Local

VIDEO | Concluzia zilei de miercuri, cu privire la bugetul suspendat al Focșaniului pe acest an

Ziarul de Vrancea
24 iul 2021 2430 vizualizări

Ziua de miercuri, 21 iulie 2021, era probabil imaginată cu totul altfel decât s-a dovedit în final în privința bugetului municipiului Focșani pe anul 2021. Totuși, concluzia de după-amiază ar putea fi rezumată cam astfel: ceea ce nu-s în stare să rezolve politicienii se feresc să-și asume cu repeziciune judecătorii. Fie ei și de la Curtea de Apel Galați.     

Politicienii implicați în realitatea care va rămâne una fără precedent în istoria post-decembristă a județului au comunicat pe principiile aceluiași dialog al surzilor pe care l-au utilizat și până acum. Fiecare și-a susținut varianta sa

PNL și viceprimarul Ana-Maria Dimitriu

Prezentă așa cum am promis la Curtea de Apel Galați pentru a apăra interesele focșănenilor și pentru a debloca bugetul municipiului Focşani. Ne vom judeca pe 26 iulie pentru că același primar de Focșani împreună cu funcționarii din Primărie țin cu dinții ca municipiul să rămână blocat. Se pare că după "mineriada" din 16 iunie salariații Primăriei nu se mai grăbesc să-și încaseze salariile și fac jocul primarului PSD”-Ana-Maria Dimitriu

Disperat să obțină capital politic, primarul Misăilă calcă pe cadavre și ține blocat, în continuare, bugetul municipiului Focșani. Edilul și sindicaliștii din Primăria Focșani trag de timp în procesul privind bugetul, manevra lor afectând cetățenii!

Curtea de Apel Galați a fost nevoită astăzi să amâne judecarea recursului privind bugetul municipiului Focșani, blocat în instanță de sindicaliștii SINTAX din Primărie, susținuți și încurajați de primarul Cristi Valentin Misăilă.

Sindicaliștii au invocat astăzi două excepții, fără a le aduce la cunoștința Consiliului Local în termen legal, cu 5 zile înaintea termenului de judecată, pentru a permite studierea lor. În aceste condiții, instanța a fost nevoită să acorde un nou termen, pentru luni, 26 iulie.

Primarul Misăilă a fost de acord cu strategia sindicaliștilor de tergiversare a dosarului, fiind prezent la proces cu un arsenal de personal din cadrul instituției, de la consilier juridic până la administrator al municipiului.

După manevra juridică de astăzi, cu excepțiile invocate, sindicaliștii din Primăria Focșani au demonstrat că fac jocurile primarului, împotriva propriilor interese salariale până la urmă, ținând blocat bugetul municipiului. Acest lucru denotă influența primarului asupra sindicaliștilor și jocurile pe care aceștia acceptă să le facă, în detrimentul focșănenilor.

Dovada că sindicaliștii și Misăilă sunt vinovați pentru blocarea bugetului este dată și de faptul că protestele tip ”mineriadă” organizate ”ad-hoc” în luna iunie în Piața Unirii nu mai au loc acum, deși angajații nu și-au primit salariile. Reamintim că pe 18 iunie, prin HCL 112/2021, din fondul de rezervă creat prin hotărârea de buget au fost alocate suficiente resurse financiare pentru plata salariilor.

”Din păcate, tergiversarea procesului de către sindicaliștii susținuți de primarul Misăilă are efecte negative în ceea ce privește plata salariilor, plata hranei bătrânilor de la Cămin, plățile către asistenții persoanelor cu handicap și însoțitorii lor! Asta în condițiile în care pe 18 iunie s-a găsit soluția deblocării bugetului, dar SINTAX a continuat acțiunea în instanță, iar pe 23 iunie Hotărârea Consiliului Local Focşani privind aprobarea bugetului municipiului a fost suspendată de judecători. Astfel, zeci de bătrâni de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Focşani, sute de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap grav, sute de persoane cu calitatea de însoţitori, dar și câteva sute de copii beneficiari ai ”Cantinei de Ajutor Social” nu-și vor putea primi drepturile în urma nefinalizării procesului de pe rolul instanței din Galați”, a precizat Ana-Maria Dimitriu, viceprimarul municipiului Focșani.”-Departamentul Comunicare PNL Focșani, 21 iulie 2021

Cu totul altfel vede problemele aceluiași buget suspendat al Focșaniului pe anul 2021, primarul Cristi Valentin Misăilă 

PNL fuge de răspundere și lasă Focșaniul în blocaj!

Bugetul Municipiului Focșani rămâne blocat, iar majoritatea din Consiliul Local Focșani refuză orice soluție venită din partea Primarului pentru că așa au primit ordin pe Unitate!

În condițiile în care legalitatea hotărârii de adoptare a bugetului Municipiului Focșani este încă discutată în instanță, cu șanse minime de a se finaliza curând, Consiliul Local Focșani trebuie să găsească modalitatea optimă de a aduce liniștea în administrația Focșaniului și de a limita prejudiciile de orice fel cauzate de adoptarea unui buget nefuncțional.

Miercuri, 21 iulie 2021, am convocat pentru a șasea oară Consiliul Local Focșani în ședință publică, din dorința de a găsi împreună o soluție de deblocare a bugetului, dar și pentru a oferi cetățenilor din Municipiul Focșani un climat de normalitate‼

Am făcut acest demers după ce dimineață, la instanța Curții de Apel Galați, a fost pus în discuție (pentru a câta oară?!) profesionalismul, știința de carte și respectul pentru lege ale aleșilor PNL

Prezentă la instanță pentru a apăra, așa cum a declarat, interesele Consiliului Local Focșani, Viceprimarului PNL i s-a cerut, în condițiile legii, să facă dovada calității de reprezentant și a faptului că acționează legal în numele acestei autorități.

Viceprimarul PNL a precizat că a ales să reprezinte personal Consiliul Local Focșani în instanță, întrucât a apreciat că, la judecarea în fond a cauzei, consilierul juridic împuternicit potrivit legii de autoritatea publică locală nu a formulat apărări (susținere falsă contrazisă de însăși sentința nr.318/2021, care consemnează toate apărările procedural formulate în cauză!).

În aceste condiții, dat fiind faptul că Viceprimarul PNL nu a putut prezenta instanței mandatul expres în baza căruia acționează, și date fiind precizările acesteia că este de profesie inginer și nu înțelege demersurile procedurale pe care le are de împlinit în cauză, instanța de judecată i-a acordat un termen pentru formularea în scris a apărărilor și depunerea de înscrisuri!

Prin urmare astăzi, am cerut din nou, pentru binele focșănenilor, adoptarea unui buget funcțional și legal, care să permită funcționarea administrației, plata obligațiilor legale și dezvoltarea orașului!

Nu aș putea spune că m-a surprins foarte mult refuzul majorității din Consiliul Local Focșani de a oferi o soluție care să respecte legalitatea, obiectivitatea, imparțialitatea și să răspundă în același timp și interesului public cu prioritate față de interesul politic, dar recunosc faptul că sunt profund dezgustat de disprețul, sfidarea și superioritatea pe care aleșii locali majoritari o manifestă față de comunitatea care i-a adus în funcții!

Ca Primar al Municipiului Focșani nu pot face decât atât cât legea îmi permite, însă demersurile mele și deschiderea în a identifica o soluție LEGALĂ, benefică pentru toți focșănenii, vor rămâne permanente.”

Este clar că fiecare din cele două părți aflate în dispute și care au fiecare partea sa de vină pentru ce și unde s-a ajuns în legătură cu bugetul municipiului Focșani pe anul 2021 vorbesc aproape-n lozinci.

Pe de altă parte cine așteaptă ca judecătorii, acum cei de la Curtea de Apel Galați, să tranșeze net disputa, despre bugetul suspendat la Focșaniului pe anul 2021, adică să premieze pe unii și să-i pună-n genunchi pe coji de nucă pe celiailți categoric se înșeală!Impardonabila realitate în care s-a ajuns la Focșani, privind bugetul pe acest an și-n care ne va prinde cu siguranță 1 august 2021, poate fi soluționată numai și numai de către politicienii implicați.În cazul de față discutăm de aleșii locali PNL-PSD-USR-PLUS din Consiliul Local Focșani.Iar dacă aceștia, nu sunt în stare, cum s-a dovedit până acum, din păcate, că se întâmplă să-i aducă ”la ordine” șefii lor politici.Pentru că acesta e rolul unor șefi.Nu credeți domnilor șefi politici ai celor care vor contribui la halucinantul record ca Focșaniul să nu aibă încă la 1 august 2021 bugetul pe acest an, să-i strângeți pe colegii voștri de partid menționați și să le spuneți:Gata! Așa nu se mai poate! 

Vizionați și Ședința extraordinară a Consiliului Local Focșani, de miercuri 21 iulie 2021

VIDEO:Primăria Municipiului Focșani 

Miercuri 21 iulie 2021 după ce s-a întors de la Curtea de Apel Galați primarul Cristi Valentin Misăilă a încercat din nou într-o ședință extraordinară convocată ” de îndată”să îi convingă pe consilierii locali să îi voteze proiectul de buget inițiat de el pentru deblocarea cea mai rapidă și eficientă a problemelor actuale Viceprimarul PNL Ana – Maria Dimitriu a susținut însă  că proiectul primarului nu ar avea avizul comisiei de specialitate și prin urmare ședința convocată nu poate avea loc. În replică, secretarul primăriei Carmen Ghiuță a încercat să își impună punctul de vedere, că există un aviz de legalitate pentru acest proiect de hotărâre  din 17 iunie 2021 și el nu mai trebuie acordat ori de câte ori proiectul este propus pe ordinea de zi a  unei ședințe. Viceprimarul liberal a susținut în continuare că era nevoie de un aviz nou și a afirmat că ședința nu se poate ține în aceste condiții.

De menționat că miercuri 21 iulie 2021 în sala de ședințe a Consiliului Local Focșani au fost prezenți asistenți personali și însoțitori ai persoanelor cu handicap, o strategie a primarului Cristi Misăilă despre care consilierii majorității PNL-USR-PLUS acuză că-i o metodă de a pune presiune pe ei, așa cum a procedat frecvent în ultimele luni, când a dus angajați sau oameni de afaceri la ședințe.

În inevitabila sfadă politică care a însoțit desfășurarea ședinței CL Focșani convocate miercuri 21 iulie 2021,viceprimarul Ana – Maria Dimitriu i-a reproșat primarului că ar trebui să-i ”rușine pentru că face campanie pe spatele acestor oameni” și l-a acuzat că este vinovat de ceea s-a întâmplat la procesul de la Curtea de Galați, unde procesul privind bugetul a fost amânat. Consilierii majorității au plecat apoi din sala de ședințe.

În replică primarul Cristi Valentin Misăilă i-a acuzat pe consilierii  PNL – USR PLUS că ”fug de răspundere în fața acestor oameni”. Rămas ulterior în sala de ședințe, cu asistenții personali și însoțitorii persoanelor cu handicap, Misăilă a susținut că amânarea termenului procesului de miercuri 21 iulie 2021 de la Curtea de Apel Galați s-a făcut deoarece Ana – Maria Dimitriu nu ar fi putut să demonstreze calitatea de reprezentant al Consiliului Local Focșani.

Vizionați și:VIDEO | Conferință de presă a primarului Misăilă, pe tema bugetului municipiului Focșani pe 2021, susținută la sediul PSD Vrancea

După decizia de miercuri 21 iulie 2021 a judecătorilor Curții de Apel Galați care au dispus un nou termen de judecată în dosarul privind suspendarea Hotărârii Consiliului Local Focșani din 10.05.2021 referitor la adoptarea bugetului local pe anul în curs, primarul Cristi Valentin Misăilă a convocat o nouă ședință extraordinară ”de îndată” a miniparlamnetului reședință a județului Vrancea. Misăilă a menționat în cadul unei conferințe de presă susținută la sediul PSD Vrancea că îi consideră responsabili pe consilierii majorității PNL-USR-PLUS din CL de blocajul în care se află administrația focșăneană și propune pentru rezolvarea rapidă și eficientă a acestui blocaj spre adoptare același proiect propriu de buget, la care consilierii au adus numeroase amendamente, în ședința din 10 mai. ”În continuare consilierii majorității PNL-USR-PLUS din CL Focșani își ascund neputința și necunoașterea legii. Astăzi( n.r. miercuri 21 iulie 2021), instanța a prelungit starea de incertitudine și de blocaj în municipiul Focșani. Nici pe 26 iulie 2021 nu vom avea un verdict clar asupra legalității sau ilegalității bugetului adoptat pe 10 mai 2021. Fac din nou apel către factorii decidenți, de a reface o nouă Hotărâre de Consiliu Local, astfel încât acest proces să rămână fără obiect. Astăzi, la ora 15:00, am convocat o altă ședință strict cu această temă – de a debloca bugetul municipiului Focșani. Am rugămintea la toți consilierii locali să fie prezenți și să deblocăm situația. Trebuie să adoptăm astăzi, în regim de urgență, acest proiect de hotărâre privind bugetul municipiului Focșani.”, a precizat primarul municipiului Focșani Cristi Valentin Misăilă în cadrul conferinței de presă susținută miercuri 21 iulie 2021  la sediul PSD Vrancea.

Vizionați și:VIDEO | Conferință de presă la PNL Focșani susținută de viceprimarul Ana-Maria Dimitriu, miercuri 21 iulie 2021

 

În cadrul unei conferințe de presă susținută miercuri 21 iullie 2021 la sediul PNL Vrancea,după încercarea eșuată de desfășurarea a ședinței extraordinare a CL Focșani, viceprimarul PNL Ana – Maria Dimitriu i-a acuzat pe primarul Misăilă și sindicatul Sintax al angajaților din Primărie că  sunt responsabili de amânarea procesului privind bugetul municipiului și că ea avea dreptul să reprezinte Consiliul Local Focșani în calitate de președinte de ședință.

”Astăzi, în instanță s-au prezentat primarul municipiului Focșani, asistat de consilierul juridic, administratorul și avocatul angajat de sindicat. Primarul și sindicatul au făcut în așa fel încât să mai tragă de timp și să amâne procesul pe 26 iulie. Sindicatul a depus excepții, una fiind nulitatea recursului, iar Primăria Focșani a depus o întâmpinare”, a subliniat viceprimarul Ana – Maria Dimitriu, în conferința de presă susținută miercuri 21 iulie 2021 la sediul PNL Vrancea.

Ana – Maria Dimitriu l-a mai acuzat în conferința de presă pe primarul Misăilă că a indus în eroare asistenții personali care au venit la ședința CL Focșani și că ”a ajuns să se urce pe problemele de sănătate ale unor persoane care sunt și așa într-o situație foarte grea”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.