Local

VIDEO | Generalul rus Suvorov, omagiat la monumentul de la Dumbrăveni de oficialități din România și din Federația Rusă

Ziarul de Vrancea
26 nov 2021 2785 vizualizări

Foto: Ambasadorul Federației Ruse (foto central) alături de oficiali din Vrancea și din Rusia

La 291 de ani de la nașterea generalului rus Alexandr Vasilievici Suvorov, la statuia ecvestră de la Dumbrăveni a avut loc o ceremonie solemnă organizată de Ambasada Federației Ruse în România. Au fost depuse coroane atât din partea reprezentanților ruși cât și a oficialităților județene și locale din Vrancea, iar mai mulți elevi de la o școală de pe lângă ambasada rusă au depus la rândul lor flori. În ultimii cinci ani, monumentul de la Dumbrăveni a fost restaurat prin eforturile depuse de ambasada Federației Ruse alături de compania „Petrotel-Lukoil” și reprezentanța Registrului Maritim Rus al Ministerului Transporturilor din Rusia cu fonduri alocate de Guvernului Rusiei.

Mai multe intervenții au avut loc în ultimii ani, după cum a explicat Valery Kuzmin, ambasadorul Extraordinar și Plenipotentiar al Federației Ruse în România, pentru restaurarea monumentului care fusese afectat atât de factorii de mediu cât și de cutremurele din zona seimică Vrancea-Buzău.

Din păcate, fundamentul acestui monument a fost distrus, în parte din cauza cutremurelor, în parte din cauza plantelor. Când am ajuns în România, în 2016, am făcut reparaţii, dar după trei ani, din nou a început să se distrugă. De aceea am făcut o scanare electronică, după care am observat că baza este distrusă, astfel că fundamentul statuii a fost înlocuit. Monumentul din bronz a fost prelucrat în mod special, pentru că în timp, bronzul, în contact cu aerul se distruge şi îşi schimbă culoarea. Acum, acest bronz este acoperit pentru a fi ferit de distrugere în viitor, pentru a prelungi viaţa monumentului. Am încercat să finalizăm lucrările de anul trecut, la aniversarea de 290 de ani de la naşterea generalului, dar din păcate, din cauza pandemiei, nu am reuşit. Şi sper că Alexandr Suvorov nu este supărat pe noi pentru aceast lucru”, a declarat ambasadorul Federației Ruse în cadrul evenimentului de azi de la Dumbrăveni.

Lucrările au fost posibile ca urmare a alocării unor fonduri atât din partea guvernului rus cât și a unor sponsori, respectiv compania ”Petrotel-Lukoil” și Registrul Maritim Rus. De altfel, alături de Ambasada Federației Ruse în România, numele acestora apar și pe plăcuța dezvelită la ceremonia de azi.

Demers pentru păstrarea bunelor relații între cele două state

Ambasadorul Federației Ruse a vorbit despre contextul istoric care a influențat istoria locală generalul rus când, în anul 1789, armatele rusă și cea austriacă au învins, cu ajutorul românilor, armatele turcești.

Acest monument a fost dedicat luptei din 21 iulie 1789, când armata rusă şi austriacă, sub conducerea lui Alexandr Vasilievici Suvorov şi împreună cu voluntarii români au învins armata de 30.000 de soldaţi a lui Osman Paşa. Această victorie a contribuit la independenţa Ţărilor Române şi eliberarea statelor balcanice de sub jugul otoman. În secolul al XIX, în timpul războiului ruso-turc, România și-a căpătat independența.  Armatele noastre au luptat din nou umăr la umăr. (...) Congresul de la Berlin a confirmat apoi independenţa României. Noi trebuie să păstrăm tot ce ne-au lăsat strămoşii noştri, trebuie să dezvoltăm relaţiile noastre, să ne amintim de acordurile încheiate de-a lungul timpului (…) Aceste acorduri au contribuit la strângerea prieteniei între popoarele noastre și noi trebuie să păstrăm aceste tradiții și să încheiem noi acorduri de ajutor reciproc.  Războiul nu este singurul mod pentru a ne rezolva problemele. Noi trebuie să folosim mijloacele diplomatice. (...) Lumea modernă are toate mijloacele diplomatice pentru a păstra această pace și sper că vom continua acest lucru", a declarat ambasadorul Valery Kuzmin.

Mesaj de bun venit din partea gazdelor adresat de vicepreședintele Ionel Cel-Mare

Din partea autorităților județene a fost prezent la evenimentul de la Dumbrăveni vicepreședintele Ionel Cel-Mare. Acesta a salutat prezența oficialilor ruși. În acest context a vorbit și despre titlul de conte de Rîmnic câștigat ca urmare a bătăliei din 1789 de generalul Suvorov.

„Bun venit în Vrancea! Este o onoare pentru noi să fim prezenți azi aici pentru a cinsti memoria unuia dintre cei mai importanți comandanți ruși, generalissimul Alexandr Suvorov! Pentru noi, vrâncenii, a devenit o tradiţie să cinstim memoria. Generalul a câştigat două mari victorii la Râmnic şi la Focşani. La această mare victorie, obţinută pe teritoriul Vrancei de astăzi, şi-au adus contribuţia şi voluntari români, iar în urma acestei victorii, generalul Suvorov a fost distins cu titlul de conte de Rîmnic. Pentru a aduce un omagiu marelui comandat în anul 1913, a avut loc inaugurarea acestui monument, la Dumbrăveni, în prezenţa unei comisii ruso-române. Dorim să vă mulţumim pentru că sunteţi mereu prezent în judeţul nostru, a rostit vicepreședintele Ionel Cel-Mare.

După alocuțiuni au urmat depunerile de coroane din partea Ambasadei Federației Ruse, a Consiliului Județean, a primăriei Focșani și a primăriei Dumbrăveni, a sponsorilor ruși care au contribuit la restaurarea monumentului, compania „Petrotel-Lukoil” și Registrul Maritim Rus. La festivitate au fost invitați și elevi ai școlii de pe lângă Ambasada Federației Ruse la București care, la final, au depus flori la monumentul generalului Suvorov. Evenimentul s-a finalizat cu dezvelirea unei plăci pe care sunt trecuți numele celor care au făcut posibilă restaurarea monumentului din apropierea drumului național DN 2 E85. (Ziarul de Vrancea)

Citiți și postările făcute pe facebook de Consiliul Județean Vrancea și de Ambasada Rusiei în România despre cum a fost omagiat miercuri, 24 noiembrie 2021, la monumentul de la Dumbrăveni, de către, oficialități din România și Federația Rusă, generalul rus Alexandr Vasilievici Suvorov

”Conducerea Consiliului Județean Vrancea, reprezentată de vicepreședintele Ionel Cel-Mare, a participat astăzi la Dumbrăveni la ceremonialul organizat de Ambasda Rusiei în România -  dedicat omagierii marelui comandant de oști rus Aleksandr Suvorov. Evenimentul, care a marcat și finalizarea restaurării monumentului, a avut loc în prezența E.S. Valery Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România și a oficialităților locale din Dumbrăveni și Focșani.

 Ambasadorul Valery Kuzmin a subliniat faptul că Suvorov a fost una dintre personalitățile care a jucat un rol istoric în dezvoltarea relațiilor de prietenie dintre ruși și români.

 În discursul său, vicepreședintele Ionel Cel-Mare a afirmat că pentru vrînceni a devenit o tradiţie omagierea generalului Suvorov, care, în anul 1789, a câștigat două mari victorii împotriva turcilor la Focșani și la Râmnicu Sărat, la care şi-au adus contribuția și voluntarii români. În anul 1913 a avut loc inaugurarea acestui măiestuos monument, la Dumbrăveni, pentru a-l cinsti pe comandantul care nu a pierdut nicio bătălie în cariera sa militară.

Evenimentul s-a încheiat cu ceremonialul depunerii de coroane de flori și dezvelirea unei plăcuțe de apreciere pentru cei care au contribuit la restaurarea monumentului.”-Consiliul Județean Vrancea

Text informații + foto:Consiliul Județean Vrancea

Citiți și:Postarea despre eveniment activată pe contul de facebook Ambasada Rusiei în România 

Ceremonia de deschidere după restaurarea monumentului lui A.V.Suvorov (1730-1800)

 La 24 noiembrie 2021, în comuna Dumbrăveni, județul Vrancea, Ambasada Federației Ruse în România a organizat o ceremonie solemnă cu ocazia împlinirii a 291 de ani de la nașterea lui A.V.#Suvorov și finalizării lucrărilor de restaurare a monumentului Marelui Comandant rus. Evenimentul s-a desfășurat in apropierea orașului Focșani, in locuri acoperite de gloria geniului militar rus, care nu a pierdut nici o bătălie in cariera sa și a adus o contribuție unică la arta militara a epocii sale.

 În alocuțiunea sa domnul V.I.#Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Rusiei în România a subliniat că în 1789 în aceste locuri a avut loc o bătălie majoră, în urma căreia trupele ruse și austriece aflate sub comanda generalului-anşef A.V.Suvorov au învins corpurile turcești de 30 de mii ale lui Osman Pașa. La lupta împotriva turcilor au luat parte și detașamente de voluntari români. Ambasadorul a adăugat că acesta a fost unul dintre cele mai importante evenimente istorice în drumul spre eliberarea Balcanilor de sub dominația otomană, precum și către formarea viitoarei statalități românești, a cărei recunoaștere internațională a fost posibilă ca urmare victoriei Rusiei în războiul ruso-turc din 1877-1878. Diplomatul a menționat că pe această bază se poate atribui pe bună dreptate A.V.Suvorov unor mari personalități care au jucat rolul istoric în dezvoltarea relațiilor de prietenie între popoarele Rusiei și României.

 V.I.Kuzmin a remarcat că anul acesta, pe fondurile Guvernului Rus, precum și ale sponsorilor de afaceri ruși care lucrează în România (compania ”Petrotel-Lukoil” și reprezentanța Registrului Maritim Rus), a fost realizată reconstrucția serioasă a memorialului și restaurarea parțială a monumentul lui A.V.Suvorov.

 Ambasadorul a mulțumit autorităților locale pentru sprijinul acordat.

 La rândul său, domnul I.Cel-Mare, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, a adus un omagiu talentului de conducere militară al lui A.V.Suvorov și curajul soldaților ruși.

 La eveniment au fost prezenți și Atașatul militar al Ambasadei Federației Ruse V.L.Makovskii, reprezentantul Ministerului Apărării din Rusia pentru organizarea și desfășurarea activității comemorative de cinstire a eroilor în România A.A.Șapovalov, viceprimarul municipiului Focșani A.Tătaru, primarul comunei Dumbrăveni V.Tîlvăr, reprezentanți ai garnizoanei militare, reprezentantul Registrului Maritim Rus A.I.Ilnițkii, precum și elevii Școlii de la Ambasada Rusiei la București.”-Ambasada Rusiei în România  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.