Local

VIDEO | Camera de Conturi Vrancea și un inspector al acesteia, linșați mediatic în ședința CJ de către Marian Oprișan

Ziarul de Vrancea
30 nov 2022 5279 vizualizări

În ședința ordinară a Consiliului Județean Vrancea de joi, 24 noiembrie 2022, Camera de Conturi Vrancea și inspectorul acesteia, Lucian Mereoiu, au fost supuși unui adevărat linșaj mediatic într-un discurs al lui Marian Oprișan.

Cătălin Toma președintele Consiliului Județean Vrancea: Domnilor consilieri, înainte de a da citire proiectului ordinii de zi, vreau să vă comunic faptul că prin încheierea nr. 43 din 4 noiembrie 2022, Curtea de Conturi a României a admis, repet, a admis contestația Consiliului Județean Vrancea și a decis înlăturarea tuturor măsurilor dispuse de Camera de Conturi Vrancea prin decizia nr 6 din 28 .06.2022, rezultată ca urmare a acțiunii de audit financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară pentru anul 2021, desfășurată în perioada 06.04-31.05.2022. Totodată, Curtea de Apel Galați în data de 22 noiembrie 2022 a anulat printr-o decizie rămasă definitivă și decizia nr 10 din 16 mai 2019 emisă de Camera de Conturi Vrancea.

Așadar, prin grija secretarului general, vom pune la dispoziția dumneavoastră toate detaliile privind aceste decizii administrative și judecătorești pentru că este și normal având în vedere că după fiecare control trebuie să vă aducem la cunoștință atât rezultatul acțiunilor de audit, cât și părerile administrației județene. Și veți primi în cursul zilei de astăzi (n.r. joi 24 noiembrie 2022) toate informațiile necesare. Bine ați venit, domnul consilier. Vă rog! (n.r. Cătălin Toma îi dă cuvântul vicepreședintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan)

Marian Oprișan, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea: Domnilor consilieri! A curs multă cerneală pe actul Curții de Conturi din 2019. Presa a spus că avem ceva cu drumarii, că aveam ceva cei care, cum să spun eu, fură bani de la bugetul județului Vrancea. Vreau să vă readuc aminte încă o dată. Am câștigat cât am fost președintele Consiliului Județean Vrancea toate, toate acțiunile juridice pe care le-am îndreptat împotriva Camerei de Conturi Vrancea. Toate acțiunile juridice pe care le-am intentat Curții de Conturi, deci Camerei de Conturi Vrancea. Problema nu este a Curții de Conturi, ci este a Camerei de Conturi Vrancea a cărei conducere lucrează cu rea credință. Și nu numai o singură dată. Dar și în dispozitivul unor hotărâri judecătorești, judecătorii au constatat reaua credință, ”obtuozitatea”(n.r. cuvânt inexistent în dex) și ranchiuna unor „controlori” (n.r. se numesc inspectori) ai Camerei de Conturi Vrancea. Deci tot ce s-a afirmat în presă despre neregularitățile de la Consiliul Județean au fost chestiuni false, mincinoase, inventate cu rea credință, obtuz și cu ranchiună de către unii „controlori” ai Camerei de Conturi Vrancea. Unul din ei vi-l și precizez. Este un individ care n-are ce căuta să lucreze în Curtea de Conturi și în Camera de Conturi Vrancea (n.r. Marian Oprișan n-are nici o competență să facă asemenea afirmații. Însă nimeni dintre cei prezenți lângă el în prezidiul ședinței Consiliului Județean Vrancea de joi 24 noiembrie 2022, nu-i atrage atenția asupra acestui amănunt). Este vorba de inspectorul Mereoiu Lucian.     

Citiți și comunicatul de presă al Consiliului Județean Vrancea pe subiectul câștigării contestației împotriva măsurilor impuse de Camera de Conturi Vrancea

Consiliul Județean Vrancea a câștigat contestația împotriva măsurilor impuse de Camera de Conturi Vrancea

Curtea de Conturi a României a admis în totalitate contestația formulată de UAT Județul Vrancea împotriva Deciziei nr. 6/28.06.2022 emisă de Camera de Conturi Vrancea, ca urmare a acțiunii de audit financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară pentru anul 2021, control desfășurat la Consiliul Județean Vrancea între 6 aprilie – 31 mai 2022.

Consiliul Județean Vrancea a contestat trei măsuri dispuse de Camera de Conturi Vrancea prin  Decizia nr.6/2022 ca fiind neîntemeiate și a solicitat înlăturarea acestora. Comisia de soluționare a contestațiilor din cadrul Curții de Conturi a României a dat câștig de cauză administrației județene.

Mai exact, prima măsură (II.1) contestată se referea la faptul că UAT Județul Vrancea nu a calculat și pretins executanților daune-interese pentru întârzieri în execuția lucrărilor pentru proiectele: „Reabilitare și modernizare DJ 205S Focșani-Cîmpineanca-Vîrteșcoiu-Râmniceanca-intersecție DJ 205B, L=13,20 km”, ”Modernizare DJ 205L, sector Vrâncioaia – Spinești, L=3,60 km” și ”Modernizare DJ 205P, L=12,90 km”.  

CJ Vrancea a adus numeroase argumente documentate juridic, prin care a prezentat că lucrările au fost executate în interiorul perioadei prevăzute în contracte, ținând cont de perioadele în care s-a dispus sistarea lucrărilor în perioada de iarnă, astfel, CJ nu putea pretinde daune interese executanților de pe DJ 205S Focșani-Cîmpineanca-Vîrteșcoiu-Râmniceanca și DJ 205L sector Vrâncioaia – Spinești. De altfel, toate lucrările pentru care s-au efectuat plăți către contractori au fost realizate în cadrul perioadelor de implementare.  

”Având în vedere perioadele de execuție ale obiectivelor de investiții, alcătuite din succesiuni de perioade de prestare/execuție și perioade sistate, se poate aprecia că lucrările pentru care s-au efectuat plăți către executanții lucrărilor au fost realizate în cadrul termenului de execuție a lucrărilor”, se arată în încheierea Curții de Conturi a României, care a admis contestația.

În ceea ce privește modernizarea DJ 205P, CJ Vrancea a demonstrat că pentru întârzierea în execuția lucrărilor a calculat penalități de întârziere, care au fost achitate de către executant.

A doua măsură contestată (II.2) se referă la nerecuperarea sumei de 26.416 lei în cadrul termenului legal de prescripție, reprezentând cheltuieli efectuate cu paza pentru imobilul închiriat Biroului Parlamentar senator Petru Filip (ianuarie 2013-septembrie 2015). CJ a arătat că a întreprins toate demersurile legale, atât pe cale administrativă cât și judiciară, pentru recuperarea acestei sume, printre care: notificarea chiriașului, stabilirea persoanelor răspunzătoare din cadrul entității și acționarea în instanță a acestora, precum și chemarea în judecată a Parlamentului României și a Biroului Parlamentar Petru Filip. Și în acest caz, Curtea de Conturi admite contestația formulată de CJ Vrancea.

Și în cazul celei de-a treia măsuri (II.3) contestate, CJ a avut câștig de cauză, Camera de Conturi Vrancea consemnând în mod nejustificat neîntreprinderea demersurilor apte pentru recuperarea pagubei constatate cu ocazia inventarierii efectuate pentru obiectivul ”Reconstrucție ecologică forestieră pe terenuri degradate, constituite în perimetrele de ameliorare Panciu, Ciorăști și Măicănești”. Pentru acest proiect CJ Vrancea a obținut finanțare de la Administrația Fondului pentru Mediu, în parteneriat cu cele trei autorități locale, care au stabilit locurile unde se va planta și au contractat proiectarea. CJ a contractat execuția pe baza documentației tehnice livrate de parteneri, însă, din păcate, terenurile pe care au fost înființate plantațiile erau improprii acestei destinații, element care nu a fost avut în vedere de proiectantul inițial și a constituit principala cauză a degradării ulterioare a plantațiilor. UAT Județul Vrancea nu s-a putut îndrepta împotriva proiectantului, calitatea de reclamant având-o exclusiv UAT-urile partenere. CJ a chemat în judecată autoritățile locale, cu scopul de a recupera banii cheltuiți ca urmare a nerespectării de către acestea a obligațiilor asumate. Instanțele de fond au dat câștig de cauză CJ Vrancea, cele de recurs au respins acțiunea definitiv. 

Mai mult decât atât, în contradictoriu cu Curtea de Conturi, Consiliul Județean Vrancea a câștigat definitiv la Curtea de Apel Galați contestația depusă împotriva Deciziei nr. 10/2019 a Camerei de Conturi Vrancea, stabilind că abaterile reținute nu sunt întemeiate. Decizia nr. 10/2019 se referă la decontarea serviciilor de deszăpezire și combare a poleiului pentru iarna 2017-2018 și la inventarierea obiectivului ”Reconstrucție ecologică forestieră pe terenuri degradate, constituite în perimetrele de ameliorare Panciu, Ciorăști și Măicănești”.

Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea

Citiți în documentul atașat încherierea de ședință nr 43 din 04.11.2022 a Curții de Conturi Vrancea


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.