Local

VIDEO | Ce „drăgălășenii” și-au mai adresat unii altora aleșii focșăneni în timpul ședinței Consiliului Local de joi, 14 octombrie 2021

Ziarul de Vrancea
17 oct 2021 2531 vizualizări

Prezentăm în continuare câteva dintre discuțiile purtate în contradictoriu de către aleșii focșăneni și primarul Crisiti Valentin Misăilă în timpul ședinței extraordinare a Consiliului Local Focșani de joi, 14 ocotombrie 2021. Reamintim că în respectica întrunire a miniparlamentului municipiului reședință a județului Vrancea s-a supus votului și aprobat proiectul de hotărâre pentru alocarea sumei de 1,3 milioane de lei pentru ca Enet să furnizeze în continuare, cu program, căldură și apă caldă abonaților sistemului centralizat în municipiul Focșani.

Victor Dumitru - consilier PNL în CL Focșani: În primul rând, aș vrea să-i mulțumesc domnului primar pentru reacția pozitivă ca urmare a solicitării doamnei viceprimar (n.r. Ana- Maria Dimitriu, viceprimarul municipiului Focșani din partea PNL) în ceea ce privește găsirea unei soluții concrete și rapide în vederea furnizării apei calde și a căldurii atât pentru unitățile de învățământ, cât și pentru consumatorii casnici. De asemenea, vreau să mulțumesc tuturor colegilor consilieri PNL și USL- PLUS pentru sprijin. 

Ana-Maria Dimitriu, viceprimarul municipiului Focșani din partea PNL: Aș vrea în primul rând să informez focșănenii, în urma dezinformărilor care au fost făcute în ultima vreme, că banii pentru apă caldă și căldură au fost alocați încă din anul 2020 pentru sezonul rece 2020 2021. S-au alocat 6 170.000 (șase milioane o sută șaptezeci de mii) lei bani care să acopere aceste 2 ierni. Mai mult decât atât, aș vrea să vă spun, dragi focșăneni, că domnul primar aici de față a cerut anul acesta suplimentarea acestor fonduri și evident că Ministerul Dezvoltării cât și Guvernul României i-au spus că „Domnule primar, dumneavoastră aveți banii alocați încă din anul 2020. Ce ați făcut cu ei, domnule primar?”

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă: Nu, serios! Chiar așa a zis Ministerul „Domnule primar”? Haideți, nu mai fiți ridicolă, doamnă!

Ana-Maria Dimitriu, viceprimarul municipiului Focșani din partea PNL: Termin eu de vorbit, vorbiți și dumneavoastră! Mulțumesc! Din acești bani, domnul primar a alocat Societății Enet doar 3 milioane de lei. Domnule primar, explicați acest lucru oamenilor! Unde sunt banii? Diferența de 3 170.000 (trei milioane o sută șaptezeci de mii) lei. Totuși nu sunt banii dumneavoastră de acasă! Sunt banii focșănenilor! Mulțumesc!

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă: Încă o dată asist la un politicianism ieftin, demagogic, fără fundamentare legală. Cu alte cuvinte, mă acuzați că aș fi luat bani (n.r. pentru apă caldă și căldură, care au fost alocați încă din anul 2020 pentru pentru sezonul rece 2020 2021 de Ministerul Dezvoltării) acasă? Ce făceam cu ei, după părerea dumneavoastră aia blondă?

Dar să știți că nu este chiar așa. Banii alocați în anul 2020 au fost dați integral societății Enet SA. O parte au fost dați ca subvenții în avans pentru lunile ianuarie, martie, chiar aprilie 2021. Diferența tot către Enet. Pentru mărire de capital social. Habar n-aveți ce votați, doamna viceprimar! Tot la Enet au ajuns banii respectivi. Același lucru s-a întâmplat și în 2019, când guvernul PSD, doamna Viorica Dăncilă, doamna premier la vremea respectivă, a alocat suma de 13.040.000 (treisprezece milioane patruzeci de mii) lei tot pentru a asigura continuitatea furnizării agentului termic și apei calde în municipiul Focșani. La fel s-a procedat și cu acești bani. Noi nu am făcut deturnare de fonduri! Cam asta dumneavoastră vreți să insinuați și duceți în continuare focșănenii în eroare! Mai mult decât atât, toate minciunile sfruntate pe care le-au spus și le-ați spus dumneavoastră și le-a dat ordin de partid tuturor directorilor nominalizați în această perioadă.

Vreau să fac un apel politic. Vreau să fac un apel.

O dată, rog toți directorii de unități de învățământ din Focșani și le reamintesc că au obligația în calitate de administratori să le asigure copiilor elevilor condițiile de desfășurare a cursurilor.

Da, toți am spus! Dar cei care fac dezinformarea sunt cei puși de PNL. Și vă mai spun ceva: noi prin toate alocările bugetare, am mai spus-o și o repet, am asigurat toate sursele de finanțare tuturor unităților de învățământ, doamna viceprimar. Da, am asigurat toate resursele financiare împreună cu dumneavoastră și ați fost martori și ați votat toate propunerile de alocări de sume pentru a se desfășura activitățile normal în școli. Așa că temerea domnilor directori că nu vor avea bani să-și plătească facturile de energie electrică de încălzire sau alte cheltuieli este o temere falsă! 

Da vă rog, doamnă, încă o dată apel la toți directorii și inclusiv la inspectoratul școlar general, inclusiv la domnul prefect, să nu mai dezinformeze cetățenii. Și atunci când iau decizii, să închidă unitățile de învățământ din varii motive, fie din cauza copiilor infectați, fie că nu sunt temperaturile ambientale asigurate, să fim și noi anunțați.

Noi suntem ultimii care aflăm despre ce măsuri se iau în legătură cu unitățile de învățământ, ceea ce nu este deloc corect. Noi nu putem fi consultați sub niciun fel? Noi nu am fost consultați niciodată când s-au luat măsuri cu privire la ceea ce se întâmplă în unitățile de învățământ din municipiul Focșani și pe această cale îi atrag atenția domnului prefect că dacă nu suntem și noi consultați, o să fac sesizare mai departe la conducerea Guvernului. Dacă are cine să ne asculte în acest moment, că văd că nu știe cine conduce Romania în ziua de azi!

Ana-Maria Dimitriu, viceprimarul municipiului Focșani din partea PNL: Este ca într-o piesă de Caragiale, domnule primar, tot ceea ce faceți în municipiul Focșani. Și haideți să fim serioși! Directorii unităților de învățământ au un rol foarte important în ceea ce privește viața copiilor. Pe care trebuie să o îndrume pe un făgaș foarte bun și să nu ajungă în situația în care sunteți dumneavoastră astăzi! Dumneavoastră în schimb, ca primar, aveți obligația să asigurați tot climatul în ceea ce privește ca acești copii să-și desfășoare activitatea în condiții normale, sunteți direct răspunzător de eroare. Nu v-am întrerupt vă rog!.(...) Trebuie să știe oamenii că acești bani pe care astăzi... Domnule primar, potoliți-vă! V-ați luat calmantele? Vă rog, potoliți-vă!(...)

Domnule, dar știți că ceea ce votați astăzi nu este suficient nici până în luna martie (n.r. 2022) pentru apă caldă și căldură pentru Focșani? Să vă fie rușine! Acești bani ajung doar până în luna noiembrie! (...) Ce ați făcut toată vara? Ce ați făcut toată vara? Nu vă este rușine? Domnule primar, uitați-vă putin. Din 2019, cu lichidatorul firmei Enet care primește 15.000 de euro lunar (n.r. 15000 de lei). Nu vă este rușine? Enet este în insolvență. Dumneata ești bucuros că a luat 14.000 de euro? Plătești din buzunarul dumitale sau din buzunarul concetățenilor, din 2019? Ce măsuri ați luat? Aveați majoritate în Consiliul Local! Ce măsuri ați luat ca primar al Municipiului Focșani? Nu vă e rușine?

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă: Uitați ce scrie Europa Liberă (n. r. articolul:Factura la încălzire taie investițiile în Timișoara, Craiova, Iași, Oradea și alte municipii | Spital cu trei ore apă caldă pe zi, publicat pe site-ul romania.europalibera.org) Timișoara, Craiova, Iași Oradea și alte municipii din țară nu au încălzire. Nu doar Focșaniul! Suntem într-o criză, valabilă nu doar pentru Focșani. Nu este căldură nici la Timișoara, nici la Oradea. Vorbiți cu ceilalți primari din țară. Ce au făcut cu toții? Am cerut sprijin de la Guvern. Sprijinul de la Guvern nu a venit!

Ana-Maria Dimitriu, viceprimarul municipiului Focșani din partea PNL: Și a venit de la guvern. Guvernul Orban, domnule primar! Sprijin în 2020, în valoare de  6.170.000 (șase milioane o sută șaptezeci de mii) de lei pentru anii 2020-2021, iarna. Suntem la începutul iernii 2021 

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă: Poate nu știți calendarul, suntem în  2021 și ne pregătim de iarna 2021-2022

Consilierul local PNL Liviu Macovei: Domnule primar, dacă îmi permiteți, ca să mai echilibrăm puțin această ședință. Se pare că avem un singur proiect și cred că o să ne ducem la peste jumătate de oră. Eu totuși nu am înțeles. Am să vă pun câteva întrebări. Să mă lămuriți, că nu am avut timp nici să discutăm în comisie.

Am să pun întrebările aparatului de specialitate sau chiar dumneavoastră. Știu că probleme au fost și în anii precedenți. Atât în anul 2020, cât și în anul 2019. S-au făcut rectificări bugetare astfel încât anumiți bani să ajungă la societatea Enet. Știm foarte bine că anul trecut în luna decembrie am votat șase milioane de lei. Dacă mă puteți ghida, respectiv în anul 2019, așa cum spunea și domnul primar, s-au luat ca niște bani tot în luna decembrie. Pentru a echilibra bugetul, au venit atunci când trebuia, în octombrie. Ceea ce vreau să înțeleg este că dacă situația la nivel european nu exista și aceste majorări de prețuri nu existau la nivel european și la nivel național, noi astăzi nu aveam această discuție. Corect? Nu știu, probabil că este o situație care nu depinde nici de Consiliul Local nici de Guvernul României.

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă: Depinde de Guvernul României prin pârghii la îndemână să vină în sprijinul populației. Știm foarte bine, vedeți toți ceilalți locuitori din România care au alte sisteme alternative de încălzire individuale. Dar să vedeți ce facturi vor primi la sfârșitul acestei luni. Și în toată perioada aceasta de iarnă. Că prețurile la gaze nu au fost plafonate, deși după ce s-a cerut acest lucru.

Consilierul local PNL Liviu Macovei: Ne-ați spus de atâtea ori că haideți să facem mai puțină politică și mai multă administrație. Haideți să privim doar la nivelul municipiului Focșani. De ce această situație? Și să lăsăm, sau noi să facem ceva. Deci respectiv și să încercăm să luăm banii din casierie încă din luna iulie. Eu am înțeles. Ce nu am înțeles este că, vă spun sincer, noi am avut deci o ședință acum vreo patru zile, da. Spuneți-mi și mie, de ce acești bani pe care astăzi îi vom vota. Viramentele interne nu puteau fi făcute și acest proiect nu putea fi introdus pe ordinea de zi în ședința trecută? S-a întâmplat ceva?

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă: Da, am primit răspuns de la Guvern că nu ne vor aloca bani și ne-au trimis la o lege care nu se aplică pentru municipiul Focșani. Ordonanța 97/2021 în care se pot aloca. Prin care se spune că se pot aloca bani doar administrațiilor publice locale, primăriilor, consiliilor locale care înregistrează la 31 iulie 2021 datorii restante, obligații restante către furnizorul de energie termică. Or, noi nu eram această situație, noi aveam plată deja făcută în avans de un milion 600 pentru subvenția aferentă lunilor septembrie decembrie 2021. Da. Din discuțiile purtate cu domnul director și cu doamna administrator special al SC Enet, prima dată ni s-a dat o asigurare că avem pentru luna octombrie cantitatea necesară de gaze pentru a face față temporar un program fracționare pe toată durata. Evoluția prețurilor pe piața liberă a gazelor a fost una neașteptată. S-a ajuns și la o mie șaptezeci de lei megawatt pe oră în contextul în care dumnealor inițial la 1 octombrie aveau contract cu 358 de lei pe megawatt oră, deci piata a crescut de trei ori.

Nici mai mult de 14 zile, două săptămâni, au crescut prețurile la gaze naturale pe piață. Și din momentul acela, dumnealor au făcut calcule și noi riscăm riscam pe data de 20 să nu mai avem posibilitatea nici măcar aceste trei ore de căldură și de apă caldă să le dăm populației și bineînțeles unităților de învățământ. Și atunci trebuia să găsim o soluție. Am făcut nenumărate demersuri. Am revenit la Guvernul României cu scrisoare, am solicitat audiență la domnul ministru al Dezvoltării. Am solicitat audiență la domnul prim ministru. Nu am primit niciun răspuns de la nimeni. Dumnealor sunt ocupați cu organizarea noului guvern. Nu vor să asculte durerile funcționarilor și ale tuturor cetățenilor din România 

Consilierul local PNL Liviu Macovei: În fiecare an, în fiecare an, și anul trecut, știți foarte bine, că s-au alocat bani. Numai că nu în luna octombrie. S-au alocat deci mai târziu. Eu țin minte că am alocat acei 6 milioane în luna decembrie sau noiembrie. Dar era o altă situație. Acum aveam deja deci alte situații care nu depind de noi. Noi însă facem acum un scandal. Dumneavoastră faceți deci conferințe de presă, induceți în eroare cetățenii.

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă: Eu pentru ce fac? Pentru că au fost dezinformați focșănenii de toți trepădușii PNL.

Consilierul local PNL Liviu Macovei: Domnule primar, tocmai asta spuneam: haideți să facem mai multă administrație și mai puțină politică. Și aș vrea să mai adaug că ne risipim forțele în loc să ne unim forțele.

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă: Păi cine să mai zică de Guvernul României? E al vostru, nu al nostru, nu e al românilor. E Guvernul PNL-ului, dar nu sunteți în stare să deschideți o ușă. Pentru că l-ați huiduit (n.r. la Congresul din 25 septembrie 2021) pe primul ministru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.