VIDEO | Profesorul vrâncean Marian Găloiu revine cu argumente pentru realizarea cât mai urgentă a drumului interjudețean „Via Subcarpatica”
Profesorul vrâncean Marian Găloiu revine cu prezentarea publică a ideii sale publicată în cotidianul nostru la începutul acestei luni, în articolul Foto | Ideea profesorului vrâncean Marian Galoiu care-ar trebui să stârnească un interes deosebit din partea autorităților , a „Via Subcarpatica” sau „Drumul Regelui” . „Pentru cei care nu sunt la curent cu acest proiect, expunem pe scurt în ce constă. „Via Subcarpatica” se doreste a fi un traseu turistic între județele Vrancea și Buzau, cu plecare de undeva din localitatea Ulmet din Buzau, recunoscută pentru Trovanții săi, trecând apoi prin Bozioru cu așezările rupestre ce sunt căutate de iubitorii de drumeții, apoi prin Mânzălești, Sărulești și urcând spre Bisoca, localitate aflată la marginea județului. Traseul ar coborî spre Jitia cu trecere pe la vechea mănăstire Poiana Mărului și urcând apoi spre Vintileasca și mai departe spre Nereju, Paltin și până la Lepșa. Bineînțeles că acest traseu se poate modifica sau prelungi în funcție de ideile celor care se vor implica în proiect.”, prrcizează profesorul Marian Găloiu despre ideea sa. De această dată argumentele în favoarea drumului amintit sunt prezentate nu doar într-un articol ci și într-un dialog pe care profesorul vrâncean, Marian Găloiu îl poartă cu profesorul, Răzvan Theo Chirac, directorul Bibliotecii Municipale „Corneliu Coposu” din Râmnicu Sărat și el un reconoscut pasionat de turism și drumeții.Vizionați mai jos înregistrarea VIDEO a dialogului celor doi profesori precum și transcrierea acestuia.
Profesorul, Răzvan Theo Chirac, directorul Bibliotecii Municipale „Corneliu Coposu” din Râmnicu Sărat: Bine te-am găsit Marian Găloiu!.Bine ai venit pe plaiuri bisăcene(n.r. la Bisoca în județul Buzău) Într-adevăr, suntem la jumătatea lunii septembrie.Peste o săptămână este echinoxul de toamnă și începe practic toamna astronomică. Și așa cum a spus și Marian Găloiu, interlocutorul meu din această dupamiază, ne găsim pe teritoriul comunei Bisoca, în bazinul superior al răului Rămnicu Serat. Este o zi cam neguroasă, răcoroasă, dar acest lucru nu ne împiedică să venim cu cea mai mare plăcere aici, de unde Rămnicul își adună apele.Marian Găloiu, ai o idee, te felicit pentru ea, intitulată <<Via Subcarpatica>>. Te rog să ne spui aici, în apropierea acestui drum care se vede în spatele tău, despre ce este vorba.
Profesorul vrâncean Marian Găloiu căruia i-a venit ideea realizării drumului „Via Subcarpatica”: Într-adevăr, am avut o idee, nu știu dacă este originală sau nu.Când există o <<Via transilvanică>> foarte lungă, așa m-am gândit și eu, că în Subcarpați, pentru că există foarte multe peisaje, să zicem, superbe, se poate face o <<Via Subcarpatica>>, O <<Via Subcarpatica>> care se lege Vulcanii Noroioși, din Ținuturile Buzăului, până la Tulnici și Lepșa, în județul Vrancea, trecând prin Subcarpați, pe un drum superb, pe un traseu superb. Și datorită, sau din fericire, că în județul Buzău se construiește un drum până la granița cu județul Vrancea, un drum ce va fi asfaltat și a început, este foarte, foarte ușor, le este, turiștilor, să vină până la Poiana Mărului. De asemenea, pe acest drum, dacă e să ne întoarcem de mult în istorie, la 1867, regele Carol I, venea din Munții Putnei, pe Valea Nerejului, trecând prin Neculele de altădată și urcând din Jitia, către Poiana Mărului.Cu oprire la Poiana Mărului, unde a și luat masa, în compania premierului Brăteanu, Carol Popp de Szathmári, sau doctorul Carol Davila. Acest drum, pe această porțiune, până la Sărulești, cel puțin se poate numi și <<Drumul Regelui>>,Știut fiind faptul că pe aici a trecut în primul său an de domnie, Regele Carol I acum, foarte mulți ani, în anul 1867.
Via Subcarpatica - o idee care prinde printre iubitorii de drumeții montane
Ușor, ușor, ideea proiectului „Via Subcarpatica” începe sa prinda printre iubitorii de drumetii montane, mulți dintre ei fiind dispuși să ajute la realizarea lui. Oameni cu suflet din ambele județe, Vrancea și Buzău vor să se alăture acestui proiect și le suntem recunoscători pentru acest lucru.
Pentru cei care nu sunt la curent cu acest proiect, expunem pe scurt în ce constă. „Via Subcarpatica” se doreste a fi un traseu turistic între județele Vrancea și Buzau, cu plecare de undeva din localitatea Ulmet din Buzau, recunoscută pentru Trovanții săi, trecând apoi prin Bozioru cu așezările rupestre ce sunt căutate de iubitorii de drumeții, apoi prin Mânzălești, Sărulești și urcând spre Bisoca, localitate aflată la marginea județului. Traseul ar coborî spre Jitia cu trecere pe la vechea mănăstire Poiana Mărului și urcând apoi spre Vintileasca și mai departe spre Nereju, Paltin și până la Lepșa. Bineînțeles că acest traseu se poate modifica sau prelungi în funcție de ideile celor care se vor implica în proiect.
Acest proiect se dorește a fi pentru drumeții pe jos, cu bicicleta și cu mașina, traseele urmând a fi stabilite împreună cu cei implicați și tot împreună vom face o listă a obiectivelor ce vor putea fi vizitate pe aceste trasee.
Sperăm că se vor implica și cei ce oferă cazare pe această rută si ne vor sprijini în demersul nostru prin promovare în mediul online și nu numai.
De asemenea, sperăm ca se vor implica și autoritățile locale. La Bisoca, deja există amplasate panouri ce prezintă obiectivele turistice ce pot fi vizitate. Vom propune și autorităților locale din Vrancea același lucru și sperăm să găsim sprijin.
Totul este la început, dar dacă exită voință și sprijin din partea celor cu putere de decizie acest traseu poate fi unul de succes și va pune aceste zone pe harta turistică a României.
Pe teritoriul județului Vrancea, pe Valea Râmnicului, obiectivele ce pot fi vizitate de turiști sunt următoarele:
- Schitul Dealu Sării
- Puțurile de petrol din secolul al IX-lea
- Zidurile Uriașilor
- Râpa de la Sarea Roșie
- Lacul fără Fund
- Cascada Bufna
- Cascada Muntioru
- Pietrele Fetei
- Schitul Muntioru