Local

VIDEO | Conferință de presă la Primăria Focșani, vineri 03 februarie 2023

Ziarul de Vrancea
6 feb 2023 1306 vizualizări

Conferință de presă la Primăria Focșani, 03 februarie 2023

VIDEO:Cristi Valentin Misăilă

VIDEO:vrancea atlastv

Într-o conferință de presă organizată vineri 03 februarie 2023 la scurt timp după finalizarea ședinței extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Focșani primarul Cristi Valentin Misăilă a vorbit despre proiectele blocate, în opinia sa de majoritatea PNL-USR din miniparlamentul Municiului reședință a județului Vrancea.Misăilă a început explicând de ce propune proiectul referitor la plafonarea salariilor aparatului de specialitate și a tuturor angajaților din instituțiile aflate în subordinea Consiliului Local.Prin intermediul acestuia s-ar putea  realiza o economie la buget de 8,7 milioane de lei, undeva la 1.750.000 euro.Acest proiect a fost refuzat să fie discutat în  în comisia de specialitate de buget finanțe. de către majoritatea PNL-USR din Consiliul Local al Municipiului Focșani.„Salariile au fost raportate la salariul minim pe economie de 2.550 de lei și odată cu creșterea salariul minim pe economie la 3.000 de lei, legea ne dă posibilitatea să creștem aceste salarii. Am propus, așa cum au făcut și alte instituții, inclusiv Consiliul Județean Vrancea, plafonarea acestor salarii pentru a face anumite economii, economii substanțiale, aș spune. 2023 este un an extrem de important, este anul final pentru exercițiul financiar de finanțare cu fonduri obținute de la Uniunea Europeană pentru 2014-2020, care a fost prelungit până anul acesta. Practic, până la finele acestui an avem de finalizat foarte multe proiecte pe fonduri europene, multe dintre ele începe anul acesta. Iar pentru partea noastră de cofinanțare avem nevoie de aproximativ 50.000 de lei. Aveam posibilitatea ca această economie, să fie direcționată către aceste tipuri de investiții. Nu știu cum dintr-o dată, dacă în 2021 consilierii PNL USR tăiau efectiv fondurile alocate prin buget pentru salarii și spuneau că în primărie «Sunt salarii nesimțite», dintr-o dată i-a luat îngrijorarea și mila de angajați și au început să spună că trebuie neapărat să mărim salariile.

De fapt, aici este o altă mișcare, să spunem politică, împotriva în principal a focșănenilor. Nu împotriva mea a sau a celor din primărie. Este vorba de faptul că sunt conștienți că trebuie să finalizăm aceste proiecte, avem nevoie de cofinanțare și ei au găsit o soluție prin care să blocheze dezvoltarea orașului și atragerea de fonduri europene”,a precizat primarul misăilă în conferința de presă organizată vineri 03 februarie 2023 la scurt timp după finalizarea ședinței extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Focșan. În ședința extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Focșani de vineri 03 februarie 2023 majoritatea PNL-USR a blocat de asemenea, din nou, a precizat primarul Misăilă proiectul referitor la aprobarea Registrului local al spațiilor verzi din municipiu, care poate duce la rezolvarea problemelor legate de Planul Urbanistic General al Focșaniului, precum și pe cel privind reabilitarea propusă în Cartierul Bahne, un proiect complementar celui derulat și aproape finalizat prin fonduri europene.Astfel prin comportamnetul pe care-l are majoritatea PNL-USR  a acuzat Misăilă aleșii  care fac parte din aceasta parcă țin neapărat să dovedească că nu-i interesează deloc problemele cu care se confruntă focșănenii.

„În continuare se opun. Spun ei că nu au avut timp să-l consulte, deși i-am invitat la sediul primăriei. Au spus că mai au nevoie de timp să se gândească, să meargă pe teren, să măsoare. Nu știu ce pot măsura dumnealor mai mult decât au făcut-o topometriștii cu care noi am fost în contract și care ne-au pus la dispoziție toate măsurătorile necesare și toate cărțile funciare. S-ar părea că este iarăși un motiv pueril pentru a bloca dezvoltarea orașului. Acest Registru al spațiilor verzi este extrem de important pentru a obține un penultim aviz de la Agenția de Protecție a Mediului pentru a putea duce mai departe procedura de a obține votul în consiliul local pentru Planul Urbanistic General, care este de mult expirat și nu mai corespunde realității”, a menționat primarul Misăilă.

În privința proiectului referitor la reabilitarea străzilor și parcărilor din cartierul Bahne al Focșaniului, primarul a explicat că  „Finanțarea prin proiecte cu fonduri europene nu ne-a acordat posibilitatea să reabilităm partea carosabilă a parcărilor și străzilor și de aceea am venit cu un proiect suplimentar pentru care am plătit deja bani pentru proiectare. Toate străzile din Cartierul Bahne și toate parcările ar putea fi reabilitate și am putea începe lucrările, dacă ar fi de acord cu aprobarea indicatorilor tehnico economici. Nu au motivat nici aici de ce se opun”.

Proiecte respinse pur și simplu de majoritari au fost și cele legate de Dragobete sau de 1 martie, primarul Misăilă subliniind că „din păcate, s-ar părea că în consiliul local și în municipiul Focșani trebuie să fie o tristețe deplină și să nu se bucure nimeni. Pe lângă multe activități și multe alte probleme, trebuie să avem și astfel de momente, pentru a arăta că suntem o comunitate unită și să ne bucurăm de realizările tuturor”. Însă e greu de realizat cu adevărat altceva decât ceea ce își doresc majoritarii, anume să țină pe loc orice proiect. De ce, a explicat primarul Misăilă:

„Domnii consilieri PNL și USR au intrat în campanie electorală și singurul lor scop este nu de a face ceva pentru dezvoltarea acestui oraș, singurul lor scop este de a bloca toate proiectele începute, pentru a arăta cu degetul asupra mea. Fiind probabil incapabili să înțeleagă procedurile administrative și incapabili să înțeleagă ceea ce scrie în limba română pe proiecte propuse de noi – cred că în curând o să avem nevoie de translator din limba română în limba română – s-ar părea că dumnealor nu vor să înțeleagă că sunt anumite etape pe care trebuie să le parcurgem, anumite proiecte durează, au termene și toate acestea trebuiesc respectate. Suntem, dragi focșăneni, în pericolul de a nu putea duce până la capăt toate proiectele începute și să rămână orașul în șantier. Eu nu vreau să cred că asta vor cetățenii din municipiul Focșani, nu cred că asta au gândit atunci când au pus ștampila pe buletinul de vot, trimițând în consiliul local pe cei care să le reprezinte interesele. Cred că interesele dumneavoastră, atunci când ați mers la vot, au fost cu totul și cu totul altele: acelea de a fi un consiliu local competent, să fie un anumit echilibru. Dar odată ce nu există o colaborare, nu există o coordonare, nu există o continuitate în tot ceea ce înseamnă proceduri administrative în cadrul acestor proiecte, există riscul să pierdem finanțări importante venite de la Uniunea Europeană.

Din păcate cred că ăsta este principalul lor obiectiv în anul acesta, 2023, un an pre-electoral, de a bloca orice proiect pentru a avea posibilitatea ca în campania electorală să arate cu degetul către primarul Misăilă, «care nu a făcut nimic». Vă las pe voi, dragi cetățeni, să gândiți și să analizați tot ceea ce s-a făcut și în mandatul 2016-2020, și în mandatul acesta”. Iar dacă tot s-a ajuns la discuții despre proiectele din prezent, primarul le-a transmis focșănenilor că pot consulta pe site-ul primăriei proiectul de buget pe anul în curs, unde sunt incluse și toate obiectivele de investiții pe care municipalitatea le are în vedere. „Măcar aici sper să avem un consens și să avem votul dumnealor. PNL – USR nu sunt în opoziție, ei dețin majoritatea în consiliul local și ei au votul decisiv. De aceea își permit să blocheze după bunul plac toate proiectele”, a punctat  Misăilă.

Citiți și: Într-o postare activată pe contul său de facebook, primarul Cristi Valentin Misăiilă prezintă subiectele pe care le-a abordat în conferința de presă susținută vineri 03 februarie 2023, în sala de ședințe a Primăriei, imediat după desfășurarea ședinței extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Focșani din aceiași zi.

Am susținut o conferință de presă, astăzi, imediat după ședința extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Focșani în care alianța PNL-USR a respins 8 din cele 15 proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi.

Sunt nemulțumit și dezamăgit de atitudinea consilierilor locali PNL-USR care nu înțeleg nici în prezent cum funcționează administrația publică, nu discută în ședințele de comisii iar când nu vor să aprobe un proiect, pur și simplu nu participă la vot.

Consilierii PNL-USR nu vor să facă nimic pentru bunăstarea focșănenilor, vor doar să blocheze toate proiectele inițiate de Primarul Misăilă, în ciuda disconfortului cauzat tuturor focșănenilor

Unul dintre proiectele care nu a fost aprobat de alianța PNL-USR a fost cel de plafonare a salariilor

Chiar dacă, în anul 2021, aceiași consilieri locali nu aprobau fondul pentru salarii, pe motiv că în Primăria Municipiului Focșani salariile sunt foarte mari, acum doresc o creștere a acestora.

Motivul acestei opuneri ar fi faptul că, în urma acestei plafonări salariale, Primăria Municipiului Focșani ar face o economie substanțială de aproximativ 8,7 milioane de lei, bani care ar putea fi folosiți pentru cofinanțarea unor proiecte de interes local. Adică am putea asfalta mai multe străzi

Un alt proiect care a fost respins este cel privind aprobarea Registrului local al spațiilor verzi din Municipiul Focșani, care reprezintă o penultimă etapă spre obținerea avizului final pentru Planul Urbanistic General (PUG)

De asemenea, proiectul care viza reabilitarea unor străzi și parcări din Cartierul Bahnne, care se află într-un amplu proiecte de modernizare, a fost respins de alianța USR-PNL. Prin gestul lor, consilierii USR-PNL îi lasă efectiv în mocirlă pe toți focșănenii ce locuiesc în această zonă a orașului

Cu acest prilej, le solicit consilierilor să ofere focșănenilor din Cartierul Bahne explicații pentru faptul că nu au votat acest proiect

Amplul proiect care s-a derulat în anul 2022 la nivel județean în colaborare cu Asociația ”The Gentlemen Bikers” și care se dorea a fi la a doua ediție în anul 2023, datorită faptului că a avut un mare impact asupra adolescenților și tinerilor din Focșani și din Vrancea, nu a fost aprobat de aceiași consilieri

Astfel, se poate observa cât de preocupați sunt consilierii PNL-USR pentru sănătatea și siguranța noii generații, întrucât proiectul avea ca scop informarea și conștientizarea tinerilor cu privire la impactul nociv pe care îl poate avea consmul de droguri

Cu toate acestea, voi introduce acest proiect și la următoarele ședințe, în speranța că cei care se abțin de la vot vor conștientiza la rândul lor ce impact favorabil poate avea acest demers la nivelul elevilor noștri și nu numai.

Totodată, un alt proiect care a devenit o tradiție la nivelul municipiului, dar din cauza pandemiei nu s-a realizat în ultimii doi ani, este Balul de Dragobete.

Cu această ocazie ar fi fost sărbătorite într-un cadrul festiv toate cuplurile din Focșani care au fost premiate anul trecut pentru 50 de ani neîntrerupți de căsătorie.

Din păcate, consilierii PNL-USR sunt de părere că acești cetățeni, care merită tot respectul nostru, nu merită să primească un mic semn de apreciere din partea Primăriei Municipiului Focșani

Nici proiectul de hotărâre privind aprobarea alocării sumei de 15,00 mii lei pentru aniversarea zilei de 1 Martie nu a fost aprobat

Se pare că alianța PNL-USR consideră că administrația publică nu trebuie să ofere doamnelor și domnișoarelor din Municipiul Focșani nici măcar o floare în această zi deosebită.

Suntem în pericol de a nu putea termina toate proiectele începute din cauza faptului că în Consiliul Local nu există colaborare iar proiectele nu se doresc a fi discutate și analizate în ședința de comisie, întrucât consilierii PNL-USR pur și simplu nu sunt interesați de binele focșănenilor și ignoră orice dialog cu scopul de a ajunge la un consens.

Practic, cei din alianța toxică USR-PNL își doresc orașul nostru să arate ca un șantier în lucru pe o perioadă nedeterminată”

Text informații: Cristi Valentin Misăilă 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.