Local

VIDEO | A murit colaboratorul Ziarului de Vrancea Hristache Lungu, gazetarul vrâncean care i-a fost coleg lui Nicolae Labiș

Ziarul de Vrancea
8 feb 2022 2605 vizualizări

Tristul anunț privind decesul lui Hristache Lungu, poetul care a stat cu modestie „De veghe în cetatea inimii", gazetarul vrâncean care i-a fost coleg lui Nicolae Labiș, a fost făcut sâmbătă, 5 februarie 2022​. 

„S-a urcat la stele, la fel de discret cum și-a trăit ultima parte a vieții, domnul Hristache Lungu, ultimul coleg de clasă al lui Nicolae Labiș. Trăitor printre cărți și amintiri, poet de factură clasică, domnul Hristache Lungu, de care ne leagă numeroase amintiri din bibliotecă, va rămâne un reper de demnitate, sinceritate și căldură, al unui om trăitor printre cărți și poeți, dedicat semenilor săi. Colectivul Bibliotecii Județene «Duiliu Zamfirescu» Vrancea și doamna manager Oana-Raluca Boian sunt alături de doamna Polixenia Lungu, soția devotată, generoasă și sensibilă a domnului Hristache Lungu, căreia îi transmitem profundul nostru regret! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au transmis reprezentanții Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

Născut în 1933 la Galaţi şi stabilit în 1957 la Focşani, Hristache Lungu a activat ca reporter, poet și pamfletar. Modest din fire, el a așteptat până la vârsta de 81 pentru a-și lansa primul volum de poezie, „Cartea inimii”. De ce a așteptat atât de mult? „Mi-a fost frică să nu fiu prea mic față de cei mari. N-am crezut că poezia mea este așa de vibrantă, pătrunzătoare și le-am lăsat să zacă acolo...", a fost răspunsul unui om caracterizat poate de prea multă modestie. Hristache Lungu a scris pentru numeroase publicații, vreme de 15 ani având propria rubrică în Ziarul de Vrancea, intitulată „Eterna comoară”. Puțini știu că în anii '50 ai secolului trecut, H. Lungu a scris romanul „Omul fără tinerețe", povestea tragică a unui prizonier român de război care a sfârșit în Siberia.

Hristache Lungu şi-a lansat primul volum de poezie intitulat „Cartea Inimii” la vârsta de 81 de ani. Născut în anul 1933, în satul Rădești, judeţul Galaţi și stabilit din 1957 în Focșani, Hristache Lungu a activat în spaţiul public vrâncean în calitate de poet, pamfletar şi jurnalist. A colaborat timp de 15 ani cu Ziarul de Vrancea, multe dintre creaţiile sale, poezii şi pamflete, fiind publicate la rubrica “Eterna comoară”, creată special pentru poetul Hristache Lungu. Nume sonore ale spiritualităţii româneşti ca Mihail Sadoveanu, George Călinescu, Mihai Beniuc sau Nina Cassian i-au îndrumat paşii ca profesori în cadrul Şcolii de literatură şi critică literară „Mihai Eminescu” pe care a urmat-o începând cu anul 1952. Tot din acea perioadă datează şi prietenia cu Nicolae Labiş, fapt susţinut de corespondenţa dintre cei doi. În prefaţa la volumul „De veghe în cetatea inimii”, criticul literar Irimie Străuţ notează „sinceritatea şi sentimentul adânc feresc versurile sale de pericolul previzibil al simplismului. Lectura poeziei duce gândul cititorului spre aspectele esenţiale, profunde ale realităţii. Temele abordate sunt dintre cele definitorii, privitoare la sufletul uman: bucuria de a trăi plenar existenţa, dragostea, melancolia şi credinţa strămoşească, dar şi suferinţa provocată de pierderea inexorabilă a unor momente faste, din viaţa sa, pe care şi-ar fi dorit-o altfel”.(De veghe în cetatea inimii” - Lansare de carte la Biblioteca Judeţeană)

O poezie ținută 54 de ani în sertar

La finalul prezentării, Hristache Lungu a dezvăluit că a avut multe nopți albe pentru a compune "câteva poezioare" care să pătrundă în sufletul cititorilor și a recitat un poem drag sufletului său, cu o istorie specială. "Poezia este intitulată "Vin cerbii mei să se adape" și este scrisă cam în același timp cu Moartea Căprioarei a lui Nicolae Labiș, creație care a fost publicată în Iașul Literar în 1951. La Liceul internat din Iași i-am spus «Nicule, am scris și eu o poezie, care tratează cam aceeași temă». El a citit-o și mi-a spus că este frumoasă, dar i-am răspuns că nu se compară cu a lui și că îmi e rușine să o pun alăturea. Nu am publicat această poezie timp de 54 de ani", a spus Hristache Lungu. Autorul a fost coleg cu poetul Nicolae Labiș la Școala de Literatură și Critică Literară "Mihai Eminescu" din București și căruia îi păstrează o prețioasă amintire.

Și-a distrus un roman de teama comuniștilor

Născut în 1933, în Galaţi şi stabilit în 1957 în Focşani, Hristache Lungu a activat ca reporter, poet și pamfletar. Modest din fire, el a așteptat până la vârsta de 81 pentru a-și lansa primul volum de poezie, Cartea inimii. De ce a așteptat atât de mult? "Mi-a fost frică să nu fiu prea mic față de cei mari. N-am crezut că poezia mea este așa de vibrantă, pătrunzătoare și le-am lăsat să zacă acolo...", a fost răspunsul unui om caracterizat poate de prea multă modestie. Hristache Lungu a scris pentru numeroase publicații, vreme de 15 ani având propria rubrică în Ziarul de Vrancea, intitulată “Eterna comoară”. Puțini știu că în anii '50 ai secolului trecut, H. Lungu a scris romanul "Omul fără tinerețe", povestea tragică a unui prizonier român de război care a sfârșit în Siberia (Lansare de carte: Hristache Lungu, poetul care stă "De veghe în cetatea inimii")

Ziarul de Vrancea transmite condoleanțe familiei și apropiaților lui Hristache Lungu.Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Citiți în continuare câteva din creațiile poetice ale lui Hristache Lungu, publicate în Ziarul de Vrancea 

Hai să deschidem ochii mari, râzând,

Rotind privirea între cer şi ape,

Iubind cu roua-n gene, o ciută ce, plângând,

Se-adapă-ncet, pe când ar vrea să sape,

Timidă, cuib firav de ghiocel,

Acum, când Labiş se-odihneşte-n tină,

Certificând că el i-e tată, numai el,

Humuleştind mălinii, să-l susţină...

 E timpul să renască iar natura,

Lărgind în juru-i curcubeu superb,

Unde doi greieri s-adoarmă nu se-ndură,

Negresc albul zăpezii copitele de cerb.

Grăbeşte-te Hristache, că primăvara vine,

Urându-ţi viaţă lungă, noroc şi ... numai bine!

De n-ar fi fost înaintaşii Ce ar fi făcut urmaşii

Pe cine ar mai fi plagiat S-ajungă domni cu doctorat? Şi-n fruntea ţării, la palat?

Aleşii toţi din Parlament

Sunt doctoranzi, dar n-au talent ...

De-alegători ei nu mai ştiu,

De la-nceput i-au dat uitării.

Când sunt în pragul disperării,

Aleşii le mai dau un sfat:

Să facă grevă la ... palat.

Ei ştiu că ţara e distrusă

Economia? ... Pe Apa Sâmbetei e dusă

Pe-aleşi acum nu-i mai cunoşti...

Ei au palate ca-n poveşti.

Au saune, au şi păşuni.

La D.N.A. spun doar minciuni,

Au moşteniri de la străbuni

Moşii, podgorii şi păduri

Şi-n funcţia pe care o au

Mai e nevoie ca să furi?

Dar juzii nu pot fi -nşelaţi

Şi pe tribuni îi vezi legaţi.

În puşcării ei nu mai dorm

Precum dormeau în Parlament

Ei scriu lucrări, dar n-au talent!

Când dau răspuns te trec fiori

Şi socotesc că nu-i de de-ajuns

Când ţara a ajuns de plâns.

Ei vând fără discernământ

Din strămoşeasca noastră glie

Şi murdăresc ce-avem mai sfânt

În scumpa noastră Românie.

Hristache Lungu - Focşani

Citiți și câteva dintre articolele din arhiva Ziarului de Vrancea, referitoare la distinsul nostru colaborator. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Gazetarul vrincean care i-a fost coleg lui Nicolae Labis;

Lansare de carte: Hristache Lungu, poetul care stă "De veghe în cetatea inimii";

Vrancea roșie - Cronică de carte, de Gheorghe Andrei Neagu;

În Parlament sunt ...delatori, în puşcărie ... "scriitori" (pamflet);

Trei vrinceni in enciclopedia Personalitati romane si faptele lor;

„Cartea inimii”, un dar de la Hristache Lungu pentru vrânceni;

Vrancea-i rau de apă vie

Vionați și Lansare de carte "De veghe în cetatea inimii" Hristache Lungu-martie 2017-VIDEO:Silviu Stanciu

Citiți In memoriam Hristache Lungu articolul Lansare de carte: Hristache Lungu, poetul care stă "De veghe în cetatea inimii" publicat în Ziarul de Vrancea pe 10 martie 2017

Poetul și jurnalistul vrâncean Hristache Lungu, colaborator de cursă lungă al Ziarului de Vrancea, și-a invitat prietenii și colaboratorii de o viață la Biblioteca Județeană în această dimineață pentru a-i fi alături la lansarea unui nou volum intitulat "De veghe în cetatea inimii", apărut la Editura RAFET din Râmnicu Sărat. Al doilea "copil târziu" al poetului care "ară pe ogorul literaturii vrâncene" din anii '50, după cum ne-a spus chiar autorul, volumul cuprinde "mărțișoare rimate" pe care Hristache Lungu le oferă în dar cititorilor la început de primăvară. Scriitorul Culiță Ioan Ușurelu, moderatorul întâlnirii, le-a spus celor prezenți că Hristache Lungu nu scrie o poezie filosofică, pe care să nu o înțeleagă nimeni, ci o poezie pentru suflet, pentru inimă, o poezie cantabilă, după cum a remarcat un alt invitat. Au vorbit despre omul și cartea lui prieteni și colaboratori între care editorul Constantin Marafet, profesorul Enache Mândrescu, jurnalistul Radu Borcea, preotul Costică Popa, dar și familia de prieteni Cornelia și Sandu Ploscaru, de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “Milcov”. Și pentru că s-a lansat o carte de versuri, cei prezenți au recitat din buchetul de poeme reunit în volum.

 

O poezie ținută 54 de ani în sertar

La finalul prezentării, Hristache Lungu a dezvăluit că a avut multe nopți albe pentru a compune "câteva poezioare" care să pătrundă în sufletul cititorilor și a recitat un poem drag sufletului său, cu o istorie specială. "Poezia este intitulată "Vin cerbii mei să se adape" și este scrisă cam în același timp cu Moartea Căprioarei a lui Nicolae Labiș, creație care a fost publicată în Iașul Literar în 1951. La Liceul internat din Iași i-am spus «Nicule, am scris și eu o poezie, care tratează cam aceeași temă». El a citit-o și mi-a spus că este frumoasă, dar i-am răspuns că nu se compară cu a lui și că îmi e rușine să o pun alăturea. Nu am publicat această poezie timp de 54 de ani", a spus Hristache Lungu. Autorul a fost coleg cu poetul Nicolae Labiș la Școala de Literatură și Critică Literară "Mihai Eminescu" din București și căruia îi păstrează o prețioasă amintire. 

Și-a distrus un roman de teama comuniștilor 

Născut în 1933, în Galaţi şi stabilit în 1957 în Focşani, Hristache Lungu a activat ca reporter, poet și pamfletar. Modest din fire, el a așteptat până la vârsta de 81 pentru a-și lansa primul volum de poezie, Cartea inimii. De ce a așteptat atât de mult? "Mi-a fost frică să nu fiu prea mic față de cei mari. N-am crezut că poezia mea este așa de vibrantă, pătrunzătoare și le-am lăsat să zacă acolo...", a fost răspunsul unui om caracterizat poate de prea multă modestie. Hristache Lungu a scris pentru numeroase publicații, vreme de 15 ani având propria rubrică în Ziarul de Vrancea, intitulată “Eterna comoară”. Puțini știu că în anii '50 ai secolului trecut, H. Lungu a scris romanul "Omul fără tinerețe", povestea tragică a unui prizonier român de război care a sfârșit în Siberia. El a distrus volumul din pricina terorii comuniste care ținea sub un control strict scriitorimea română. (Silvia VRÎNCEANU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.