetul local se datorează majoritatea de 1% pe lună sau fracțiune de lună. Dar taxa, fiind taxă, noțiunea de taxă spune că este o sumă datorată de o persoană fizică, juridică, pentru un serviciu pe care primăria trebuie să îl presteze. Întâi prestează primăria serviciu și după aia plătesc. Au stabilit două termene de plată în condițiile în care ca orice taxă ar trebui plătită înaintea prestării serviciului. Întâi face primăria serviciu și după aia plătesc eu ce am consumat. Aici, în județ, sunt vreo 2-3 comune care plătesc taxa și care o plătesc la persoană, cum mi se pare și normal, adică utilizatorul de drept și beneficiarul de drept al serviciului. Persoana, pentru că iluminatul public servește persoanelor și nu caselor. 

Reporter Focus TV: Ce ar trebui să fie săptămâna viitoare, pe 11 februarie, când aveți primul termen? 

Meluș Nazâru fostul șef al Serviciului Taxe și Impozite al Primăriei Focșani: Pe data de 11 (n.r. februarie 2025) am termen pentru că am cerut în primul rând suspendarea. Să nu se mai încaseze până când nu se clarifică la fond. Pentru că dacă va fi și instanța va considera că (n.r. taxa de iluminat public din Focșani) este inechitabilă și nu poate fi aplicată așa, va trebui să o anuleze într-un proces de fond. Dar pentru prima fază am cerut suspendarea încasării. Dar a nu a întregii hotărâri de Consiliul Local. Lumea se plânge și de majorarea la impozite, dar sunt conform legii (n.r. majorările de impozite). Și asta (n.r. taxa de iluminat public) are acoperire legală până la un punct. Până la modul cum a fost stabilită.

Citiți și:VIDEO | Taxa de iluminat public instituită din 2025 în municipiul Focșani contestată-n instanță. Trebuie să o plătească și nevăzătorii?;

VIDEO | Ce a spus primarul Misăilă în recenta sa intervenție la Focus TV despre colectarea deșeurilor și taxa pe iluminat din Focșani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.