Local

VIDEO | Cum arată lotul 3 al Autostrăzii A7 Buzău-Focșani: Râmnicu Sărat-Mândrești Munteni

Ziarul de Vrancea
1 dec 2024 1630 vizualizări

Ziarul de Vrancea vă prezintă două filmări cu stadiul lucărilor pe lotul 3 al Autostrăzii A7 Buzău-Focșani: Râmnicu Sărat-Mândrești Munteni.Una este realizată pe 28 noiembrie 2024 iar celaltă pe 19 noiembrie 2024. 

VIDEO:Raducu P Drum

VIDEO:Ștef

Reamintim că recent România a marcat un nou pas important în extinderea infrastructurii rutiere, odată cu deschiderea unui nou tronson de 32 de kilometri din Autostrada Moldovei A7, între Buzău și Râmnicu Sărat. Circulația a fost oficial deschisă miercuri, 20 noiembrie 2024, potrivit ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu. Astfel, rețeaua totală de drumuri de mare viteză din România a ajuns la 1.158 de kilometri, incluzând autostrăzile și drumurile expres.Noul tronson, situat între nodul rutier Buzău Nord (kilometrul 3+920) și nodul rutier Râmnicu Sărat (kilometrul 34+880), asigură conexiuni importante cu drumurile naționale și județene. Nodul Buzău Nord permite accesul către DJ 203K și DN2 printr-un drum de legătură de 6 kilometri, iar nodul Râmnicu Sărat leagă A7 de DN22.

Secretarul de stat în Transporturi, Irinel Ionel Scrioșteanu, a oferit luni, 18 noiembrie, o simulare de traseu pe acest tronson, declarând că tronsonul este pregătit pentru trafic. „Așa cum v-am obișnuit înainte de fiecare inaugurare, am parcurs cei 32 km ai acestui tronson cu mașina, în direcția Râmnicu Sărat – Buzău”, a spus Scrioșteanu.

A7: Progresul unui proiect strategic

Autostrada Moldovei A7 este cel mai important proiect de infrastructură rutieră din regiunea de est a țării. Cu această inaugurare, se poate circula pe 43 de kilometri din A7 între Buzău și Focșani, inclusiv cei 11 kilometri ai lotului Mândrești Munteni – Focșani, deschiși la începutul lunii noiembrie. Până la finalul anului, autoritățile estimează că se va circula pe aproape toți cei 82 de kilometri ai secțiunii Buzău – Focșani, după finalizarea celor peste 36 de kilometri dintre Râmnicu Sărat și Mândrești Munteni.

Cristian Pistol, directorul general al CNAIR, a subliniat, cu ocazia inaugurării primului tronson finanțat prin PNRR, că Autostrada Moldovei reprezintă o rută modernă, de mare viteză, esențială pentru conectarea regiunilor Muntenia și Moldova.

Perspective pentru 2024: 130 de kilometri din A7 în trafic

Anul 2024 ar putea aduce o accelerare a lucrărilor, autoritățile estimând că se va circula pe încă 120 de kilometri din A7, inclusiv pe tronsoanele din secțiunea Buzău – Pașcani. Pe acest traseu, grupul UMB, condus de Dorinel Umbrărescu, este responsabil pentru construcția celor 10 loturi.

Constructorii loturilor dintre Buzău și Focșani depășesc termenele contractuale, inaugurarea tuturor celor patru loturi fiind planificată în avans față de termenele inițiale: mai 2025 pentru loturile 1 și 4, respectiv decembrie 2025 pentru loturile 2 și 3.

Concluzie

Autostrada Moldovei A7 reprezintă un simbol al progresului în infrastructura rutieră din România, contribuind la dezvoltarea economică și facilitarea mobilității între regiunile istorice ale țării. Inaugurarea celor 32 de kilometri între Buzău și Râmnicu Sărat marchează un pas înainte în acest proiect de importanță strategică, așteptat cu nerăbdare de șoferii români.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.