Local

VIDEO | Actorul Ion Dichiseanu, originar din Adjud, a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu din București

Ziarul de Vrancea
23 mai 2021 4429 vizualizări
Actorul originar din Adjud, județul Vrancea, Ion Dichiseanu a fost condus, sâmbătă, 22 mai 2021 pe ultimul drum de rudele şi apropiaţii săi.Colaj credit foto:evz.ro;gandul.ro
Actorul originar din Adjud, județul Vrancea, Ion Dichiseanu a fost condus, sâmbătă, 22 mai 2021 pe ultimul drum de rudele şi apropiaţii săi.Colaj credit foto:evz.ro;gandul.ro

Actorul Ion Dichiseanu, originar din municipiul Adjud, a fost condus sâmbătă, 22 mai 2021, pe ultimul drum de rudele şi apropiaţii săi. Mașina mortuară a fost condusă de o femeie, așa cum a dorit actorul. Sicriul marelui actor a fost acoperit cu drapelul tricolor, iar pe cruce a fost înfăşurat un fular al echipei Rapid Bucureşti. Slujba de înmormântare a fost ținută la capela din Cimitirul Bellu. Actorul în vârstă de 87 de ani a murit joi, 20 mai, la Spitalul Floreasca din Capitală, unde era internat de trei luni. Ion Dichiseanu este cetățean de onoare al municipiului Adjud, iar sala de spectacole a Casei de Cultură Adjud îi poartă numele.

Au fost ultimele aplauze pentru actorul Ion Dichiseanu, înmormântat la Cimitirul Bellu din București, cu onoruri militare. Pentru întreaga sa cariera de șase decenii, a fost decorat de șeful statului cu Ordinul Național „Serviciul Credincios" în grad de „Ofițer". La teatrul Nottara, unde sicriul a fost depus de ieri, a venit multă lume ca să-l conducă pe ultimul drum pe marele actor.

În drumul spre Cimitirul Bellu, cortegiul funerar a fost oprit pentru câteva momente la casa actorului din strada Armenească.

Sicriul marelui actor a fost acoperit cu drapelul tricolor, iar pe cruce a fost înfăşurat un fular al echipei Rapid Bucureşti.

Sicriul cu trupul actorului, acoperit cu steagul României, a fost depus vineri în foaierul Teatrului Nottara.

Maşina mortuară cu care a fost adus trupul neînsufleţit a fost condusă de o femeie, aceasta fiind una dintre dorinţele lui Ion Dichiseanu.

În foaierul Teatrului Nottara au fost prezente fosta soţie a actorului, Simona Florescu, fiica acestuia, Ioana, şi nepoata.

Zeci de admiratori ai marelui actor au venit la Teatrul Nottara pentru a-i aduce un ultim omagiu. Printre aceştia s-au numărat actorii Valentin Teodosiu, Eugen Cristea, Tudorel Filimon, Răzvan Bănică, fosta gimnastă Sandra Izbaşa, cântăreţul Paul Surugiu - Fuego.

Ion Dichiseanu, care a murit joi la Spitalul Floreasca, a fost înmormântat cu onoruri militare.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Ion Dichiseanu a fost înhumat în aplauzele celor care s-au înghesuit să-și ia „rămas-bun” de la artist, în timp ce detașamentul militar a dat onorul, efectuând trei salve de pușcă.

Printre cei care au venit la cimitir să-i aducă un ultim omagiu lui Ion Dichiseanu s-au numărat artista Monica Anghel, Aurel Pădureanu, fostul soț al Corneliei Catanga şi tatăl artistei Andra, Mihai Alexandru.

Actorul Ion Dichiseanu a murit joi, la vârsta de 87 de ani. El se afla internat de mai multe luni la Spitalul Floreasca. Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, decesul actorului s-a produs în jurul orei 14.00.

Născut pe 20 octombrie 1933, la Adjud, Ion Dichiseanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Facultatea de Teatru, în 1959. Cariera lui se întinde pe parcursul a şase decenii.

În 1979, Ion Dichiseanu a fost distins cu premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul din lungmetrajul „Clipa”, în regia lui Gheorghe Vitanidis, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Dichiseanu este cunoscut publicului din România pentru roluri din filme precum „Tunelul” (regia Francisc Munteanu, 1979), „Bătălie pentru Roma” (regia Robert Siodmak, 1968), „Trandafirul galben” (regia Doru Năstase, 1981), dar mai ales pentru personajul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil „Toate pânzele sus", regizat de Mircea Mureşan în 1976.

Filmografia lui cuprinde titluri precum „Titanc Vals” (regia Paul Călinescu, 1965), „Revanşa” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), „Pentru patrie” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978) şi „Pistruiatul” (regia Francisc Munteanu, 1986). La sfârşitul anilor ’80, Dichiseanu a colaborat şi cu Ion Popescu-Gopo pentru lungmetrajul „Maria şi Mirabela în Tranzistoria”.

Cel mai recent, Ion Dichiseanu a filmat cu regizorul Radu Jude, având o scurtă apariţie în „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, film premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2021.

Text informații:stiri.tvr.ro

Citiți și:A murit actorul Ion Dichiseanu, originar din Adjud


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.