Local

VIDEO + Foto | Circa 400 de nerejeni au participat la prima Adunare Generală post pandemie

Gabriel Sava
31 aug 2022 3810 vizualizări

Este prima întâlnire a autorităților locale cu cetățenii după cea organizată în 2020. Primarul Toader Gemănaș a prezentat situația proiectelor derulate la nivelul localității și a investițiilor, atât a celor finalizate cât și a celor în curs de realizare. Alături i-au fost consilierii locali și personal din cadrul primăriei dar și directorul școlii, medicul din comună, unul dintre preoți, președintele obștii și al ocolului silvic din localitate, iar în sală au venit aproape 400 de localnici.Edilul a subliniat sprijinul constant pe care îl are din partea Consiliului Județean Vrancea și din partea președintelui Cătălin Toma.În cadrul Adunării Generale s-au discutat mai multe probleme ale comunității de la Nereju.

Pentru că a fost și sărbătoare, cei mai mulți dintre localnici au fost la biserică așa că adunarea a fost programată să înceapă de la orele 14. Rând pe rând, în grupuri sau individual, la sala de festivități a comunei au ajuns în jur de 350 de localnici dar unii au mai ajuns și după începerea întâlnirii. „Bine ați venit! Mă bucur să sunteți în număr așa mare la întâlnirea de astăzi. Ultima adunare generală a fost organizată în 2020, înainte de pandemie însă cu cât ne întâlnim mai des este mai bine, pentru că putem să ne spunem problemele, să le dezbatem”, a spus primarul Toader Gemănaș în debutul întâlnirii. Primul punct al ordinii de zi a fost „Situația investițiilor/ proiectelor la nivelul comunei și stadiul acestora”. Aflat la al doilea mandat în funcția de primar al comunei, Toader Gemănaș a indicat faptul că una dintre prioritățile sale o reprezintă investiția în infrastructură, mai ales că la Nereju, din cauza poziției geografice și a conformației terenului, de-a lungul anilor, au fost probleme generate de situații de urgență precum inundații sau alunecări de teren. Din cauza unor astfel de situații, a fost nevoie, după cum a precizat edilul localității, ca în perioada 2020-2022 să se facă o inventariere a situației drumurilor din toate cele cinci sate componente ale comunei. „Am avut ocazia atât în 2021 dar mai ales anul acesta să parcurgem toate drumurile comunei să vedem în ce stadiu sunt. Pot să dau citire unor zone în care niciodată unde nu s-a ajuns cu o roabă de balast cum ar fi la Pârâul Pinului”, a menționat primarul Toader Gemănaș.. Legat de mai multe proiecte pe care le-a prezentat în cadrul Adunării Generale, edilul a ținut să sublinieze faptul că a beneficiat de sprijin atât din partea consilierilor locali dar și de susținerea Consiliului Județean Vrancea. ”Sunt mai multe proiecte care au fost , unele finalizate, altele sunt în curs de execuție. Toate aceste proiecte se fac cu bani și au fost situații când am avut nevoie de sprijinul direct al domnului președinte al Consiliului Județean, Cătălin Toma. Mereu când am apelat, pentru un sfat, pentru un ajutor, l-am primit din partea dumnealui și țin să îi mulțumesc pe această cale”, a adăugat primarul Toader Gemănaș.

Educația, prioritate pentru actuala administrație

În comuna Nereju, sunt în sistemul de învățământ, începând cu cei mai mici care vor merege la grădiniță și până la viitorii absolvenți ai claselor a- VIII-a, peste 650 de copii care sunt găzduiți de 12 școli și grădinițe funcționale. Alte trei se află în lucru iar finalizarea acestor lucrări a fost pusă pe lista de priorități de primarul Toader Gemănaș. „Avem «Modernizare Școală Nereju Mic» prin Programul Național de Dezvoltare Locală și cu sume din bugetul local. Această investiție se află pe lista de finalizare și vedeți că se lucrează pentru că noi ne dorim ca la început de an, copiii care au stat un an și jumătate în școala de la Nereju Mare să revină în școala de la ei din sat. Pentru acest lucru, din bugetul local, alături de consilieri, am alocat pentru această investiție suma de 620.848 lei”, a declarat Toader Gemănaș. Suma alocată din bugetul local este mai mare cu câteva zeci de mii de lei comparativ cu banii alocați de la nivel guvernamental pentru acest obiectiv de investiții. De altfel, pe lista de investiții finalizate se mai numără alte patru proiecte destinate grădinițelor și școlilor, respectiv grădinița de la Nereju Mare și cea de la Nereju Mic, amenajarea curții și construirea unui teren de minifotbal la școala de la Nereju Mic precum și școala de la Chiricari. Din toate cele cinci investiții, două sunt finanțate exclusiv cu bani de la bugetul local, în timp ce alte trei au primit cofinanțări. La o valoare totală de peste 2,9 milioane lei, bugetul local suportă circa 1,9 milioane lei. La proiectele finalizate la capitolul unităților de învățământ se adaugă și Școala Gimnazială de la Nereju Mare dar și grădinița Sahastru, aflate pe lista proiectelor autorizate și aflate în curs de execuție. Modernizarea școlii primare de la Brădăcești, a grădiniței din același sat, modernizarea grădiniței nr 2, Nereju Mic (internat) și Modernizarea școlii primare nr. 2 Nereju și Grădinița nr. 2 Nereju sunt proiecte care au fost depuse în vederea finanțării dar pentru care nu s-a identificat sursa de finanțare  sau nu au fost allocate fondurile necesare.

Investiții în infrastructură, necesare pentru întreaga comună

Anul trecut a fost unul dintre anii când natura s-a dezlănțuit la Nereju și a distrus o bună porțiune din drumul județean aflat în imediata apropiere a albiei Zăbalei. „Aceste dezastre ne-au costat bani mulți care au plecat din bugetul local și mai apoi de la Ministerul Dezvoltării și de la Consiliul Județean Vrancea, după cum știți”, a punctat primarul Gemănaș. Valoarea totală a acestor sume s-a ridicat la peste 1,1 milioane lei, alocarea fiind făcută integral din bugetul local, echilibrat apoi cu sume din fondul de rezervă și din bugetul local. Punțile de la Brădăcești și de la Strunga au fost reparate în cursul anului trecut, valoarea acestora ridicându-se la 605.000 lei, bani alocați din bugetul local. Unul dintre cele mai importante proiecte și benefic a fost, în opinia autorităților local, cel prin care s-au achiziționat utilajele, (buldoexcavator și autobasculantă) cu bani de la AFIR și de la bugetul local. „Am văzut cât de eficiente sunt aceste utilaje”, a ținut să remarce primarul Toader Gemănaș. Unul dintre cele mai imprtante proiecte de infrastructură este cel de reabilitare a unor drumuri de interes local, care vizează întreaga localitate după cum a indicat primarul.

„Avem un proiect foarte mare prin CNI, aflat în faza de ordin de ministru după care urmează etapa realizării documentațiilor tehnice, care este una de durată. Prin programul Anghel Saligny avem proiectul Modernizare drumuri de interes local. Am reușit să avem 3,2 kilometri dar vom mai adăuga câțiva kilometri, cu finanțare de la bugetul local. Să intrăm în proiect cu măcar 7 kilometri și vom vedea ulterior cum vom asigura banii”, i-a asigurat primarul pe cei prezenți la întâlnirea de. Un alt proiect necesar comunității de la Brădăcești este construirea podului pentru care, prin PNDL și de la bugetul local au fost alocați în total peste 6 milioane lei. ”«Modernizare și dotare cămin cultural», este un proiect finanțat pe AFIR și cu bani de la bugetul local, cu o valoare de 2,579 milioane lei. Este un proiect care are deja trei ani de când este semnat contractul de finanțare, anul ăsta s-a terminat licitația, am și început lucrările care erau de când așteptate”, a ținut să precizeze edilul despre un proiect important pentru comunitate. Una dintre problemele des întâlnite mai ales în satele din zonele de munte este realizarea alimentării cu apă. La Nereju, situația este delicată, după cum a explicat reprezentantul autorității locale și din cauza creșterii accelerate a prețurilor pentru materialele de construcții, situație care a dat peste cap planurile de a vedea finalizată cât mai curând această investiție.

Iluminatul public și refacerea drumurilor forestiere

Printre proiectele aflate în curs de execuție se numără și modernizarea iluminatului public cu lămpi de tip LED. Acesta prevede montare în toate satele din intravilanul comunei a peste 700 de lămpi de tip LED cu o eficiență energetică sporită iar primarul i-a asigurat pe cei prezenți la întâlnire că într-un interval estimate de circa o lună vor începe lucrările la acest proiect finanțat de Administrația Fondului de Mediu (AFM) și de bugetul local cu suma de 1,168 milioane lei. Concomitent cu implementarea acestui proiect, lămpile care vor fi înlocuite vor fi montate în zone din extravilanul comunei. Toader Gemănaș a mai explicat și că zonele care nu au fost prinse în proiectul finanțat de AFM vor avea parte de iluminat public tot cu lămpi de tip LED, 113 astfel de corpuri de iluminat urmând să fie montate în etapa a III-a de modernizare a iluminatului public în comună. Legat de refacerea drumurilor forestiere, suma alocată de la bugetul local și de la obștile din zonă se cifrează la valoare de peste 1,75 milioane lei. Investiția a demarat după ce anul trecut s-au primit bani de la bugetul de stat pentru refacerea infrastructurii afectate de calamități. Drumul avut în vedere este cel care face legătura cu Lacul Negru, care, conform edilului, este în acest moment, impracticabil. Cele mai avantajate de refacerea drumului forestier sunt, în opinia primarului, agenții economici care au ca obiect exploatarea forestieră și care asigură 70% din bugetul local. La finalizarea proiectului, aceste firme ar trebui să plătească o taxă de peiaj pentru masa lemnoasă transportată pe drumurile forestiere administrate de Primăria Nereju dar avantajele vor fi numeroase, exploatarea lemnului în zonă fiind în prezent îngreunată tocmai din cauza stării deplorabile a acestor drumuri.

Programul de cadastrare gratuită este aproape de final

Identificarea proprietăților și înregistrarea acestora prin intermediul cărților funciare gratuite este scopul principal al lucrărilor de cadastru sistematic, după cum a explicat Nina Bratu, inspector principal cadastru în cadrul primăriei Nereju.

Noi ne-am deplasat în toate satele comunei, mai puțin în cătunele Crăciunari și Brădăcești dar vor fi și ele măsurate. Noi sperăm ca dumneavoastră să aveți la final cărți funciare pe real, așa cum dețineți suprafețele” a declarat Nina Bratu. Reprezentanta primăriei a indicat că, până la acest moment a fost realizat circa 90% din intravilanul localității dar și că măsurătorile decurg foarte greu, din cauza reliefului localității. Autoritatea locală speră ca finalizarea acestui program la Nereju, în intravilanul localității, să aibă loc până la finalul toamnei.

Curățenia în comună, o problemă în atenția tuturor

În cursul discuțiilor purtate cu localnicii prezenți, unii au sesizat problema gunoiului aruncat la întâmplare, în locuri publice, la marginea pădurii sau chiar în albia râului. Reprezentanții autorităților locale au precizat că fac eforturi permanente atât pentru a păstra curățenia comunei dar și pentru a-i educa pe oameni cu privire la modul în care ar trebui să colecteze selectiv diferite tipuri de deșeuri, în special pe cele din plastic.

Trebuie să fim un pic mai atenți la ceea ce se întâmplă în jurul nostrum (…) Așa cum suntem acasă, gospodari, trebuie să ducem acest mesaj mai departe, să strângă gunoiul. Am avut atâtea reclamații de la gunoaie. Au venit de la Garda de Mediu, am făcut curățenie și peste două-trei zile, este la fel. Fac apel la dumneavoastră constructiv, să strângem gunoiale și să le punem la locul lor”, le-a cerut celor prezenți Maricel Dinu, viceprimarul localității.

Bani de la bugetul local pentru pictura bisericii de la Nereju Mare

Prezent la întâlnire, alături de mulți dintre enoriașii săi a fost și preotul Iulian Măciucă de la parohia Nereju Mare. Înainte de a fi invitat să ia cuvântul, primarul Toader Gemănaș l-a asigurat că anul viitor, de la bugetul local, biserica pe care o păstorește preotul Măciucă va primi suma de 100.000 lei pentru realizarea picturii interioare. După ce a mulțumit pentru suma promisă, parohul a făcut un apel prin care a explicat că lucrările demarate la biserică ar avea nevoie de o sumă totală estimată la aproape 600.000 lei, din care circa 450.000 reprezintă valoarea totală a picturii. La finalul întâlnirii, cei care au dorit să ia cuvântul au putut face acest lucru, mulți dintre localnici fiind nemulțumiți de relația cu obștea din localitate al cărui președinte a fost prezent și el la Adunarea Generală de luni.

Proiecte finalizate la Primăria Nereju

Modernizarea Școală Nereju Mic, finanțare PNDL și bugetul local - 1,1 milioane lei;

Grădinița Nereju Mic, finanțare PNDL și bugetul local - 610 mii lei;

Grădinița Nereju Mare, finanțare PNDL și bugetul local - 596 mii lei;

Amenajare curte și construire teren minifotbal Școala Nereju Mic, finanțare bugetul local - 600,8 mii lei;

Reparații punte Brădăcești și punte Strunga, finanțare fond de urgență și bugetul local – 605 mii lei;

Reparații drumuri în urma calamităților din 2021,  finanțare fond de urgență și bugetul local – 1,1 milioane lei;

Școala Chiricari, finanțare buget local – 568,7 mii lei;

Dotare cu utilaje (buldoexcavator – autobasculantă ), finanțare fonduri europene și buget local – 1,1 milioane lei.

Proiecte autorizate în curs de execuție la Primăria Nereju

Modernizare și dotare Cămin Cultural, AFIR și buget local – 2,5 milioane lei;

Alimentare cu apă (actualizare rest de executat), PNDL și buget local – 8,6 milioane lei;

Construire pod Brădăcești, PNDL și buget local – 6,05 milioane lei;

Amenajare parcări auto, buget local – 99,2 mii lei;

Refacere drumuri forestiere, buget local și obști – 1,7 milioane lei;

Iluminat public , Administrația Fondului de Mediu și buget local – 1,1 milioane lei;

Școala Gimnazială Nereju Mare, PNDL și buget local – 613 mii lei;

Grădinița Sahastru, PNDL și buget local – 848 mii lei;

Planul Urbanistic General , buget local și fonduri Consiliul Județean, 260 mii lei.

Proiecte în curs de implementare Primăria Nereju

Iluminat public (etapa 3), AFM și buget local – 493,3 mii lei;

Reabilitare drumuri de interes local (7,2 km), CNI și buget local- 36,1 milioane lei;

Modernizare drumuri de interes local (3,2 km), PNDL Anghel Saligny și buget local – 4,1 milioane lei;

Construire punte Strunga, PNDL Anghel Saligny și buget local – 8,3 milioane lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.