Local

VIDEO | Articolul din Ziarul de Vrancea care i-a deranjat pe șefii Consiliului Județean, preluat de presa națională

Ziarul de Vrancea
21 feb 2022 5015 vizualizări

Articolul publicat marți, 15 februarie 2022, în cotidianul nostru despre „Mașinăria de făcut bani” pe seama copiilor fără apărare de la DGASPC Vrancea, care i-a deranjat pe șefii de la Consiliul Județean a fost preluat în ediția de joi 17 februarie 2022 a cotidianului național Libertatea și a deschis ediția știrilor de la ora 18:00 în aceeași zi a postului de televiziune B1 TV. Citiți în articol și câteva comentarii ale cititorilor Ziarului de Vrancea în legătură cu subiectul.

Redăm în continuare ce au scris jurnaliștii de la Libertatea pe acest subiect

DGASPC Vrancea, bănuită că dă copii în plasament, pe bani, unor asistenți maternali care-i exploatează. Președintele CJ Vrancea anunță anchete

Mai mulți angajați ai DGASPC Vrancea ar fi primit mită în valoare de 2.000-3.000 de euro de la persoane care doreau să devină asistenți maternali, iar în schimbul acestor sume cereau să primească în îngrijire copii care sunt pregătiți fizic să lucreze în gospodărie sau la câmp și care să nu creeze probleme, scrie publicația locală Ziarul de Vrancea.

 Scandalul din jurul instituției a pornit după ce un angajat a fost prins în flagrant delict, potrivit presei locale, în timp ce primea mită 2.000 de euro pentru a facilita plasarea unor copii în regim de asistență maternală. Atunci, DGASPC s-a delimitat de comportamentul angajatului și a anunțat toleranță zero față de astfel de fapte.

Contactat de Libertatea, Cătălin Toma, președintele CJ Vrancea, care are în subordine DGASPC, a transmis că au fost demarate anchete după apariția primei sesizări, iar „asupra persoanei în cauză, care acum se află în cercetare, s-au luat măsuri disciplinare. S-a format comisia de cercetare prealabilă disciplinară. S-a întocmit un act administrativ privind scoaterea lui din centrul respectiv și relocare”.

Președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma: ”Am dispus ca la nivelul instituției să se facă anchete încrucișate pe tot ce înseamnă personal, pentru că dacă există asemenea practici, ele să iasă la lumină, pentru că trebuie stopate, nu ascunse.”

Ziarul de Vrancea scrie că președintele CJ Vrancea ar fost informat în legătură cu mai multe astfel de cazuri la nivelul instituției, de o persoană care a vorbit sub protecția anonimatului și pentru publicația locală. Cătălin Toma a declarat pentru Libertatea că nu comentează cele scrise de portalul de știri, pentru că nu se bazează pe „un fundament concret”.

„Eu am doar sesizări verbale, că ne întâlnim pe stradă sau că ne întâlnim în diferite ipostaze, în care lumea spune că se practică. Eu le solicit să vină, să spună public, să declare și în scris astfel de practici. De când am preluat mandatul, nu susțin astfel de practici”, a spus președintele CJ Vrancea pentru Libertatea.

Cum spune sursa publicației că procedează angajații DGASPC

Bărbatul care a semnalat cazul publicației locale susține că în cadrul DGASPC se desfășoară o întreagă afacere pe spatele minorilor, aceștia fiind plasați în grija unor asistenți maternali care oferă sume de bani pentru a primi în schimb copii apți de muncă, pe care să-i folosească. „Pe bani, nu este dispus să-și ia o povară, un copil slab, bolnăvicios, cu infirmități fizice sau psihice, a cărui îngrijire necesită cheltuieli, răzvrătit, care să nu poată fi folosit la diferite corvezi”, a declarat el pentru publicația locală Ziarul de Vrancea. Când acești copii nu sunt disponibili, angajații au grijă să ia din grija altora copii apți de muncă pentru ca „mașinăria” să meargă mai departe. Totul este aranjat prin intermediul psihologului, care are grijă să dirijeze interviul cu minorul astfel încât să poată recomandă, „în interesul minorului”, mutarea la un alt asistent maternal, susține bărbatul.

Acesta mai spune că dacă asistentul maternal căruia îi este luat copilul cere socoteală, angajații DGASPC îl amenință că-și va pierde atestatul și astfel și salariul lunar de 3.500 de lei.

Vizionați știrea difuzată joi, 17 februarie 2022 de la ora 18:00, de postul de televiziune B1 TV pe subiectul articolului „Mașinăria de făcut bani” pe seama copiilor fără apărare de la DGASPC Vrancea publicat marți 15 februarie 2022 în Ziarul de Vrancea

Citiți și ce a transmis prin intermediul consilierului său Cristi Irimia, joi 17 februarie 2022, după intervenția la postul de televiziune B1 TV, Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea

Președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, a făcut în această seară, la B1 TV, o serie de precizări care țin de situația angajatului DGASPC Vrancea, reclamat că ar fi cerut bani pentru plasarea unui copil în sistemul de asistență maternală.

<<De când am preluat mandatul de președinte al CJ Vrancea am spus public că trebuie să se facă sesizări oficiale dacă există persoane care cunosc cazuri de corupție.

Miercuri, 9 februarie, am aflat despre cazul de la DGASPC, iar vineri, 11 februarie, am făcut conferință de presă în care am abordat și acest subiect. Am făcut și fac un apel, din nou, la toți cei care cunosc astfel de practici să vină fără frică să le spună. Vrem să eliminăm aceste practici dacă ele există. Noi am sesizat organele competente si presa. De data asta nu presa a fost cea care a investigat cazul la care ne referim acum.

Dacă acuzațiile se vor dovedi reale, este trist să vezi că se practică așa ceva în instituțiile publice. Am mai auzit scenarii de acest gen, dar când îi rugam pe oameni să vină să declare nu aveau curajul. Iată că a avut cineva curajul și-i mulțumesc pentru asta. Avem o speranță că se poate curăța acest sistem în cazul în care există astfel de practici. Oameni care cer bani pentru așa ceva nu au ce căuta în sistem. Nu trebuie neglijată, însă, nici prezumția de nevinovăție.

Mai trebuie spus că nu avem suficienți asistenți maternali în Vrancea în acest moment. Pot adăuga că la nivelul DGASPC s-au dispus anchete interne, încrucișate, în ceea ce privește sistemul de asistență maternală și se fac verificări cu privire la angajările care au avut loc>>.

Citiți și câteva din comentariile relevante ale cititorilor Ziarului de Vrancea în legătură cu aricolul  „Mașinăria de făcut bani” pe seama copiilor fără apărare de la DGASPC Vrancea

M.C.:”Să postați în fiecare zi articolul acesta ca să fie cât mai vizibil, să deranjeze și să fie luate măsuri ca urmare a interesului pentru adevăr.”;

E.N.:”Să le fie rușine!Cunosc caz asemănător, numai în Focșani e posibil așa ceva...”;

B.D.:”Nu va cădea nimeni..chiar absolut nimeni.Nici un procuror sau polițist din Vrnacea nu a anchetat timp de 33 de ani nici un dosar cu greutate...așa se va întâmpla și acum. Îl vor încadra ca un caz singular, vor mușamaliza elegent situația, respectivul va fi cercetat și sfătuit să închidă gura contracost. Va fi eventual trimis in judecată și condamnat cu suspendare...Nimeni nu va mișca un deget cum de altfel se și vede.. (...) a primit ordinul să nu publice nimic despre acest caz fapt ce ne duce cu gândul că adevărații capi ai mafiei de la DGASPC trebuiesc protejați și scoși din ecuație....Așa a funcționat justiția mioritică și așa va fi în continuare.”;

V.G.:”Rușine să le fie că sunt atâția care au luat copii și au făcut case pe urma copiilor ...”;

L.M.:”Un nesințit. Să fie dat afară din sistem... Au salarii frumoase și nici nu se rup cu munca.”;

D.S.:”Și noi ne chinuim de ani de zile să adoptăm un copil, și ne spun mereu că nu sunt, nenorociții naibii.”;

C.B.:”În Vrancea se petrec de toate.Vrancea este cel mai corupt județ din România.”;

D.T.:”Practica este veche , lucrurile sunt cunoscute dar lumea da, lumea ia.Toți sunt mulțumiți și totul merge mai departe.Mai vorbim peste jumătate de an dacă se va schimba ceva semnificativ.Sunt persoane cu mult peste vârsta de pensionare, care au astfel de copii.Dar pentru că au fost fideli politicii vechi,psd-iste, sunt "tinere"și <<legale>> și în prezent.Trăiască <<bulibașa>>!”;

M.G.:”Felicitări pentru articol. Dacă tot te-ai apucat poți să investighezi fără mari eforturi în continuare și să <<descoperi>> ca absolut toate posturile în funcții publice din județ se dau pe șpagă. Vezi cât <<costă>> o asistentă, un pompier, un șofer, un jurist, etc. Încă o dată, bravo!”

C.O.:”Sunt corupti toți.Se va mușamaliza cazul în scurt timp.”;

M.S.:”Daca s a descoperit <<acarul Păun>> este suficient să fie <<țapul ispășitor>> și totul se oprește aici!

Restul știu să-și spele imaginea ! ...Și să și pună un timp pauza la ...furat și îmbogățit din suferință bieților copii.

Suferință e veche și hoții aceiași !”;

G.I.:”Păcat să avem asemenea exemple, e mare păcat !”;

T.A.:”Dumnezeule, ce ajungi să citești! Rușine,nemernicilor! Șpagă peste tot, știu, se cere! Dar să te joci cu viața copiilor, oare cum pun capul pe pernă ăștia?”

L.D.:”Are oare cineva interesul să facă lumină ? Eu cred că nu……Este adevarat, știu sigur pe cineva care și-a dorit un copil în plasament și nu a fost posibil, Invocându-se niște motive banale…”;

G.P.:”Am fost la ei și am solicitat un copil în plasament .Am 130 mp, 2 dormitoare, sufragerie, baie și bucătărie de 16 mp. Mi-au spus că la condițiile acestea îmi pot da cel mult un copil cu dizabilități. Dacă veneam cu o <<ofertă>> în euro ar fi fost posibil. Rușine să le fie!”;

G.C.:”Unde există sat fără câini, javrele își fac de cap. Unde este lege și fără de lege se tocmesc ca la ușa cortului.”;

V.G. și V:”Din experiența personală vă spun că am mers să vorbesc despre luarea în plasament a unui copil.Cu gândul că fac un gest de omenie dar am și un venit lunar decent, Cu frică de Dumnezeu am crezut că trebuie să primeze bunăstarea copilui, eu crescând deja doi ai mei. Da de unde! Când au venit acasă au început cu niște aberații!. . . eu având condiții mai mult ca decente. Nu le-am avut :baie, cameră separată, mobilier special. Mi-au zis că unde țin eu copilul dacă nu am nimic amenajat și mi- l aduc(mâine). Păi nu au spus că trebuie să faci niște cursuri? Mă rog, am înțeles că era vorba de șpagă! Eu venind după 20 de ani din afară, uitasem de eterna deschizatoare de uși ȘPAGA! Să vă judece Dumnezeu!”;

M.C.:”Din dreptul la replică nu văd nici o explicație legată de subiect dată de domnul Crețu. Până la urmă este deranjat de situația copiilor sau de faptul că altcineva și nu el încearcă să facă lumină și dreptate acelor pui de om?”;

C.A.:”Cine să facă dreptate? Toți merg mână în mână, mai importante sunt interesele lor.”;

V.G.:”Totul e o hoție...Cine să facă dreptate ?”;

T.P.:”Reacția societății civile este inexistentă. Noi ar trebui să punem presiune pe instituțiile statului care ar trebui să fie in slujba cetățeanului.”;

S.N.P.:”Indiferent de cine beneficiază de acei bani este foarte urât, e strigător la cer! Cum putem fi atât de neoameni?!Mi se pare că viața îi lovește de două ori pe acești copii nevinovați,,,,, Dacă am greșit cuiva cer scuze!”

Citiți și:„Mașinăria de făcut bani” pe seama copiilor fără apărare de la DGASPC Vrancea;

Drept la replică solicitat Ziarului de Vrancea de administratorul județului, Adrian-Vasile Crețu;

Onoarea nereperată a lui Adrian-Vasile Crețu și o întrebare: Pe copiii aflați în grija DGASPC Vrancea cine îi protejează, totuși?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.