Local

VIDEO | Centrul de Științe Aplicate de la CNU Focșani a intrat pe făgașul materializării

Ziarul de Vrancea
10 sep 2020 2272 vizualizări

Începând de miercuri, 9 septembrie 2020, proiectul dezvoltării unui centru modern de științe aplicate la Colegiul Național ”Unirea” Focșani a intrat cu certitudine pe făgașul materializării. S-a întâmplat acest lucru odată cu semnarea contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate care a avut loc în această zi în prezența ministrului Educației, Monica Anisie, și a ministrului Lucrărilor Publice, Ion Ștefan.

Centrul va include toate laboratoarele şi cluburile prevăzute cu toate dotările de rigoare, unde elevii îşi vor urma pasiunile, iar investiția se va realiza de către Compania Naţională de Investiţii (CNI), structură aflată în componența Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. 

 

Ministrul Educației, Monica Anisie, a fost așteptată miercuri la CNU de directorul Cornel Noană, de elevii de la centrul de robotică, de profesori, dar și de prefectul județului, Gheorghiță Berbece.

VIDEO:vrancea atlastv

VIDEO:Stefan Borcea

“Toată lumea vorbeşte că şcoala românească este bazată pe foarte multă teorie şi când ies din şcoală elevii nu ştiu să facă nişte chestii aplicate ale cunoştinţelor teoretice pe care le-au învăţat. De aici a venit şi ideea pentru care suntem astăzi aici. De exemplu, toate laboratoarele din şcoala noastră sunt cam 90% dotate, în afară de cel de informatică, dinainte de Revoluţie. Este evident că nu poţi să faci lucruri noi cu ustensile vechi”, a subliniat, în legătură cu investiția privind Centrul de Științe Aplicate, Cornel Noană, directorul Colegiului Naţional “Unirea”, citat de adevarul.ro.

Același director al CNU Focșani a adăugat că ideea sa de a realiza noua investiție a fost îmbrăţişată de ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, fost elev al colegiului, care a venit cu soluţia ca investiţia să fie finanţată prin Compania Naţională de Investiţii (CNI).

De asemenea, pe contul său de facebook, Cornel Noana a adăugat: ”Finanțat de Ministerul Lucrărilor Publice, Administrației și Dezvoltarii prin Compania Națională de Invesții, proiectul ce vizează Centrul de științe aplicate de la C.N. Unirea a pornit astăzi (n.r miercuri, 9 septembrie 2020) la drum prin semnarea contractului de elaborare a studiului de fezabilitate (45 zile). Minunat cadou la începutul unui an școlar plin de incertitudini... Sperăm să aibă calea fără obstacole și fără popasuri mari sau, mai ales, inutile!”

Proiectul MLPDA-CNI referitor la Centru de Științe Aplicate de la CNU Focșani are în vedere:  

• transformarea vechii săli de sport a colegiului în bibliotecă multimedia;

• crearea a 2 laboratoare pentru fiecare dintre disciplinele fizică aplicată, fizică – chimie, chimie aplicată (știința materialelor), biologie și robotică și a 3 laboratoare de informatică;

• realizarea unei săli multifuncționale (cu o capacitate de 150 – 180 de persoane) și a unui centru multimedia pentru prelucrare de imagine și tipografie digitală;

• dotarea centrului cu servere, calculatoare, imprimante, proiectoare, table digitale și kituri pentru experimente de fizică, chimie sau biologie.

Contractul semnat miercuri, 9 septembrie 2020, la sediul CNU Focșani, în prezența ministrului Educației, Monica Anisie și a ministrului Lucrărilor Publice, Ion Ștefan, are un termen de finalizare a documentației tehnice complete de 45 de zile și o valoare totală de 154.683,37 lei. La finalizarea serviciilor de proiectare pentru întocmirea studiului de fezabilitate, se va putea cunoaște și valoarea estimată a întregii investiții apreciată în acest moment cu aproximație între patru şi cinci milioane de euro.

În discursul prin care s-a adresat profesorilor, dar şi elevilor care au fost prezenţi miercuri la evenimentul de la CNU Focșani, ministrul Educației Monica Anisie a menționat: „Copiii îşi doresc să revină în spaţiul şcolii, noi profesorii ne dorim să fim alături de ei. Împreună, putem face din acest an şcolar altfel să fie unul de succes, în care să avem şi performanţe, dar în acelaşi timp să rămânem şi sănătoşi, să fim în siguranţă şi să facem şcoală aşa cum ştim noi mai bine”, conform adevarul.ro.

Cu ocazia vizitei efectuate miercuri în județul Vrancea, ministrul Educației, Monica Anisie s-a deplasat și în comuna Jariștea. Aici, alături de ministrul Ion Ștefan, senatorul Cătălin Toma candidatul alianței PNL-USR-PLUS la funcție de președinte al Consiliului Județean Vranvea și de primarul comunei Marius Ciprian Grama, ministrul Educației Monica Anisie a inaugurat o grădiniță la standarde europene. La eveniment au participat și Gabriela Marchitan, inspector general al IȘJ Vrancea, precum și Livia Marcu, director al Casei Corpului Didactic.  

De asemenea, înaintea semnării contractului de la CNU Focșani, ministrul Monica Anisie a participat la o întâlnire cu inspectorul școlar general, Gabriela Marchitan și cu o parte dintre directorii unităților de învățământ din județul Vrancea. În cadrul întâlnirii, ministrul Educației a luat cunoștință de problemele cu care se confruntă școlile la începutul anului școlar 2020/2021.

Despre această întâlnire, Monica Anisie a precizat: ”A fost o întâlnire foarte bună cu colegii din Vrancea, a fost o întâlnire de lucru colegială. Am discutat despre toate aspectele, neliniștile pe care părinții le au. Le-am sugerat să comunice cu diriginții, cu educatorii, cu învățătorii, care la rândul lor să comunice cu elevii și cu părinții, astfel încât la începutul anului școlar să aibă toate răspunsurile”.

În același context, solicitată să-și precizeze punctul de vedere în legătură cu probleme vechi din școli, precum lipsa apei sau a toaletelor care încă se mai află în curte, ministrul Educației a ținut să menționeze următoarele: „De 30 de ani sunt aceleași probleme, dumneavoastră, ca reprezentanți ai presei, sesizați aceleași probleme, nu e toaletă în interior, nu sunt avize ISU, DSP. Observați că în ultimele luni s-au făcut eforturi supraomenești ca să nu mai existe asemenea situații. S-au alocat fonduri pentru unitățile unde nu sunt toalete în interior, iar pentru că nu toate primăriile au reușit să le facă, Guvernul României a alocat fondurile pentru achiziționarea unor containere sanitare. La aceasta întâlnire cu directorii de școli a participat și doamna director de la DSP care a primit mai multe întrebări decât mine pentru că trebuie să știm care sunt măsurile de siguranță, distanță fizică de 1 metru, dacă nu se poate realiza această distanțare vor exista separatoare”.

Iată ce a mărturisit ministrul Educației, Monica Anisie pe contul său de facebook despre vizita de miercuri din județul Vrancea:

„Această zi a fost dedicată elevilor, părinților și cadrelor didactice din județul Vrancea. La prima oră, am efectuat un control inopinat la Școala Gimnazială din Dumbrăveni, pentru a mă asigura că totul este gata pentru prima zi de școală! În curtea școlii se desfășura ședința cu părinții, cărora m-am alăturat cu plăcere.

Ulterior, am avut o întâlnire cu inspectorii școlari și directorii de grădinițe din Focșani care mi-au expus dificultățile întâmpinate, dar și soluțiile identificate pentru ca cei mici să poată reveni în cele mai bune condiții la cursuri.

Am participat, de asemenea, la semnarea contractului pentru demararea lucrărilor în cadrul proiectului finanțat prin CNI, pentru Centrul de Științe Aplicate – Colegiul Național „Unirea” din Focșani, am inspectat lucrările de la obiectivul Grădinița Jariștea, acțiuni urmate de o vizită de lucru la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” pentru a discuta cu directorii unităților de învățământ despre scenariul de începere a anului școlar.

Pe drumul spre București, m-am oprit la Școala Gimnazială „Vasile Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, instituție care în acest an marchează aniversarea a 125 de ani de existență, prilej cu care am și transmis gândurile mele la ceas aniversar.”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.