Local

VIDEO & FOTO | Cheile Tişiţei închise de ploile care au făcut prăpăd în cel mai vizitat punct turistic din Lepşa - Vrancea

Janine VADISLAV
10 aug 2022 3516 vizualizări

O ploaie torenţială, în plin sezon turistic, a făcut prăpăd în Cheile Tişiţei, din Parcul Natural „Putna”, una din zonele cele mai cunoscute şi vizitate de turişti,  în Judeţul Vrancea. Puhoaiele de apă aduse de râul Tişiţa şi de torenţii de pe versanţi au distrus - în cea mai frumoasă perioadă a anului - drumul şi poteca de acces de-a lungul traseului, au rupt 3 punţi şi o scară de trecere peste apă. În această situaţie, Parcul are nevoie de bani pentru a reda traseul turiştilor. Cu cât mai repede, cu atât mai bine căci numai la rupturile de mal şi la cărarea de acces va fi nevoie de cel puţin o lună de lucru.

Dacă înainte ca furia apelor să rupă malurile şi porţiuni mari din cărarea  cu o lungime de 7 km. până la Tunelul Mare, la fiecare sfârşit de săptămână, şi nu numai, turişti din toată ţara petreceau clipe de neuitat în Cheile Tişiţei,-nelipsiţi erau şi copii veniţi  în vacanţă, obişnuiţi  să participe la diverse activităţi organizate pentru ei de către rangerii de la Parcul Natural „Putna”-,acum e linişte, prin chei!Nu mai trece nimeni căci un anunţ ii întâmpină la intrare, „ACCESUL INTERZIS!”

„De trecut se poate trece, dar e pe propria răspundere pentru că nu ne putem asuma siguranţa lor în condiţiile acestea. A crescut foarte mult riscul de accidentare”, spune ing. Ion Militaru, directorul Parcului Natural „Putna”.

Nu-i prima oară când se întâmplă aşa ceva. În 2005, în urma unor ploi mari, apele au rupt drumul forestier care ajungea până la tuneluri schimbând pur şi simplu albia râului. S-a mai întâmplat şi în 2021, dar nu au fost pagube mari, ca acum.

„Paguba este mare, undeva în jur de 10-15 zone, unde accesul turiştilor  este foarte dificil de făcut şi, în acelaşi timp, e vorba de 3 punţi şi o scară care facilitau vizitatorilor trecerea peste râul Tişiţa. Acolo depinde foarte mult de cine este autorizat să vină, să construiască nişte punţi trainice, pe cablu”, mai spune ing. Ion Militaru, directorul Parcului Natural „Putna”

Spre dezamăgirea turiştilor, dar mai ales a copiilor care petrec în chei vacanţe minunate, în acest an nu vor putea admira nici Floarea de Colţ, monument al naturii, înflorită în acest moment, din cauza traseului dificil. De pierdut au şi proprietarii de pensiuni care mai văd turişti doar la sfârşit de săptămână, timp de 1-2 zile.

- Cât de grav este? întreb

„Toţi avem de pierdut. Turiştii nu pot vizita cel mai atractiv punct de interes din zonă, Cheile Tişiţei, splendide în această perioadă a anului, localnicii, dar mai ales proprietarii pensiunilor, care şi-au pus speranţe mari în acest sezon. Clima se schimbă, e din ce în ce mai capricioasă, imprevizibilă chiar. Vom mai avea multe asemenea manifestări de acum încolo şi trebuie să fim pregătiţi să le facem faţă”, spune  domnul inginer Ion Saragea, proprietar de pensiune, care la pensie s-a mutat cu totul în Lepşa.

Deocamdată nimeni nu s-a arătat interesat de reabilitarea traseului în Cheile Tişiţei, e adevărat că nici bani nu sunt, aşa că directorul Parcului Natural „Putna”  se gândeşte să apeleze la conducerea Romsilva, care îi finanţează şi cu care va avea o discuţie pe această temă, dar, daca va fi nevoie, va apela chiar şi la sponsori care să vină şi să ajute financiar. ( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.