Local

VIDEO | A fost votat planul care-și propune să-i facă pe focșăneni pietoni, bicicliști și utilizatori de transport public

Ziarul de Vrancea
22 ian 2022 6416 vizualizări
Macheta din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Focșani pentru perioada 2021-2027, aprobat în ședința de joi 20 ianuarie 2022 a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism.Se pot observa schimbările majore din trafic pe care și le presupune documentul aprobat.Foto:adevarul.ro
Macheta din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Focșani pentru perioada 2021-2027, aprobat în ședința de joi 20 ianuarie 2022 a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism.Se pot observa schimbările majore din trafic pe care și le presupune documentul aprobat.Foto:adevarul.ro

Chiar și primarul Misăilă a recunoscut că prevederile planului nu vor fi ușor de acceptat de focșăneni: „Va trebui să modificăm mentalitatea cetăţeanului de a-şi utiliza autoturismul personal şi de a oferi variante alternative de transport, mult mai eficiente din punct de vedere al mediului, deşi sunt convins că va fi o luptă destul de grea şi nu cred că se va ajunge atât de uşor la o renunţare. Aceste proiecte au şi avantaje foarte multe, dar şi dezavantaje, pentru că Uniunea Europeană nu finanţează construirea de locuri de parcare în interiorul municipiului”, a precizat primarul Cristi Valentin Misăilă joi, 20 ianuarie 2022, când a prezidat în sistem online şedinţa Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism a Municipiului Focşani, în cadrul căreia a fost aprobat şi Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru perioada 2021-2027.

VIDEO: Prezentarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Focșani în cadrul conferinței de presă a proiectului european „Planificarea și managementul mobilității urbane durabile prin elaborarea PMUD”

VIDEO:Primăria Municipiului Focșani

Joi, 20 ianuarie 2022, s-a desfășurat cu participare fizică în sala de festivități a Primăriei, dar și cu participare online ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism a municipiului Focşani, în care s-a aprobat Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru perioada 2021-2027.

Documentul se doreşte a fi unul strategic și fundamental în același timp pentru viitorul exerciţiu financiar european 2021-2027, iar pe baza lui, aşa cum s-a precizat în cadrul şedinţei, vor fi atrase viitoarele fonduri europene. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Focșani pentru perioada 2021-2027 a fost elaborat în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene care a inclus şi instruirea a 50 de persoane.

Costul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Focșani pentru perioada 2021-2027 a fost de 678.000 lei, din care 576 mii lei a reprezentat cofinanţarea Uniunii Europene.

În ședința de joi, 20 ianuarie 2022, realizatorii Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru perioada 2021-2027 au menționat că acesta s-a realizat în urma unei cercetări efectuate în rândul localnicilor cu privire la mijloacele de transport pe care le utilizează. Planul se referă în conținutul său la accesibilitate, siguranţă şi securitate, mediu sănătos, eficienţă economică, calitatea mediului urban, fiind punctate destul de cuprinzător actualele probleme reale, dar totodată punând la dispoziția decidenților şi foarte multe recomandări legate de reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere.

Trebuie menționat că la ora actuală, la nivelul municipiului Focşani sunt în derulare în diferite faze mai multe proiecte cu fonduri europene care vor avea ca finalitate schimbarea radicală a situaţiei traficului în următorii ani.

Un exemplu este proiectul „Resistematizarea infrastructurii de transport la nivelul Municipiului Focşani în vederea creşterii atractivităţii şi accesibilităţii deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta şi pietonale”, aflat în derulare. Acesta va avea ca finalitate adoptarea unor modele similare celor din oraşele mari ale României și ale Europei care au rezolvat problema aglomeraţiei din trafic prin realizarea de sensuri unice pe principalele artere. Proiectul menționat este la rândul său integrat cu alte 5 proiecte cu fonduri europene legate de resistematizarea infrastructurii rutiere. Printre acestea şi unul care presupune un management inteligent al traficului, cu monitorizare video prin senzori cu bucle de inducţie pentru intersecţiile din Focșani.

Ce spune Primăria Municipiului Focșani despre şedinţa de joi 20 ianuarie 2022, a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism a Municipiului Focşani

A fost avizat tehnic Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD)

Joi, 20 ianuarie 2022, în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a fost avizat Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), realizat în cadrul proiectului european «Planificarea și managementul mobilității urbane durabile prin elaborarea PMUD», cod SIPOCA/MySMIS 768/136071, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

-Obiectivul general al proiectului a fost reprezentat de dezvoltarea unui plan strategic coerent, conceput să asigure o viziune sustenabilă de dezvoltare a mobilității urbane durabile în Municipiul Focșani, prin elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, astfel încât acesta să răspundă nevoilor si exigențelor de finanțare pentru perioada de programare a fondurilor europene 2021-2027.

Obiectivele acestui proiect au fost:

În cadrul PMUD au fost identificate și mai multe proiecte, dar și surse de finanțare, pe care Primăria Municipiului Focșani intenționează să le propună, în exercițiul financiar 2021-2027.

Iată proiectele:

Ce spune pe Facebook viceprimarul Alexandra Tătaru după ce a participat joi la ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism a Municipiului Focşani

„Astăzi, în cadrul ședinței Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a municipiului Focșani, am aprobat cu largă majoritate Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru perioada 2021-2027.

Este un document strategic pentru orașul nostru, un instrument cu ajutorul căruia ne vom strădui să atragem cât mai multe fonduri europene, pentru o mai bună calitate a vieții în municipiu în ceea ce privește transportul urban public și privat. De altfel, acest plan a fost realizat la rândul său din fonduri puse la dispoziție de Uniunea Europeană.

Am spus în intervenția mea că este un plan îndrăzneț, idealist și că mi-a plăcut faptul că am descoperit problemele reale care chiar există în oraș. «Spre deosebire de alte proiecte sau strategii pe care le-am citit, acesta pare că nu a fost făcut chiar din birou. Am observat că ați monitorizat valorile de trafic din diferite puncte, ați descoperit că suntem un oraș în urmă cu investițiile și cu modernizarea infrastructurii, că ați descoperit 121 de străzi neasfaltate. Având în vedere că până acum nu prea am reușit să atragem fonduri europene, nu aș vrea să intru în scenariul pesimist, dar chiar mi-aș dori să se întâmple ceva în orașul acesta. Îmi aduc aminte cu tristețe anul trecut că domnul primar spunea despre PNRR că e o gogoașă umflată, că nu s-a aprobat, că e ceva de ordinul Science fiction, dar acum văd multe proiecte care se așteaptă să fie finanțate prin acest PNRR. Eu chiar sper să se reușească, pentru că văd propuse proiecte de peste 65 de milioane de euro și ar fi extraordinar să fie și eligibile. Unele dintre ele le-am discutat cu toți consilierii și am fost de acord să le includem pe acea listă de proiecte prin care noi să atragem aceste fonduri. Aș vrea să evidențiez aici platforma de ride sharing pentru promovarea soluțiilor de transport în comun pentru elevi și studenți, cu o valoare de 4 milioane de euro, realizarea unei centuri de ocolire în zona de nord, cu o valoare de 25 de milioane de euro, parcare subterană în zona Teatru-10 milioane de euro și regenerarea urbană a zonei Piața Moldovei-25 milioane de euro, un proiect care este chiar o prioritate din punctul meu de vedere. Fie și în parte dacă se vor realiza toate aceste proiecte, tot ar fi un pas înainte».” -Alexandra Tătaru

 

VIDEO:Alexandra Tătaru

Într-o intervenție în cadrul ședinței Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism a Municipiului Focşani, consilierul PNL Costel Bârsan a adus critici Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, explicând că în opinia sa, prin realizarea celor două mari sensuri unice din oraş se vor pierde peste 1.000 de locuri de parcare.

„Ar fi bine să se renunţe la cele două sensuri unice, să se păstreze banda de transport public şi banda de biciclete, altfel vom avea mari probleme pe care nu le vom mai putea corecta”, a subliniat consilierul local PNL, Costel Bîrsan.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Focșani pentru perioada 2021-2027 a fost aprobat de membrii Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism a municipiului Focşani cu 13 voturi pentru şi unul împotrivă, urmând să ajungă cât de curând, pentru aprobare, şi în Consiliul Local Focşani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.