Local

VIDEO | Dovezi care ar putea ajuta procurorii DIICOT în cercetarea grupului infracțional organizat din dosarul Balastierei de la Balta Raței

Ziarul de Vrancea
4 apr 2023 4531 vizualizări

Cotidianul nostru prezintă în ediția online de astăzi câteva dovezi care ar putea ajuta procurorii DIICOT în cercetarea grupului infracțional organizat din dosarul Balastierei de la Balta Raței. Cazul, relatat în exclusivitate de Ziarul de Vrancea încă din 2020 (în articolul Administrație de cumetrie la Primăria Vânători), a făcut și obiectul unei investigații a jurnaliștilor de la Recorder în luna decembrie 2022.

Reamintim că miercuri, 29 martie 2023 printr-un comunicat de presă făcut public pe site-ul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), s-au transmis următoarele:

La data de 29.03.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea efectuează un număr de 10 de percheziții domiciliare, fiind vizate domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice, sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice precum şi sediul unei autorități locale comunale din județul Vrancea, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, exploatarea de agregate minerale în zonele de protecţie sanitară a surselor de apă, în zonele de protecţie a albiilor şi a malurilor, furt calificat în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, neglijenţă în serviciu şi abuz în serviciu.(n.r.Perchezițiile s-au desfășurat la Primăria Vânători, la sedii de firme și la domiciliile primarului și ale unor oameni de afaceri din comuna Vânători. Primarul Ionel Lupu a fost și el audiat.)

În cauză s-a reținut că, la începutul anului 2015 a fost constituit un grup infracțional organizat în scopul exploatării și valorificării ilegale de agregate (pietriș și nisip) din arealul concesionat până în luna martie 2023 de o comună din județul Vrancea.

Astfel, în anul 2009, o autoritatea locală comunală din județul Vrancea a concesionat un teren cu scopul realizării unui bazin piscicol și a unui parc de agrement, contract care în 2015 a fost preluat de o altă societate comercială în vederea finalizării clauzelor contractuale, cu toate că lucrările trebuiau finalizate din anul 2014. Folosindu-se de contractul de concesiune, membrii grupului infracțional organizat și-au însușit fără drept agregatele minerale naturale (balast, nisip și pietriș) existente atât pe suprafața concesionată cât și în perimetrele limitrofe. De asemenea, în vederea asigurării accesului autovehiculelor de mare tonaj către suprafețe exploatate, membrii grupului infracțional au construit un drum pe terenurile deținute de diverse persoane fizice, folosind documente false.

Exploatarea agregatele minerale naturale a avut loc în perioada 2009 – martie 2023, în ciuda faptului că obiectul contractului de concesiune încheiat în 2009 nu a fost realizat, fiind încheiate acte adiționale cu nesocotirea atribuțiilor autorității locale și nefiind verificat în toată această perioadă stadiul realizării contractului.

Prejudiciul cauzat unității administrativ – teritoriale concedente este estimat la o valoare de 12.366.300 de lei.

O parte din sumele de bani încasate din valorificarea agregatelor exploatate ilegal nu au fost evidențiate în actele contabile ale societăților, nefiind calculate și plătite obligațiile fiscale aferente.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vrancea vor fi conduse în vederea audierii 21 persoane.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați.

Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”

În legătură cu audierile, Ziarul de Vrancea a obținut următoarele declarații de la doi dintre consilierii locali membri ai Consiliului Local al comunei Vînători

„Miercuri dimineață, 29 martie 2023 au fost «săltați» de polițiștii Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române primarul (n.r. Ionel Lupu), S. Săndel, N. Ionică. Apoi la ora 08:00 au urmat toți consilierii locali, plus funcționarii publici. Secretarul, A. Vasile inginer urbanism, Silviu S. consilierul primarului.Toți am mers la declarații la IPJ Vrancea, unde jumătate din consilierii primarului au început să se dezică de el, văzând în ce situație au fost puși, să fie luați de acasă de echipaje de poliție. Din spusele lor după declarații, peste jumătate din consilierii PSD au declarat că primarul nu le-a adus la cunoștință multe lucruri din ceea ce au fost întrebați astăzi. Primarul și viceprimarul din ce se aude, au declarat că secretarul și biroul de specialitate din cadrul primăriei ar fi vinovați de această situație. Și astăzi, în al doisprezecelea ceas acest primar minte cu nerușinare, și dă vina pe alții!”- ne-a precizat unul dintre consilierii locali din Consiliul Local al comunei Vînători prezent la audieri.

Ce a transmis consilierul local USR Augustin Negruț din Consiliul Local Vînători:

„​Astăzi (n.r. miercuri 29 martie 2023) am fost chemat la primele ore ale dimineții la audieri, în calitate de martor, într-un dosar al DIICOT din 2022, în care sunt vizate activități de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri și evaziune fiscală, executarea de activități miniere fără permis sau licență, exploatarea de agregate în zone de protecție a surselor de apă, în zone de protecție a albiilor și a malurilor, furt calificat în formă continuată cu consecințe deosebit de grave și abuz în serviciu (conform citației primite).

 

 

Problemele cu concesiunea care are ca scop realizarea unei amenajări piscicole la Balta Raței sunt cunoscute de mult timp, de către toată lumea, au fost sesizate și aduse în atenția primarului de mai multe ori din 2020 și până astăzi și au fost analizate punctual și într-una dintre ședințele de Consiliu Local din vara anului 2022, după o anchetă a Comisiei Juridice din cadrul Consiliului Local Vînători în care, alături de alți colegi consilieri, am descoperit că termenul de finalizare a investitței stipulat în contractual de concesiune din 2009 era expirat din 2014. Că în 2015 s-a încheiat cu act adițional de către primar, în nume propriu, fără acordul Consiliului Local, de predare a concesiunii între două persoane juridice, act de altfel anulat doi ani mai târziu (act care n-a fost prezentat Comisiei juridice în cadrul CL). Că abia în anul 2018 s-a acordat prima autorizație de construcție de către Serviciul Urbanism al Primăriei Vînători, în condițiile prezentate mai sus. Că de fapt acolo s-a săpat, s-a săpat  și iarăși s-a săpat, dar nu se vede nici urmă de intenție, după 14 ani de la momentul concesionării, în a se construi o amenajare piscicolă, un iaz, o cherhana, un camping, o zonă de agrement, obiective conforme proiectului ce a stat la baza cererii de concesionare.

 

A fost sesizată de mai multe ori problema principală care îi deranja pe cetățenii din zona Balta Raței. Și anume faptul că traficul greu apărut pe străzile din acest sat datorită acestei exploatări de minerale le aduce grave prejudicii, datorită trepidațiilor puternice ce afectează fundațiile caselor, datorită prezenței permanente a norilor de praf ridicați de roțile caminoanelor de mare tonaj care circulau prin sat, cărând agregate minerale.

Am inițiat împreună cu alți colegi consilieri un Proiect de Hotărâre pe care l-am supus votului în Consiliul Local, dar majoritatea lipită în jurul primarului a respins prin vot (abțineri + vot împotrivă) inițiativa de a anula Contractul de Concesiune de la Balta Raței pentru nerespectarea prevederilor contractuale. Era singura pârghie legală pentru noi, consilierii locali, de a aduce în zona de normalitate activitatea stipulată în contractual de concesiune încheiat în 2009 pentru terenul de la Balta Raței, contract ce prevedea realizarea unei amenajări piscicole într-o perioadă de 5 ani de la semnarea contractului. Celelalte avize, de la Mediu, de la ANRM și/sau alte instituții ale statului român, care acorda sau nu drept de excavare și vânzare a agregatelor minerale din acea zonă nu stau în puterea de decizie a Consiliului Local, ci a respectivelor instituții, ce vor trebui acum, probabil, să-și motiveze deciziile.

Am spus-o de mai multe ori și o mai spun încă o dată și acum, peste acel contract de concesiune „băltește” un amestec de lipsă de pofesionalism, lipsă de minime cunoștințe administrative, lipsa de moralitate și de seriozitate… și vom vedea în curând dacă și lipsă de legalitate.

Nu ne rămâne decât să așteptăm rezultatele anchetei DIICOT

Reportajul Recorder realizat în comuna Vînători, la Balta Raței, a scos la iveală și alte ilegalități (spre exemplu: săpături și excavări din albia râului Putna) și probabil a atras atenția organelor competente centrale care acum vor da verdictul legalității acestor activități, pentru ca acest scandal ce gravitează în jurul acestui subiect de mai mulți ani să se încheie cu adevărat” - a precizat, pe Facebook, consilierul local USR din Consiliul Local Vînători, Augustin Negruț

N.R. Întrucât el a omis să o precizeze, îi reamintim consilierului local USR din Consiliul Local Vînători, Augustin Negruț, articolele publicate în exclusivitate în presa locală din județul Vrancea, în cotidianul nostru, în ultimii ani, pe subiectul balastierei de la Balta Raței.

Publicăm în continuare câteva dovezi care ar putea ajuta procurorii DIICOT în cercetarea grupului infracțional organizat din dosarul Balastierei de la Balta Raței

1)-VIDEO cu înregistrarea discuțiilor care au avut loc într-o ședință a Consiliului Local al Comunei Vînători, din anul 2022 despre contractul de concesiune în baza căruia funcționa balastiera de la Balta Raței. Discuțiile arată că toți cei prezenți știau de fapt despre ce este vorba în acest caz. Dar cei cu putere de decizie au preferat să se facă a nu pricepe în vreun fel gravitatea realității în care se găseau și-n care se află încă

2)-Ziarul de Vrancea a intrat în posesia și prezintă în continuare: Contractul de concesiune inițial. Din conținutul acestuia se poate constata, clar, că pentru neîndeplinirea obiectului contractului de concesiune acesta trebuia reziliat în data de 03.02.2014. Concesionarul avea obligația prin contract „să realizeze și să finalizeze în maxim 5 ani obiectivul contractului pe toată suprafața concesionată”. În cazul nerespectării acestei obligații conform punctului 9.1 paragraf c) din contract, se menționează: „Prezentul contract încetează în cazul nerespectării obligației contractuale de către concesionar (n.r. ”să realizeze și să finalizeze în maxim 5 ani obiectivul contractului pe toată suprafața concesionată”), cauză ce conduce la rezilierea unilaterală de către concendent (n n.r. Primăria Vînători), cu plata unei despăgubiri în sarcina concesionarului”

3)-În totalul dispreț al prevederilor contractului inițial (deci, practic al legii), primarul comunei Vînători, Ionel Lupu încheie în anul 2015 (când reamintim, contractul trebuia să fie reziliat, în data de 03.02.2014, deoarece concesionarul nu-și îndeplinise obligația asumată prin contract „să realizeze și să finalizeze în maxim 5 ani obiectivul contractului pe toată suprafața concesionată”) un act adițional la contractul de concesiune care în orice instanță de judecată ar trebui să fie declarat ca fiind lovit de nulitate. Prin acest act adițional contractul de concesiune inițial este preluat de o altă pesoană juridică, fără a fi însă supus aprobării Consiliului Local al comunei Vînători. În baza acestui contract  mai mult decât dubios „grupul infracțional organizat” așa cum îl bănuiesc că există procurorii DIICOT,  a funcționat practic nestringherit decât de presă până în zilele noastre, în comuna Vînători. Nu însă, trebuie să o spunem, fără complicitatea, superficialitatea și indiferența unor șefi și funcționari ai instituțiilor de stat din Vrancea care ar fi putut să oprească prejudicierea bugetului public al comunității din Vînători și al României, dar au preferat să joace benevol rolul de „Popa Prostu” 

4)-Fără să verifice „minunăția” de act adițional semnat de primarul comunei Vînători (cum ar fi fost normal să o facă!) în anul 2015 Consiliul Județean Vrancea eliberează un certificat de urbanism firmei cu nume sugestiv S C Pirania SRL pentru ce avea să se întâmple în continuare la Balta Raței în comuna Vînători. Atenție, însă! În conținutul  certificatului de urbanism eliberat de Consiliul Județean Vrancea se precizează: ”Prezentul certificat de urbanism nu poate fi utilizat pentru înființare bazin piscicol-pescuit sportiv”. În continuare certificatul de urbanism eliberat de Consiliul Județean Vrancea firmei respective i se precizează acesteia că pentru obținerea autorizației de construcție îi sunt necesare o mulțime de avize de la diverse instituții pe care este greu de crezut că S C Pirania SRL le putut obține vreodată. Pentru ce aveau ei însă în plan să facă este adevărat că știau probabil cel mai bine că nu le trebuie vreun aviz. Cine oare ar fi putut da aviz pentru ”săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, exploatarea de agregate minerale în zonele de protecţie sanitară a surselor de apă, în zonele de protecţie a albiilor şi a malurilor, furt calificat în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, neglijenţă în serviciu şi abuz în serviciu” așa cum bănuiesc procurorii DIICOT că s-a întâmplat de fapt în cazul Balastierei de la Balta Raței din comuna Vînători?

5)-Ce i-a răspuns polițistul din comună anul trecut unui localnic atunci când a reclamat fărădelegile de la Balastiera de la Balta Raței din comuna Vînători

6)-Fotografii care arată relațiile strânse dintre primarul Ionel Lupu al comunei Vînători și administratorul firmelor care păcălesc, pe bani publici foarte mulți, din anul 2009 comunitatea și instituțiile statului român

7)-Mașina primarului Ionel Lupu, acasă la Săndel S, administratorul firmelor care păcălesc, pe bani publici foarte mulți, din anul 2009 comunitatea din Vînători și instituțiile statului român.

8)-Foto:Primarul Ionel Lupu al comunei Vînători se deplasa uneori și de 4-5 ori pe zi la balastiera ilegală de la Balta Raței, spun sursele noastre

9)-Vizionați mai jos fotografii de la balastiera de la Balta Raței din comuna Vînători, despre care procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea bănuiesc că s-ar afla în centrul constituirii din anul 2015 a unui grup infracțional organizat în scopul exploatării și valorificării ilegale de agregate (pietriș și nisip) 

10)-Drumul spre balastiera bătăii de joc față de legile țării de la Balta Raței trece și prin apropierea albiei râului Putna. Conducerile de atâția ani de zile, din 2009 și până astăzi în marte 2023, ale SGA Vrancea, Agenției de Protecția Mediului Vrancea și a Comisariatului Județean Vrancea al Gărzii de Mediu cum de n-or fi fost oare chiar de loc deranjate de acest amănunt?

Citiți și:VIDEO | Avertismentul unui consilier local din Vînători către colegii săi: „Nu acoperiți ilegalitățile primarului prin votul vostru!”Șeful CJ al Gărzii de Mediu Vrancea susține că două firme care păcălesc statul de ani buni de zile o pot face tot înainte. Pentru că e legal; VIDEO | Tone de moloz aruncate ilegal pe malul râului Putna, la Balta Raței. Acuzați, primarul și comisarul șef al CJ Vrancea al Gărzii de Mediu  articole publicate recent în Ziarul de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.