Local

VIDEO | Ceea ce părea de necrezut s-a întâmplat: Primarul Misăilă și majoritatea PNL-USR-PLUS din CL Focșani s-au înțeles pe buget

Ziarul de Vrancea
13 mar 2022 2222 vizualizări

Ceea ce până acum părea de necrezut s-a întâmplat joi, 10 martie 2022: la ședința extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Focșani, primarul Cristi Valentin Misăilă și majoritatea PNL-USR-PLUS s-au înțeles. Astfel, în urma acordului dintre cele două tabere, bugetul pe anul 2022 al municipiului reședință de județ a fost aprobat.

Reamintim că anul trecut, din cauza disputelor dintre cele două tabere, bugetul Municipiului Focșani a fost blocat până pe 18 iunie.

VIDEO:Primăria Municipiului Focșani 

Citiți comunicatul făcut public pe Facebook de PNL Focșani după aprobarea bugetului din ședința extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Focșani

„Consilierii PNL și USR au aprobat bugetul pe anul 2022!

Bugetul Poliției Locale, diminuat cu 800 mii lei.

 Consilierii PNL și USR au votat astăzi( n.r. joi 10 martie 2022) bugetul municipiului Focșani pe anul în curs, după dezbateri punctuale pe tot ceea ce înseamnă investiții care țin de dezvoltarea orașului în care trăim.

Amendamentele aduse bugetului de către consilierii PNL și USR au fost însușite de către primarul municipiului și pot fi susținute de bugetul local.

Consilierii PNL Focșani susțin o dezvoltare bazată pe proiecte reale, aplicabile, de interes public, astfel că alături de consilierii USR îi solicităm primarului și aparatului de specialitate de care dispune să demareze tot ceea ce ține de investiții făcute în baza bugetului pe acest an.

PNL a demonstrat că poate fi un partener corect, principial, pro-cetățean în condițiile unei colaborări corecte cu partenerii din administrația publică locală.

Lista amendamentelor propuse de PNL și USR:

 • se diminuează cu suma de 1.500,00 mii lei bugetul Primăriei la capitolul bugetar 67.02. ”Cultură, recreere și religie”, articolul bugetar 20.19 ”Contribuții ale administrației publice la proiecte de interes public local”
 • se diminuează cu 800,00 mii lei bugetul Poliției Locale la capitolul bugetar cap.61.02. <<Ordine publică și siguranță națională>> la articolul bugetar 10.01.01 <<Salarii de bază>>

 • Se majorează cu 500,00 mii lei creditele bugetare pentru obiectivul de investiții ”Extindere rețea de distribuție gaze naturale în cartier Mândrești „ și cu suma de 12019,84 mii lei creditele de angajament aferente acestui obiectiv.

 • Se majorează cu 505,00 mii lei bugetul Direcției de Dezvoltare Servicii Publice astfel:

 • 30,00 mii lei – credite bugetare și de angajament pentru realizare <<Documentație tehnico- economică -Amplasare și racordare la rețelele edilitare pentru toalete publice inteligente>>

 • 200,00 mii lei - credite bugetare și de angajament pentru achiziția a 6 module toalete ecologice

 • 25,00 mii lei - credite bugetare și de angajament pentru achiziția de dispensere igienice câini – 10 bucăți

 • 250,00 mii lei - credite bugetare și de angajament pentru achiziționarea unui automat pentru colectarea deșeurilor reciclabile cu trei fracții și sistem de recompense.

 • Se majorează cu 100,00 mii lei bugetul Primăriei reprezentând credite bugetare și de angajament pentru <<Documentație tehnico- economică- Concurs de soluții- Modernizare zona urbană Piața Unirii din Municipiul Focșani>>.
 • Se majorează cu 30,00 mii lei bugetul Primăriei reprezentând credite bugetare și de angajament pentru <<Documentație tehnico- economică spații de agrement și joacă în Municipiul Focșani>>

 • Se majorează cu suma de 100,00 mii lei bugetul Primăriei la subcapitolul bugetar 67.02.05.01 <<Sport>> reprezentând transferuri către CSM Focșani 2007 pentru reparații pistă de atletism Complex Sud

 • Se majorează cu 55,00 mii lei bugetul Primăriei la subcapitolu bugetar 67.02.03.06 <<Case de cultură>> reprezentând transferuri către Ateneul Popular pentru realizarea unui festival de științe în aer liber.

 • Se majorează cu 40,00 mii lei bugetul Primăriei la subcapitolul bugetar 67.02.50 ”Alte servicii în domeniile culturii, recreerii și religiei”, articolul bugetar 20.30.30 ”Alte cheltuieli cu bunuri și servicii” pentru organizarea Conferinței Naționale de Geografie și pentru multiplicare hartă turistică

 • Se majorează cu 20,00 mii lei bugetul Liceului de Artă Gh.Tăttărescu la articolul bugetar 20.30.30 <<Alte cheltuieli cu bunuri și servicii>> pentru realizarea proiectului ”Arta în spațiul urban”.

 • Se majorează cu 950,00 mii lei reprezentând credite bugetare și de angajament pentru <<Documentație tehnico- economică pentru proiectul Renovarea energetică a clădirilor rezidențiale multifuncționale>>”-PNL Focsani

Ce a spus primarul Cristi Valentin Misăilă după votarea bugetului:

„Cred că așa ar trebui să decurgă toate ședințele, în folosul cetățenilor și pentru cetățeni, fără dezbateri puerile, doar cu dezbateri obiective, concrete, pe marginea proiectelor. Probabil că lecția învățată de toți cu ceea ce s-a întâmplat anul trecut ne-a adus maturitatea necesară ca să putem să aprobați acest proiect de hotărâre foarte important pentru dezvoltarea municipiului Focșani. Proiectul de buget pentru 2022 este unul unde avem multe teme de investiții, unele în derulare, altele în faze incipiente, toate sunt pentru binele focșănenilor. În continuare am rugămintea să dăm dovadă de maturitate în fața celor care ne-au investit cu încredere, să facem o echipă și să ducem la capăt aceste proiecte pentru că altfel vom fi discreditați de cei care și-au pus speranțele în noi”.

Citiți și postarea activată pe contul de facebook Alexandra Tătaru pe același subiect 

Bugetul pe anul 2022 a fost aprobat cu unanimitate de voturi și fără zgomot

Parcurgând cap-coadă proiectul de buget pentru acest an, am avut acea senzație de deja-vu: cu mici modificări, parcă am mai văzut și anul trecut, și acum doi ani aceleași proiecte, cel puțin pe partea de investiții. Ca să fac o glumă, dacă în fiecare an ajungem să realizăm pe partea de dezvoltare doar 20% din ce ne-am propus, poate ar fi mai bine să-l numim proiect de buget cincinal, să iasă raportarea cum trebuie.

Am observat că s-a stricat până și echilibrul acela din hârtii, între partea de funcționare și cea de dezvoltare, pentru că în realitate nu a fost vorba niciodată de echilibru. Am remarcat că la funcționare cifrele au luat-o razna, cu vreo 53 de milioane de lei în plus, în vreme ce la dezvoltare aproape staționăm. Din punctul meu de vedere, pentru o administrație sănătoasă, ar fi fost minunat ca acest raport să fie exact invers, 55% dezvoltare și 45% funcționare.

Mă rog, ar fi foarte multe de spus despre construcția acestui buget, dar mi-am propus să fiu pozitivă. Așa că vin în fața dumneavoastră cu vestea bună că am votat cu toții acest buget și în liniște.

Am propus și eu pe lista comună a consilierilor majoritari PNL-USR o serie de amendamente, mai aproape de profilul meu, care pot fi implementate repede și cu rezultate vizibile.

Vreau ca în prima parte a acestui an să achiziționam un automat pentru colectarea deșeurilor reciclabile cu trei fracții și sistem de recompense, acel cunoscut PETrică, care s-a bucurat de un succes enorm la Brașov. M-am interesat despre rezultatele lui și am aflat că în numai patru luni de la implementare, la acel automat s-au colectat peste 450.000 de PET-uri, doze de aluminiu și sticle, ceea ce este extraordinar. Trebuie să ne implicăm cu toții în protejarea mediului și dacă-i obișnuim pe oameni să depună la acest automat ambalaje pentru reciclare, oferindu-le în schimb călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun sau alte stimulente, înseamnă ceva. Este un sistem foarte bine securizat și nu poate fi vandalizat, așa cum s-a întâmplat în cazul altor echipamente (garderoba socială). Funcționează pe senzori care recunosc tipurile de ambalaje, astfel că selectarea va fi una eficientă. Am propus și s-a votat în unanimitate alocarea sumei de 250 mii lei pentru DDSP în vederea achiziționării acestuia.

Un al doilea proiect la care m-am gândit că ar fi interesant a fost bugetarea unui FESTIVAL de științe în aer liber, pentru că știința, dincolo că este fascinantă, ne ajută să evoluăm și deschide pentru tineri porțile Universului. Suma estimată și aprobată este de 55 mii lei către Ateneul Popular.

Îmi doresc din tot sufletul ca anul acesta să punem în practică și acel proiect votat și care a fost blocat în legislatura trecută, nu știu din ce motive, „arta în spațiul urban”, astfel încât să oferim posibilitatea tinerilor să-și exprime talentul, să înfrumusețăm peisajul urban al orașului nostru. Consilierii locali au fost de acord să bugetăm Liceul de Arte cu suma de 20.000 lei pentru anul acesta, cel puțin până la rectificare dacă nu ne ajung acești bani.

Nu în ultimul rând, vă anunț că în luna iunie vom fi gazda Conferinței Naționale de Geografie și chiar dacă spuneți că sunt subiectivă, pentru că am calitate de profesor de geografie, în esență este vorba despre cartea noastră de vizită, și vorbesc ca județ în ansamblu. Am participat la aproape toate conferințele anuale și de fiecare dată impresiile despre locurile în care am ajuns și despre organizarea evenimentelor au fost dintre cele mai favorabile. Nici nu mă gândesc că nu vom fi niște gazde ospitaliere, prin urmare am cerut tot concursul să facem din această conferință națională, care se întâmplă la noi în județ odată la jumătate de secol, un eveniment cu reverberații! Toți colegii consilierii au votat pentru.

Pe viitor, voi insista, domnule primar, să căutăm în buget o sumă pe care să o avem la dispoziție în cazul în care vom adopta o hotărâre în Consiliul Local pentru debarasarea orașului de garaje, în cazul în care ocupanții acestora se opun. Avem pârghii la îndemână și sper să începem dintr-un loc. La fel, pe parcursul anului, la eventualele rectificări, să direcționăm mai mulți bani pentru reparațiile de străzi aflate în suferință.

Mulțumesc colegilor consilieri pentru suport și asigurăm pe toți focșănenii că atunci când există voință și comunicare constructivă există și putința de a reuși fără sincope! ”-Alexandra Tătaru

Citiți în documentul atașat amendamentele propuse și votate la discutarea bugetului Muicipiului Focșani pe anul 2022


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.