Local

VIDEO | CL Focșani a aprobat banii necesari funcționării Enet până la final de octombrie cu program ”ca pe vremea lui Ceaușescu”

Ziarul de Vrancea
16 oct 2021 1714 vizualizări

În ședința extraordinară a Consiliului Local Focșani desfășurată joi 14 octombrie 2021, cum era de așteptat, aleșii au aprobat, alocarea sumei de 1,3 milioane de lei pentru ca Enet să furnizeze în continuare, cu program pentru căldură și apă caldă în  municipiul reședință a județului Vrancea .La această sumă, conform precizărilor directorului Enet Focșani,Manole Merchea. societatea de termoficare va contribui la rândul său, cu suma de 1 milion de lei, obținută din vânzarea energiei electrice produse în timpul funcționării.Nu se știe însă, încă, ce se va întâmpla după data de 1 noiembrie 2021.Aceasta deoarece așa cum a menționat primarul Cristi Valentin Misăilă, pentru ca Enet Focșani ”să treacă iarna” se bazează pe fonduri guvernamentale pentru a continua asigurarea acestui serviciu abonaților. Cert este că până acum cererile înaintate de primar pe acest subiect nu au fost aprobate de Guvern, iar situația politică incertă de la nivel central nu oferă garanții că se vor asigura bani pentru încălzire în următoarele săptămâni.Proiectul inițiat de primarul Cristi Misăilă a fost votat de toți membrii Consiliului Local, în ședința extraordinară de joi 14 octombrie 2021.Până a se ajunge la votul propriu-zis, însă, reprezentanții PNL – USR -PLUS și ai PSD , inclusiv primarul Misăilă și-au aruncat acuzații pentru starea actuală a Enet.Începând de miercuri 13 octombrie 2021 căldura este furnizată, de Enet Focșani, abonaților, dimineața, de la 5:00 la 10:00, iar apa caldă seara, de la 18:00 la 21:00.

Vizionați în VIDEO de mai jos înregistrarea integrală a ședinței extraordinare a Consiliului Local Focșani desfășurată joi 14 ocotombrie 2021

Citiți și:Focșani. Municipiul în care spitalul are trei ore apă caldă și cinci ore căldură- fragment referitor la situația energiei termice pentru abonații sistemului centralizat din municipiul reședință a județului Vrancea din articolul:Factura la încălzire taie investițiile în Timișoara, Craiova, Iași, Oradea și alte municipii | Spital cu trei ore apă caldă pe zi , publicat pe site-ul romania.europalibera.org

Situație dramatică în municipiul Focșani din cauza exploziei prețurilor la gaze: spitalul județean primește trei ore de apă caldă pe zi și cinci ore are căldură 

Municipiul Focșani se află la două ore și jumătate de mers cu mașina din București. Primarul este de la PSD, dar nu a primit vreun leu din Fondul de Rezervă. Situația din municipiu amintește de epoca de aur a regimului comunist: spitalul județean are apă caldă trei ore pe zi și cinci ore căldură. Când e apă caldă, nu este căldură și viceversa.

De dimineață, de la ora 5 la ora 10 căldură și seara de la ora 19 la ora 22 apa caldă. Asta se întâmplă și în spitale, școli, în toate instituțiile publice care sunt legate de sistemul centralizat”, prezintă situația primarul Misăilă.

Edilul a discutat cu managerului spitalului județean și a aflat că există surse suplimentare de încălzire, dar nu suficiente”.

„Am discutat cu managerul spitalului județean Vrancea și dumnealor au surse suplimentare de încălzire, dar nu sunt suficiente. Dăm trei ore pe zi apă caldă și cinci ore căldură”.

Societatea care ar trebui să asigure încălzirea și apa caldă aparține Consiliului Local, dar se află în insolvență. De aceea, achiziția gazelor se desfășoară cu greutate. Consiliul Local are probleme în calcularea subvenției, deoarece ea e stabilită la un preț net inferior actualei situații economice. Rezolvarea ar veni de la ANRE, care ar trebui să accepte că prețul pentru producerea gigacaloriei este de 650 de lei.

Primarul Misăilă nu este de acord cu creșterea facturii pentru populație. Crede că soluția o reprezintă plafonarea prețurilor pentru gaze și electricitate.

Trebuie să ne gândim la efectul de bumerang: s-ar putea ca populația să nu mai aibă posibilitatea să achite prețul actual, să nu-și mai achite facturile, să nu ne trezim cu o scădere a încasărilor”, a afirmat edilul.

Municipiul Focșani a cerut 30 de milioane de lei de la Guvern în septembrie și alte 12 milioane de lei în iulie. Nu a primit vreun leu. Dacă banii nu vin de la București, trebuie să se umble la bugetul de investiții.

Mai avem bani până pe 25 octombrie pentru a plăti și pentru cele 3 ore pe zi de apă caldă. După 25 octombrie, vom căuta alte soluții, poate se formează noul Guvern”, spune primarul.

Citiți și:VIDEO | Fără ajutor guvernamental, Enet Focșani „gâfâie”, nu face față valului de scumpiri la gaze și își ține abonații în frig


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.