Local

VIDEO | Controverse pe aplicarea cvorumului la votarea în CJ a proiectului de reducere a indemnizațiilor membrilor ATOP Vrancea

Ziarul de Vrancea
25 iun 2022 2232 vizualizări

Așa cum Ziarul de Vrancea a informat, singurul proiect de hotărâre din cele 37 aflate pe ordinea de zi a ședinței CJ Vrancea de joi, 16 iunie 2022, care a trezit un interes deosebit în privința dezbaterilor a fost cel referitor la reducerea indemnizațiilor membrilor ATOP Vrancea.

Ședința ordinară a Consiliului Județean Vrancea de joi a fost scena unor dezbateri aprinse atunci când s-a ajuns pe ordinea de zi la proiectul de hotărâre privind reducerea indemnizațiilor membrilor Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP). Tras parcă la indigo cu comportamentul parlamentarilor în cazul pensiilor speciale, s-a putut încă o dată constata cum, deși toți aleșii județeni clamează că vor să diminueze sumele generoase încasate de către membrii ATOP pentru participarea la ședințele lunare, aceștia nu s-au înțeles între ei la cât anume să reducă din indemnizații.

Proiectul i-a avut ca inițiatori pe consilierii județeni USR Mihăiță Lepădatu și Vasile Alexe. În final s-a ajuns ca la mai puțin de 2 ani de la alegerile locale din 2020, grupul consilierilor PSD din Consiliul Județean Vrancea să voteze pentru reducerea indemnizațiilor membrilor ATOP, iar grupul PNL-ALDE să devină „scutul de protecție” al sinecuriștilor de partid care pot încasa 3400 lei lunar pentru 2 ore de ședință, președintele ATOP Vrancea (și el sinecurist, bineînțeles) încasând chiar și dublul acestei sume.

Pe parcursul discutării proiectului menționat, în timpul desfășurării ședinței CJ Vrancea de joi, 16 iunie 2022, dar și ulterior, au apărut controverse și acuzații privind aplicarea cvorumului (n.r. numărului de voturi necesar pentru ca proiectul să treacă) la acest punct al ordinii de zi. Prezentăm în continuare punctele de vedere aduse în discuție.

Ce prevede codul administrativ

Prevederile Art. 228 alin 3 din Codul administrativ: „Ulterior anunțării interesului personal, consilierul local sau județean nu mai este luat în calcul pentru cvorumul necersar adoptării hotărârii consiliului cu privire la care acesta și-a anunțat interesul și nu are drept de vot la adoptarea acestei hotărâri.” În VIDEO de mai jos aflați precizările pe care le-a făcut secretarul județului, Raluca Dan, pe același subiect atunci când a fost întrebată de consilierul județean PSD, Constantin Guguianu

Secretarul județului Vrancea, Raluca Dan: „Portivit codului administrativ, astfel de hotărâri se adoptă cu majoritate simplă, adică cu majoritatea prezentă. Având în vedere că din 30 de persoane (29 de consilieri plus președintele 30) prezenți la începutul ședinței, la acest moment, de la (dacă vreți vă și spun de la ce proeict pentru că secretarul județului și-a notat) proiectul 14, sunteți în sală 29, adică 28 de consilieri, plus președintele. Majoritatea la 29 este 14,5, rotunjindu-se este 15. Deci majoritatea cu care se adoptă astfel de proiecte potrivit codului este 15. Însă la acest cvorum, eu sunt obligată să aplic pasul 2. Și anume să scot din acest cvorum persoanele care n-au voie să voteze și care s-au abținut la început. În acest caz din 7 (șapte) consilieri, care sunt în conflict și care s-au abținut, sunt în sală doar 6 (șase). Aceasta înseamnă că din cele 15 voturi pentru câte trebuie să aibă acest proiect de hotărâre ca să devină act admnistrativ, să devină hotărâre nu au voie să participe la vot cei 6 (șase) care s-au abținut și care au transmis secretarului județului, la începutul ședinței că se abțin. V-am lămurit?”

Concret, conform interpretării secretarului județului Raluca Dan (care a și aplicat respectiva interpretare în cazul votării amendamentelor inițiate de PSD și a proiectului de hotărâre inițiat de consilierii județeni USR, Mihăiță Lepădatu și Vasile Alexe referitor la reducerea valorii actuale (n.r. ce poate ajunge la 3400 lei pentru câteva ore pe lună) a indemnizațiilor membrilor ATOP Vrancea), din 29 consilieri județeni prezenți la ședința de joi 16 iunie 2022 - 6 consilieri județeni fără drept de vot (ca urmare a incompatibilității), adică 23 de consilieri,15 trebuiau să voteze proiectul sau amendamentele pentru ca acesta să devină hotărâre a Consiliului Județean Vrancea.

Interpretarea diferită de cea a secretarului general al județului Vrancea, Raluca Dan

O altă interpretare a prevederilor codului administrativ menționată care spune că Ulterior anunțării interesului personal, consilierul local sau județean nu mai este luat în calcul pentru cvorumul necesar adoptării hotărârii consiliului cu privire la care acesta și-a anunțat interesul și nu are drept de vot la adoptarea a acestei hotărâri pretinde că aceasta se aplică astfel: „Din totalul consilierilor județeni prezenți, 29 în cazul ședinței Consiliului Județean Vrancea de joi 16 iunie 2022, se scad cei 6 consilieri județeni incompatibli prezenți în sală și se aplică apoi procentul de 50% pentru obținerea cvorumului la această cifră”. Aceasta ar însemna în cazul concret al ședinței menționate 29-6 = 23 .50% din 23 = 11,5, rotunjit 12 voturi pentru ca proiectul sau amendamentele să devină hotărâre a Consiliului Județean Vrancea. O astfel de interpretare a fost susținută joi, 16 iunie 2022, de grupul consilierilor PSD din Consiliul Județean Vrancea, care prin vocea lui Constantin Guguianu au și anunțat că vor contesta cvorumul aplicat de secretarul județului Raluca Dan

Vizonați în VIDEO cum s-a aplicat efectiv cvorumul în ședința Consiliului Județean Vrancea de joi 16 iunie 2022 în cazul discutării proiectului de hotărâre referitor la reducerea indemnizațiilor membrilor ATOP

 Observații

  1. Dacă secretarul general al județului Raluca Dan este atât de bun cunoscător al aplicării codului administrativ cum a dovedit sau a încercat să dovedească joi, 16 iunie 2022, de ce oare n-a avut exact același comportament și în ședința Consiliului Județean de din 31 mai 2021, când s-a discutat și aprobat prima oară reducerea indemnizațiilor membrilor ATOP?
  2. Conform interpretării de stabilire a cvorumului aplicată de secretarul județului, singura posibilitate de reducere a cvorumului ar fi lipsa de la ședință a celor care sunt incompatibili. Problema este însă că aceaștia au interesul să-și păstreze indemnizațiile, așa că vor face exact contrariul.

  3. Menținerea indemnizațiilor nesimțite pentru membrii ATOP Vrancea dovedește disprețul politicienilor vrânceni - în special al celor care au făcut tot posibilul ca ele să rămână neschimbate - față de problemele reale ale vrâncenilor din această perioadă. Ciocoismul celor ajunși pe care-i doare în cot de cei care i-au ales.

Care-i situația indemnizațiilor ATOP în alte județe din țară

Conform adevarul.ro în alte judeţe, situaţia indemnizaţiilor este total diferită de aceea din Vrancea. La polul opus față de Vrancea se află, spre exemplu, judeţele Teleorman, Prahova, Brăila, Iaşi, Vaslui, Sibiu, unde un membru primeşte lunar între 400 şi 500 de lei. În judeţul Buzău, indemnizaţia este de 813 lei/lună, în judeţele Braşov, Arad, Timiş, Giurgiu, Bihor, Dolj-1.095 de lei/lună, iar la Constanţa, Bacău, Harghita, Caraş Severin indemnizaţia este de 2.164 de lei.

Privind lista membrilor ATOP Vrancea și a sinecuriștilor de partid care-o compun ceea ce s-a întâmplat în ședința CJ Vrancea de joi, 16 iunie 2022 devine parcă, explicabil. Și reprezintă din păcate încă un exemplu de atitudine ciocoiască tipică a politicienilor aflați la putere ajunși  „cu sacii în car”. De altfel, în acest weekend unii dintre politicienii sinecuriști care și-au păstrat indemnizațiile nesimțite au putut fi văzuți pe rețelele de socializare sărbătorind, alături ce cei care i-au ajutat să rămână cu aceste sume în buzunare în continuare. Nu se știe exact dacă chiar această tristă victorie era pricina sărbătoririi, dar bucuria de pe fețele lor era una nedisimulată.

Cine sunt membrii din ATOP Vrancea care încasează lunar sume consistente de bani publici stabilite pe vremea șefiei lui Oprișan la CJ (ex pot încasa 3.400 de lei pentru 2 ore de ședință lunar, iar președintele ajunge chiar și la dublul acestei sume).

Componenţa, potrivit HCJ nr. 37/2021 a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Vrancea

Consilieri județeni:

Reprezentanți ai comunității:

Membri de drept:


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.