VIDEO | Autostrada A7 Focșani – Bacău: Avans semnificativ pe șantierul lotului 1
Lucrările pe lotul 1 al Autostrăzii Focșani – Bacău (A7) avansează într-un ritm alert, ajungând la 42% progres fizic, conform unui anunț făcut miercuri de Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).Pe lângă progresul de pe lotul 1, o veste bună vine și pentru locuitorii din Adjud. Lotul 2 al Autostrăzii A7 Focșani – Bacău, care include ocolirea orașului, ar putea fi finalizat în mai 2025, conform estimărilor CNAIR și ale pasionaților de infrastructură.
VIDEO: The Romanian
Constructorul UMB este bine mobilizat pe cei 35,6 km ai tronsonului Focșani – Domnești Târg, având pe șantier 350 de muncitori și 160 de utilaje. În prezent, se lucrează la structuri și terasamente, iar autoritățile estimează că traficul va fi deschis până la finalul anului 2025.
Investiție majoră prin PNRR
Contractul pentru acest lot are o valoare de 2,35 miliarde de lei (fără TVA) și este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Autostrada A7 este prima autostradă a României aflată integral în execuție, pe toți cei 320 km, împărțiți în 13 loturi, iar la final va lega Moldova de Muntenia.
Prima secțiune deschisă circulației: ocolirea orașului Adjud
Pe lângă progresul de pe lotul 1, o veste bună vine și pentru locuitorii din Adjud. Lotul 2 al Autostrăzii A7 Focșani – Bacău, care include ocolirea orașului, ar putea fi finalizat în mai 2025, conform estimărilor CNAIR și ale pasionaților de infrastructură.
„Este foarte posibil să fie gata prin mai. Era avansat încă de anul trecut”, au declarat oficialii CNAIR pentru Economica.net, referindu-se la lotul Domnești Târg – Răcăciuni. Dacă estimările se confirmă, șoferii vor putea folosi un nou tronson al autostrăzii încă din primăvară.
UMB, constructorul cheie al Autostrăzii Moldovei
Compania Spedition UMB, deținută de Dorinel Umbrărescu, originar din comuna Tănăsoaia, județul Vrancea are un rol esențial în construcția Autostrăzii Moldovei A7. De la Buzău la Pașcani, toate tronsoanele sunt construite de această firmă, care își motivează angajații cu salarii competitive pentru a menține ritmul accelerat al lucrărilor.
În paralel cu lucrările pe loturile din județele Vrancea și Bacău, UMB are șantiere deschise și pe tronsonul Buzău – Focșani, dar și pe lotul 3 Râmnicu Sărat – Mândrești, contribuind la extinderea rapidă a infrastructurii rutiere din estul țării.
A7, un proiect strategic pentru România
Autostrada Moldovei A7 va avea o lungime totală de aproape 440 km, de la Ploiești la Siret, la granița cu Ucraina. Dintre aceștia, 320 km sunt finanțați prin PNRR și se află deja în construcție. Finalizarea acestui proiect va oferi o legătură rapidă și sigură între Moldova și restul țării, contribuind la dezvoltarea economică a regiunii.
Anul trecut, aproximativ 100 km din Autostrada A7 au fost deschiși circulației, inclusiv lotul 1 Dumbrava – Mizil (21 km) și tronsonul Buzău – Focșani (circa 80 km). Rămâne de văzut câți kilometri vor fi dați în folosință în 2025, însă ritmul actual de lucru sugerează că mai multe tronsoane vor deveni utilizabile înainte de termenul stabilit.