Local

VIDEO | Conferință de presă la Spitalul Județean Focșani-vineri 11 septembrie 2020

Ziarul de Vrancea
13 sep 2020 2449 vizualizări

Medicul Elena Codruța Neagu directorul general al spitaului județean Focșani, a susținut vineri 11 septembrie 2020, o conferință de presă pe subiectul punerii în funcțiune a aparatului Real Time(RT)-PCR de testare a virusului SARS-CoV-2.

Elena Codruța Neagu directorul general al spitalului județean Focșani: ”În primul rând cel mai așteptat subiect de către dumneavoastră este punerea în funcțiune a aparatului Real Time (RT)-PCR.Acesta a devenit funcțional de două zile.Se lucrează probe pentru depistarea noului coronavirus SARS-CoV-2.Acest aparat a fost montat din laboratorul BK care deservește secția TBC și  a fost mutat în cadrul pavilionului extern unde funcționească secțiile de oftalmologie și dermatologie.Trebuie să vă spun de la început că acest aparat Real Time(RT) -PCR de care vorbim a fost achiziționat din fonduri europene solicitate de către Consiliul Județean Vrancea.Acesta a costat 350000 lei.Aparatura a ajuns la Spitalul Județean în luna mai 2020.De atunci am făcut numeroase eforturi pentru a monta acest aparat , pentru a putea lucra teste pentru persoanele suspecte și cele confirmate COVID-19.A fost un schimb de adrese cu mai multe instituții , Consiliul Județean Vrancea, Direcția de Sănătate Publică (DSP) , Ministerul Sănătății.Toate cu un singur scop acela de a obține cât mai repede toate avizele și autorizațiile necesare pentru punerea lui în funcțiune.

După cum am mai declarat și în trecut am primit sprijin dar ni s-au pus și foarte multe piedici.În mod surprinzător multe din aceste piedici au venit chiar din partea Consiliului Județean Vrancea , instituție care prin adrese și discuții  directe cu unii reprezentanți  ne spuneau că  nu ne pot oferi un ajutor.Ba chiar ne-au somat să eliberăm clădirea unde deja a fost montat aparatul Real Time(RT) -PCR ,iar prin comunicate și  declarații prilejuite probabil de apropierea campaniei electorale, ni se cereau explicații privind  nefuncționalitatea acestui aparat!

O atitudine care dincolo de ipocrizie a  dus la amânarea  până în acest moment a punerii în funcțiune a aparatului Real Time(RT) -PCR, a posibilității ca el să poată lucra efectiv.

Revenind în prezent aparatura este funcțională, aceasta face parte așa cum am spus din cadrul laboratorului BK .Avem toate avizele și autorizațiile pentru a putea lucra.

Sunt convinsă și știu că o să mă întrebați care este capacitatea de testare. zilnică a acestui aparat.Aparatul poate lucra 10 teste la un interval de trei ore și jumătate.În interiorul unui program de opt ore zilnic acest aparat poate lucra 20 de teste..Aparatul este deservit de către același colectiv care lucrează și-n laboratorul BK  cu un volum propriu de muncă destul de consistent.Din această cauză pe aparatul  Real Time(RT) -PCR  de la Spitalul Județean se va lucra trei zile din cele cinci lucrătoare.Vom analiza împreună cu personalul laboratorului posibilitatea adoptării unui alt program în următoarea perioadă.

Așa cum am spus aparatul  Real Time(RT) -PCR sunt deservite de un colectiv format din șapte cadre medicale:un medic, un biolog, patru asistenți medicali și o infirmieră.

După cum bine știți legat de testarea propriu-zisă , în limita celor 2000 de teste, din care au fost aduse aproximativ 900, vom testa cu prioritate personalul medical și dintre pacienți pe acei care nu se încadrează în progarmul național de sănătate,pentru efectuarea testelor gratuite.

Pentru că la acest moment încă nu avem un răspuns dar cu siguranță vom primi unul de a intra în programul național, testările de la Spitalul Județean  Focșani vor veni în completarea celor care acum sunt efectuate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea.Numărul testărilor efectuate de aparatul de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea pentru  Spitalul Județean Focșani este de 60-80 (de teste) zilnic.Deci oricum cu această capacitatea a apartului instalat la Spitalul Județean Focșani de 20 teste zilnic nu am fi putut acoperi necesarul de testări ale spitalului.”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.