Local

VIDEO + FOTO | Cum decurge la Vizantea - Livezi construirea celei mai mari baze de tratament din Moldova

Janine VADISLAV
26 aug 2022 12271 vizualizări

În Vrancea, la Vizantea -  Livezi, se construieşte cea mai mare bază de tratament din Moldova, care va folosi apa izvoarelor minerale din zonă.

Celebră acum aproape 100 de ani, distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, staţiunea vrânceană Vizantea - Livezi, care are 15 izvoare tămăduitoare - renaşte ca pasărea Phoenix din propria-i cenuşă. După 30 de ani în care aleşii locali au făcut nenumărate demersuri la guvernanţii momentului, proiectul privind dezvoltarea acestei investiţii a primit aviz favorabil în Comisia Tehnică a Companiei Naţionale de Investiţii, contractul a fost semnat, suma alocată fiind de 37 milioane lei. Staţiunea se va reclădi pe acelaşi loc, în apropierea izvoarelor tămăduitoare, finanţarea fiind asigurată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii, 10 % reprezentând co-finanţarea Primăriei Vizantea – Livezi. 

În Vizantea - Livezi băi se fac de când lumea, iar prin anii 1920- 1930 era considerat un loc de vilegiatură şi de tratament, de care beneficiau mai ales cei înstăriţi. Ziua făceau băi, seara ascultau fanfara militară, sau vreun taraf atras  de celebritatea locului. După al Doilea Război Mondial băile de aici - distruse în mare parte  - au fost lăsate în paragină şi doar localnicii mai primeau bolnavi, pe care îi tratau acasă. Apa era adusă cu căruţele, în budane, de la 2-3 km depărtare de sat şi încălzită cu bolovani înroşiţi în foc. După câteva băi, bolnavii aduşi cu căruţa sau maşina, plecau acasă pe picioarele lor. Apa foarte clorurată şi foarte iodurată, apa sulfuroasă, slab clorurată calcică şi apa sulfuroasă alcalină, foarte concentrată şi foarte clorurată, a atras  mulţi oameni la tratament.

Este un amplasament care a fost utilizat începând din urmă cu 140 de ani, când au fost descoperite aceste izvoare. În 1885 a venit prima ambulanţă de la Panciu cu pacient cu reumatism. În 1900 aici a fost prima staţiune construită, era un hangar mare unde se făceau băi la cadă”, spune Dragoş Ciobotaru, om al locului şi primar al comunei, care se trage dintr-o familie care a luptat să readucă staţiunea la valoarea pe care o merita, tocmai datorită celor 15-16 izvoare cu „apă vie”, bogăţia inestimabilă a acestor locuri.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial locaţia a fost distrusă,  dar localnicii au continuat să  primească bolnavi la ei acasă, unde făceau băi la cada, cu apa adusă direct de la izvor şi încălzită cu bolovani încinşi în foc. S-a întâmplat până nu demult,  la o singură familie din sat, care  se mai ocupa cu ameliorarea beteşugurilor. Totul până-ntr-o zi când capul familiei, de bătrâneţe, a plecat să care apă în cer... 

Oamenii spun că prin 1988 s-a încercat  reluarea proiectului, dar a venit revoluţia şi totul a fost sistat. După revoluţie, primarul de atunci, tatăl primarului de acum, a bătut drumurile la Bucureşti pentru a obţine finanţare. N-a mai apucat să-şi vadă visul cu ochii, dar fiul său, la fel de motivat, dornic să aducă acasă tinerii plecaţi la munca prin Europa şi prosperitate în comună, a reuşit să obţină banii necesari. Deja se lucrează, viitoarea staţiune fiind amplasată chiar în apropierea izvoarelor miraculoase.

Acum 3 săptămâni am început lucrările. Am început săpăturile, am turnat egalizarea la prima clădire C1, care este bază de tratament. Urmează, după cum vedeţi, săpăm la C2, care este o clădire cu restaurant, cu  2 etaje de hotel, apoi intrăm la C3 care înseamnă piscina exterioară, cu terase, duşuri”.

Suprafaţa desfăşurată a construcţiilor va fi de 5000 mp.

Baza de tratament are o capacitate pe zi de aproximativ 500-600 persoane care vor folosi băile de la cadă, piscinele, saloanele, sălile de sport, de terapie, cabinetele medicale. Hotelul va avea o capacitate de 100 de locuri, având în proiect şi partea privată, care va dezvolta unităţi de cazare. Noi o să utilizăm 5 izvoare care sunt cel mai puternic mineralizate şi sulfatate, dovedite prin buletinele de analiză de la Ministerul Sănătăţii. Apa va fi adusă în staţiune, pe o lungime de 2 km, prin aducţiune. Pentru tratament se va folosi un amestec de 80 la sută apă dulce şi 20 la sută apă sărată şi sulfuroasă”.

Mai avem lângă amplasamentul investiţiei un număr de 9 loturi de teren, cu suprafeţe între 900 şi 1100 mp, care vor fi date în concesiune, prin licitaţie, persoanelor private care vor dori să investească în pensiuni, restaurante, pizzerii, baruri şi alte unităţi de agrement, investiţii care vor veni în completarea proiectelor noastre”, mai spune Dragoş Ciobotaru, primarul localităţii Vizantea - Livezi..

Mai bine va fi pentru toţi locuitorii din zonă în care oamenii au trăit doar din agricultură şi creşterea animalelor. Tinerii, plecaţi în număr mare în străinătate, se pregătesc să revină acasă. Acum este şansa lor.

Este o oportunitate pentru noi care am fost în afară de am lucrat, este o şansa pentru noi să ne întoarcem toţi în România, să muncim”, spune un tânăr muncitor de pe şantier.  

- Sunteţi pe meserie? întreb.

Da, acelaşi lucru l-am lucrat şi în străinătate.” 

Localitatea este îmbătrânită, dar revenirea tinerilor acasă va imprima o altă dinamică acestor locuri cu un potenţial balneo- turistic extraordinar. 

Doamna Olga avea şase ani când a început să-şi ajute părinţii la băi. Păstrează şi acum caietele în care se ţinea evidenţa băilor, caiete devenite între timp exponate de muzeu.

Era o casă mare, cu multe camere, unde veneau vizitatorii, cum se spunea”, povesteşte doamna Olga. 

Casa „cea mare” era casa bunicilor unde primeau bolnavii la băi. Aşa mai câştigau un ban în plus care le uşura existenţa.

- Cam câţi veneau? întreb

Veneau în jur de 15, dar prin rotaţie. Era un mod de a trăi decent”, mai spune doamna  Olga Imbre.

În amintirea vremurilor de altădată, familia Imbre a păstrat 3 căzi în care odinioară se făceau băi. Păstrate în bună stare, aceste obiecte, care au ani buni de folosinţă, vor ajunge în viitorul muzeu al staţiunii. 

-  Ce-o să faceţi cu căzile? întreb

Mai am 2 căzi, în afară de asta pe care o vedeţi, le voi dona muzeului, ca fiu al satului”, spune domnul Andrei Imbre care trebăluieşte prin ogradă, alături de soţia sa, pregătind conservele pentru iarnă.

În staţiune lucrările sunt la început. Dacă graficul va fi respectat, în 2024, la Vizantea - Livezi,  va  fi inaugurată cea mai mare investiţie - de la zero - în turism balnear, din România.( Janine VADISLAV )

Vizionați în VIDEO de mai jos între minutele 18:19 și 21:00, o știre difuzată la jurnalul Focus Prima TV din 20 august 2022 pe subiectul construirii celei mai mari bază de tratament din Moldova, la Vizantea - Livezi

VIDEO:PrimaTV Romania

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.