Local

VIDEO | Cum a fost sărbătorită ziua de 24 ianuarie în Piața Unirii din Focșani

Ziarul de Vrancea
25 ian 2021 2273 vizualizări

La festivitatea organizată în Piața Unirii din Focșani cu ocazia zilei de 24 ianuarie au susținut discursuri despre importanța Unirii Principatelor Române ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, prefectul Gheorghiță Berbece, Octavian Tîcu, președintele Partidului Unității Naționale din Republica Moldova, Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean și Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților.

VIDEO:vrancea atlastv

Manifestarea legată de împlinirea a 162 de la Unirea dintre Moldova și Țara Românească a fost marcată printr-o festivitate redusă ca amploare în Piața Unirii din Focșani, din cauza pandemiei de coronavirus, iar cei prezenți nu s-au mai putut prinde în Hora Unirii din aceleași motive.

În discursul său de deschidere a manifestărilor, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma le-a cerut celor prezenți să țină un moment de reculegere pentru cei care și-au pierdut viața din cauza pandemiei de coronavirus.

Președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României și al Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, prezent la manifestările din Piața Unirii din Focșani, a promis duminică 24 ianuarie că Moldova se va dezvolta datorită investițiilor în infrastructură care vor fi realizate în următorii șase – șapte ani. Moldova ar urma să fie legată de restul țării prin mai multe autostrăzi, printre care și A7, care va trece prin Focșani.

„Este o onoare pentru mine să fiu prezent astăzi la sărbătorirea Unirii extraordinare care a fost realizată în urmă cu 162 de ani. A fost un gest politic realizat de patrioți, de oameni cu un curaj remarcabil și mai ales de oameni politici care au fructificat, la maximum, oportunitățile conferite de tratativele de pace de după Războiul Crimeii, și care au găsit soluția să nu facă două Principate unite și să construiască o Românie.

Să ne aducem aminte că pe 24 ianuarie, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza în Adunarea de la București a fost făcută sub presiunea muntenilor susținători ai Unirii, care au determinat în ultimă instanță decizia de alegere a lui Alexandru Ioan Cuza.

În general, unii se referă la acest act istoric fundamental ca la Mica Unire. Nu este Mica Unire, ci este prima Unire, fără de care România nu ar fi putut să devină România Mare, să ajungă în fruntariile sale firești.

Aici, în acest loc sacru, practic a dispărut peste noapte, s-a topit o graniță artificială și acest loc a devenit, practic, punctul de unire al Munteniei și Moldovei. Mai avem astfel de granițe artificiale și nu trebuie să uităm acest lucru, nu trebuie să îl clamăm cu fiecare ocazie ci trebuie să acționăm la fel de îndrăzneț, la fel de responsabil și mai ales la fel de cumpătat și de pregătit pentru a ne atinge obiectivele.

Din păcate, 30 de ani, Moldova a fost ocolită de marile investiții. Primii kilometri de autostradă au fost dați în circulație abia anul trecut, este vorba de cei 17 km de autostradă de pe centura Bacăului. Trebuie să desăvârșim Unirea prin a da Moldovei ceea ce merită, o infrastructură de transport care să asigure conectarea Moldovei la toate coridoarele de transport european, astfel încât dezvoltarea economică a Moldovei să aibă o bază solidă, iar investițiile să treacă Carpații.

Pentru noi, este un angajament pe care l-am luat și pe care îl vom duce la bun sfârșit, ca în următorii șase, șapte ani de zile, să avem autostradă de la Siret, Suceava, Bacău, Focșani, Buzău până la București, să avem o autostradă care să lege Iașul și sperăm în curând Chișinăul, de coridoarele de transport, Autostrada Unirii, cum este botezată Autostrada Târgu Mureș-Iași-Ungheni și nu în ultimul rând autostrada care să facă legătura între Bacău și Brașov.

Sunt obiective fundamentale de care va depinde dezvoltarea tuturor județelor Moldovei”, a spus Președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României și al Partidului Național Liberal, Ludovic Orban în discursul său de duminică, 24 ianuarie 2021, în Piața Unirii din Focșani.

„Am demonstrat astăzi că putem organiza activități frumoase și emoționante de Ziua Unirii Principatelor Române fără a risipi sute de mii de euro din banii vrâncenilor, așa cum se întâmpla când administrația județeană era condusă de PSD. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a acțiunilor din Piața Unirii, respectiv de la Prefectura Putna. Uniți și împreună vom reuși să schimbăm Vrancea! La mulți ani, vrânceni! La mulți ani, români!” a precizat Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea și al filialei Vrancea a Partidului Național Liberal, într-o postare pe contul său de facebook după desfășurarea manifestărilor de duminică, 24 ianuarie, de la Focșani.

Vrâncenii au sărbătorit duminică, 24 ianuarie 2021, la Focșani, 162 de ani de la Unirea Principatelor Române Moldova cu Țara Românească, eveniment petrecut pe 24 ianuarie 1859, moment istoric crucial care a stat la baza înfăptuirii României Mari.

În Piața Unirii din Focșani, pe unde trecea vechea graniță dintre Moldova și Muntenia, numeroși vrânceni și români din toată țara au asistat, alături de oficialități, la intonarea imnului național, defilarea gărzii de onoare și intonarea Horei Unirii, rememorând evenimentele unioniste din 1859.

La manifestările de duminică au susținut discursuri: ÎPS Ciprian - Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Ludovic Orban - președintele Camerei Deputaților, Cătălin Dumitru Toma - președintele Consiliului Județean Vrancea, Gheorghiță Berbece - prefectul județului Vrancea și Cristi Valentin Misăilă - primarul municipiului Focșani. Alături de aceștia, au fost prezenți parlamentari de Vrancea, primari, consilieri județeni și locali, șefi de instituții publice, reprezentanți ai armatei și ai instituțiilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne.

Președintele Consiliului Județean, Cătălin Dumitru Toma, s-a adresat vrâncenilor: „Acum 162 de ani, oamenii au muncit și au luptat pentru ceva simbolic la vremea respectivă, dar atât de important astăzi, și anume Unirea. Fără Vrancea, fără Focșani – orașul Unirii, nu am fi avut Unirea. De la noi a pornit Unirea, dragi vrânceni. Noi, autoritățile, trebuie să fim alături de dumneavoastră. Îmi doresc să fiu partenerul dvs. în tot ceea ce privește acest frumos și minunat județ. Vrancea are viitor, merită să fim uniți!”

În discursul său, ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei s-a referit la ziua de 24 ianuarie, înscrisă cu adânci semnificații în inima românilor: „Avem datoria morală de a ne ridica la învrednicirea înaintașilor, de a păstra nealterate valorile națiunii române, credința în Dumnezeu, care i-a ținut uniți pe români în toate momentele cruciale din existența poporului român. Marea Unire din 1918 nu ar fi fost posibilă dacă în deceniile precedente nu s-ar fi înfăptuit actele mărețe ale poporului român. Avem această răspundere, ea arată că suntem și trebuie să rămânem uniți în dreapta credință și în realizarea lucrurilor bune și folositoare pentru noi”.

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a punctat: „Generația primei uniri a pus bazele statului modern român și a pregătit, practic, marea unire. Acest loc, unde s-a topit o graniță artificială, a devenit punctul de unire al Munteniei cu Moldova. Din păcate, 30 de ani Moldova a fost ocolită de marile investiții. Trebuie să desăvârșim unirea prin a da Moldovei ceea ce merită, o infrastructură de transport care să asigure conectarea la toate coridoarele de transport european, astfel încât dezvoltarea economică a Moldovei să aibă o bază solidă. Este un angajament pe care ni l-am luat, ca în următorii 6-7 ani să avem o autostradă a Moldovei și a Unirii”.

Text informații: Biroul de presă al CJ Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.