Local

VIDEO | Profesorul vrâncean Marian Găloiu revine cu argumente pentru realizarea cât mai urgentă a drumului interjudețean „Via Subcarpatica”

Ziarul de Vrancea
22 sep 2024 3030 vizualizări

Profesorul vrâncean Marian Găloiu revine cu prezentarea publică a ideii sale publicată în cotidianul nostru la începutul acestei luni, în articolul Foto | Ideea profesorului vrâncean Marian Galoiu care-ar trebui să stârnească un interes deosebit din partea autorităților , a Via Subcarpatica”  sau „Drumul Regelui” . Pentru cei care nu sunt la curent cu acest proiect, expunem pe scurt în ce constă. „Via Subcarpatica” se doreste a fi un traseu turistic  între  județele Vrancea și Buzau, cu plecare de undeva din localitatea Ulmet din Buzau, recunoscută pentru Trovanții săi, trecând apoi prin Bozioru cu așezările rupestre ce sunt căutate de iubitorii de drumeții, apoi prin Mânzălești, Sărulești și urcând spre Bisoca, localitate  aflată la marginea județului. Traseul ar coborî spre Jitia cu trecere pe la vechea mănăstire Poiana Mărului și urcând apoi spre Vintileasca și mai departe spre Nereju, Paltin și până la Lepșa. Bineînțeles că acest traseu se poate modifica sau prelungi în funcție de ideile celor care se vor implica în proiect.”, prrcizează profesorul Marian Găloiu despre ideea sa. De această dată argumentele în favoarea drumului amintit sunt prezentate nu doar într-un articol ci și într-un dialog pe care profesorul vrâncean, Marian Găloiu îl poartă cu profesorul, Răzvan Theo Chirac, directorul Bibliotecii Municipale „Corneliu Coposu” din Râmnicu Sărat și el un reconoscut pasionat de turism și drumeții.Vizionați mai jos înregistrarea VIDEO a dialogului celor doi profesori precum și transcrierea acestuia. 

Profesorul, Răzvan Theo Chirac, directorul Bibliotecii Municipale „Corneliu Coposu” din Râmnicu Sărat: Bine te-am găsit Marian Găloiu!.Bine ai venit pe plaiuri bisăcene(n.r. la Bisoca în județul Buzău) Într-adevăr, suntem la jumătatea lunii septembrie.Peste o săptămână este echinoxul de toamnă și începe practic toamna astronomică. Și așa cum a spus și Marian Găloiu, interlocutorul meu din această dupamiază, ne găsim pe teritoriul comunei Bisoca, în bazinul superior al răului Rămnicu Serat. Este o zi cam neguroasă, răcoroasă, dar acest lucru nu ne împiedică să venim cu cea mai mare plăcere aici, de unde Rămnicul își adună apele.Marian Găloiu, ai o idee, te felicit pentru ea, intitulată <<Via Subcarpatica>>. Te rog să ne spui aici, în apropierea acestui drum care se vede în spatele tău, despre ce este vorba. 

Profesorul vrâncean Marian Găloiu căruia i-a venit ideea realizării drumului „Via Subcarpatica”: Într-adevăr, am avut o idee, nu știu dacă este originală sau nu.Când există o <<Via transilvanică>> foarte lungă, așa m-am gândit și eu, că în Subcarpați, pentru că există foarte multe peisaje, să zicem, superbe, se poate face o <<Via Subcarpatica>>, O <<Via Subcarpatica>> care se lege Vulcanii Noroioși, din Ținuturile Buzăului, până la Tulnici și Lepșa, în județul Vrancea, trecând prin Subcarpați, pe un drum superb, pe un traseu superb. Și datorită, sau din fericire, că în județul Buzău se construiește un drum până la granița cu județul Vrancea, un drum ce va fi asfaltat și a început, este foarte, foarte ușor, le este, turiștilor, să vină până la Poiana Mărului. De asemenea, pe acest drum, dacă e să ne întoarcem de mult în istorie, la 1867, regele Carol I, venea din Munții Putnei, pe Valea Nerejului, trecând prin Neculele de altădată și urcând din Jitia, către Poiana Mărului.Cu oprire la Poiana Mărului, unde a și luat masa, în compania premierului Brăteanu, Carol Popp de Szathmári, sau doctorul Carol Davila. Acest drum, pe această porțiune, până la Sărulești, cel puțin se poate numi și <<Drumul Regelui>>,Știut fiind faptul că pe aici a trecut în primul său an de domnie, Regele Carol I acum, foarte mulți ani, în anul 1867.

Profesorul, Răzvan Theo Chirac, directorul Bibliotecii Municipale „Corneliu Coposu” din Râmnicu Sărat: Să precizăm că, pe teritoriul comune Bisoca, drumul este în plină reabilitare, practic, nu?  Adică e vorba despre? 

Profesorul vrâncean Marian Găloiu căruia i-a venit ideea realizării drumului „Via Subcarpatica”: Este vorba despre asfaltarea drumului.Și odată cu asfaltarea, a crescut și numărul de turiști în zona, până la Poiana Mărului.Din nefericire, pe teritoriul județului Vrancea, nu s-a făcut nimic! Dumul este aproape impracticabil, pentru un turist, ce nu deține o mașină de teren. Nu știu când se va face ceva!Să sperăm că în viitor, să sperăm că și ideea ( n.r. a realizării drumului „Via Subcarpatica”). va prinde la autorități.Și atunci, aceaste zone se vor dezvolta, din punct de vedere turistic.Cam așa arată <<Via Subcarpathica>>.

Profesorul, Răzvan Theo Chirac, directorul Bibliotecii Municipale „Corneliu Coposu” din Râmnicu Sărat:Un fel de logo, ai făcut aici, da? 

Profesorul vrâncean Marian Găloiu căruia i-a venit ideea realizării drumului „Via Subcarpatica”:Un fel de logo, care s-ar fi bine să se regăsească pe traseu și să fiecare turist să-și urmeze traseul predefinit. Din feririce, pe teritoriul comune Bisoca, văd că se mișcă și în domeniul turismului câte ceva.Pe teritoriul județului Vrancea, din păcate, în Jitia, Vintilească, nu se mișcă!Nu se dorește sau.... Nu pot să știu care este cauza!

Profesorul, Răzvan Theo Chirac, directorul Bibliotecii Municipale „Corneliu Coposu” din Râmnicu Sărat: Marian Găloiu, să sperăm că apelul tău ajunge la urechile potrivite.Și că acest deziderat, iată, un drum subcarpathic, pericarpathic, care să lege zone cu un pitoresc deosebit, se va îndeplini într-un viitor, sperăm noi, cât mai apropiat. 

Profesorul vrâncean Marian Găloiu căruia i-a venit ideea realizării drumului „Via Subcarpatica”: Să sperăm că se va face cât mai repede și mulți turiștii vor putea să viziteze locurile de un farmec aparte din Bisoca, Jitia sau Vintileasca. Avem pe teritoriul Vrancei destule monumente ale naturii, începând cu Piatra Mâței, Cascada Muntiorul, Lacul Fără Fund, Pietrele Fetei de altădată. Avem mănăstiri, Schitul Muntiorul, avem Schitul Sările în zonă, plus Mănăstirea Poiana Mărului cu o veche tradiție de sute de ani.Un drum, o mănăstire care a fost vizitată și de turci și de alte nații cei s-au perindat pe aici. Ar trebui să amintim și drama boierilor de la 1821, când Armata Turcească i-a urmărit pe boierii români, până la Schitul Găvanul din fundul munților și au trecut pe la Poiana Mărului.Deci acest drum este vechi, este cunoscut din cele mai vechi timpuri și ar merita cunoscut și exploatat cum se cuvine. 

Profesorul, Răzvan Theo Chirac, directorul Bibliotecii Municipale „Corneliu Coposu” din Râmnicu Sărat: Mulțumim, Marian Găloiu! 

Profesorul vrâncean Marian Găloiu căruia i-a venit ideea realizării drumului „Via Subcarpatica”: Și eu vă mulțumesc! Să sperăm că totul se va face în viitorul apropiat și nu îndepărtat.

Vizionați și harta și repererele drumului „Via Subcarpatica”

Citiți și:

Via Subcarpatica - o idee care prinde printre iubitorii de drumeții montane

Ușor, ușor, ideea proiectului „Via Subcarpatica” începe sa prinda printre  iubitorii de drumetii montane, mulți dintre ei fiind dispuși să ajute la realizarea lui. Oameni cu suflet din ambele județe, Vrancea și Buzău vor să se alăture acestui proiect și le suntem recunoscători pentru acest lucru. 

Pentru cei care nu sunt la curent cu acest proiect, expunem pe scurt în ce constă. „Via Subcarpatica” se doreste a fi un traseu turistic  între  județele Vrancea și Buzau, cu plecare de undeva din localitatea Ulmet din Buzau, recunoscută pentru Trovanții săi, trecând apoi prin Bozioru cu așezările rupestre ce sunt căutate de iubitorii de drumeții, apoi prin Mânzălești, Sărulești și urcând spre Bisoca, localitate  aflată la marginea județului. Traseul ar coborî spre Jitia cu trecere pe la vechea mănăstire Poiana Mărului și urcând apoi spre Vintileasca și mai departe spre Nereju, Paltin și până la Lepșa. Bineînțeles că acest traseu se poate modifica sau prelungi în funcție de ideile celor care se vor implica în proiect. 

Acest proiect se dorește a fi pentru drumeții pe jos, cu bicicleta  și cu mașina,  traseele urmând a fi stabilite  împreună cu cei implicați și tot împreună vom face o listă a obiectivelor ce vor putea fi vizitate pe aceste trasee. 

Sperăm că se vor implica și cei ce oferă cazare pe această rută si  ne vor sprijini în demersul nostru prin promovare în mediul online și nu numai.

De asemenea, sperăm ca se vor implica și autoritățile locale. La Bisoca, deja  există amplasate panouri ce prezintă obiectivele turistice ce pot fi vizitate. Vom propune și autorităților locale din  Vrancea același lucru și sperăm să găsim sprijin. 

Totul este la început, dar dacă exită voință și sprijin din partea celor cu putere de decizie acest traseu poate fi unul de succes și va pune aceste zone pe harta turistică a României.

Pe teritoriul județului Vrancea, pe Valea Râmnicului, obiectivele ce pot fi vizitate de turiști sunt următoarele:

  • Schitul Dealu Sării
  • Puțurile de petrol din secolul al IX-lea
  • Zidurile Uriașilor
  • Râpa de la Sarea Roșie
  • Lacul fără Fund
  • Cascada Bufna
  • Cascada Muntioru
  • Pietrele Fetei
  •  Schitul Muntioru

Citiți și:Foto | Ideea profesorului vrâncean Marian Galoiu care-ar trebui să stârnească un interes deosebit din partea autorităților 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.