Local

VIDEO + Foto | Ce se întâmplă la centrul de vaccinare de la Suraia după desființarea centrului de la Casa Armatei Focșani

Ziarul de Vrancea
19 mar 2021 6693 vizualizări

Funcționarea centrului de vaccinare de la Suraia, singurul din mediul rural din județul Vrancea, a stârnit reacții diverse. Atât din partea locuitorilor comunei, direct afectați, cât și din partea celor care trebuie să se deplaseze pentru a-și administra doza 1 sau cea de rapel la centrul din Suraia. Cert este că odată cu închiderea centrului de vaccinare de la Casa Armatei din Focșani, activitatea la centrul din Suraia se derulează pe mai multe fluxuri decât până la apariția acestei modificări. Iar aglomerația la anumite ore a devenit practic inevitabilă.

Ziarul de Vrancea publică în continuare reportajul difuzat miercuri, 17 martie 2021, de postul Radio România Actualități despre centrul de vaccinare de la Suraia. Publicăm de asemenea hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență privind închiderea Centrului de vaccinare de la Casa Armatei din Focșani. Tot în acest articol facem cunoscute şi câteva opinii ale locuitorilor din Suraia referitoare la problemele apărute odată cu înfiinţarea acestui centru de vaccinare în comuna lor.

VIDEO | Reportaj difuzat de Radio România Actualități despre centrul de vaccinare de la Suraia Primul și cel mai mare centru de vaccinare din județul Vrancea deschis la Focșani și destinat beneficiarilor etapei a II-a, de la Casa Armatei, a fost mutat începând de luni la Suraia, la circa 17 kilometri distanță, acolo unde funcționează și singurul centru de vaccinare din mediul rural din județ. Persoanele programate atât pentru prima doză cât ș pentru rapel la centrul relocat au fost notificate de mutarea centrului din Focșani și au fost redirecționate la Suraia. Cel mai mare oraș din Vrancea a rămas în acest moment cu un singur centru de vaccinare unde se vaccinează în medie circa 45 de persoane zilnic cu serul produs de AstraZeneca. Totul se întâmplă pe fondul neînțelegerilor dintre DSP Vrancea și primăria municipiului Focșani privind preluarea locației și a Centrului de la Casa Armatei.

Ascultați mai jos reportajul difuzat miercuri, 17 martie 2021, de Radio România Actualități (RRA) realizat de jurnalistul vrâncean Gabriel Sava despre centrul de vaccinare de la Suraia

Tot miercuri, 17 martie 2021, într-o ședință a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea s-a aprobat oficial desființarea centrului de vaccinare de la Casa Armatei Focșani

Astăzi, (n.r miercuri) 17.03.2021, a avut loc o ședință extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, privind încetarea aprobării schimbării temporare a destinaţiei spaţiilor în care au funcţionat Centrele de vaccinare împotriva COVID-19, în urma căreia a fost adoptată următoarea hotărâre:

HOTĂRÂREA nr. 49 din 17.03.2021 privind încetarea aprobării schimbării temporare a destinaţiei spaţiilor în care au funcţionat Centrele de vaccinare împotriva COVID-19, care dispune:

Art.1 (1) Se constată încetarea funcţionării Centrului de vaccinare împotriva COVID-19, conform anexei la prezenta hotărâre, începând cu data de 15.03.2021.

(2) Cu aceeaşi dată, încetează aprobarea schimbării temporare a destinaţiei spaţiilor obiectivelor prevăzute la alin. (1).

Art. 2 Prezenta hotărâre va fi înaintată Comitetului Național pentru Situații de Urgență, tuturor instituţiilor și unităților administrativ-teritoriale interesate prin grija Secretariatului Tehnic Permanent al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea.

Ce spun locuitorii din Suraia după ce centrul de vaccinare din comuna lor a trebuit să preia și fluxurile exsitente până acum la Casa Armatei din Focșani

”Cred că ar fi bine să ne organizăm și noi puțin astfel încât existența centrului de vaccinare să nu fie o povară pentru copiii care încă frecventează cursurile școlii, și pentru locuitorii comunei. Începe să semene a haos. Suntem în situația în care directorul școlii este nevoit să facă circulație pentru că este îngreunat accesul copiilor la cursuri și microbuzul școlar nu are unde să parcheze pentru a lua sau lăsa copiii. Șoferii ar fi bine să evite zona școlii. E foarte aglomerat. Fotografii și descriere trimise de un locuitor al comunei.”-Suraia Tânără

”Să nu ne pripim. Faptul că avem centru de vaccinare la Suraia este o realizare lăudabilă a actualei administrații. Cred că, în final, acest lucru va aduce comunității mai multe beneficii decât neplăceri, dar... nereguli este normal să apară, este amplă problema,... și totodată este anormal să condamnăm reacțiile oamenilor pentru că nu li s-a explicat nici în prealabil, nici in timp ce.... avantajele și dezavantajele înființării unui astfel centru în comună. Ne reglăm, ne așezăm... Ne dorim acest centru și avem noroc (sunt egoist) că avem un guvern care îl susține mai mult decât sănătatea publică națională.”-Suraia Tânără

Ce spun părinții elevilor din Suraia care-și duc zilnic copiii la școala din imediata vecinătate a centrului de vaccinare anti-CIVID deschis la Suraia și localnicii

S.A.”E dezastru...având în vedere că se circulă ca pe bulevard..copiii noștri fac sportul.în clase ...că sala e ocupată..ar trebui să se facă un traseu pentru cei care vin la.vaccin și să nu intre cu mașina în curtea școlii...Să lăsăm copiii să facă școală.Trebuia amplasat un container special pentru vaccinare...nu să "fure" sala de sport a copiiilor...Vai și amar de țara asta”

G.C.D:”În  primul rând ...trebuiau puse/amenajate limitatoare de viteză ...Și asta  înainte de tot circul asta mondial...În al doilea rând...unii au atâta prioritate încât parchează în curtea școlii...Pe bune???Dirijarea e doar de hai treci , hai stai...Poliția ZERO prezență...Stă la căldurică, poate, iar noi trebuie să ne rugăm pentru siguranța copiiilor...INACCEPTABIL”

M.D.N:”Rugăm cu tot Respectul Cuvenit! Ca toate autoritățile locale în drept, să se ocupe de această serioasă problemă! Pentru că această campanie de vaccinare nu se va termina prea curând. Iar copiii, profesorii, părinții și locuitorii acestei comune au de suferit, deja de câteva zile, la aproape orice oră. Abia poate trece câte o mașină, nu mai vorbim de parcat! Nervii tuturor sunt întinși la maximum! Iar încă o mare rugăminte la persoanele care vin din afară localității: Să ne respecte și să își păstreze injuriile pentru Domniile lor! Dumnealor vin la vaccinat, la noi în comună. Așa că Nu îmi convine, ca în fața școlii, în fața copiilor, să înceapă să înjure că nu au loc de parcare! Din nefericire, Centrul de vaccinare este în Sala de Sport a copiilor. Este și normal, ca în jurul ariei, să găsești copii și părinți, nu Pensionari Nervoși! Respectăm dreptul și opiniile fiecărei persoane, dar Va Rog, luați măsuri de protecție, de siguranță a copiilor noștri!”

L.E.:”Centru de vaccinare nu se face în preajma copiilor! Nu e corect ca ei, copiii, să se lovească de tot felul de persoane!”

B.S.”Nesimțire totală...De ce nu s-a făcut centru de vaccinare la primărie..?!!De ce se folosesc școlile pentru votare, vaccinare, etc?”

L.L.:”Astăzi ( n.r. marți 16 martie 2021)  în jur de ora 10 am trecut pe acolo.Strada efectiv blocată! Doar centrul șoselei (circa 2m) era liberă! Culmea e că pe partea dreaptă staționa o mașină de poliție, cu luminile aprinse și cu un agent înăuntru! Plictisit probabil de vremea rea, considerând probabil că nu e treaba lui blocarea ambelor sensuri de mers! Apreciez deschiderea centrului de vaccinare, dar fără a perturba comunitatea noastră prin prisma proastei organizări.”

G.I.:”Bună seara ..Ca pe bulevard se circulă de ceva timp pe la noi..Și sunt în plan limitatoare de viteză pentru asta și multe altele Vă asigur și totul doar spre binele și viitorul comunei noastre. Însă in curtea scolii nu intră nimeni in afară de dnul Vice, dna Primar și asta doar pentru urgențe și Poliție!

Acele mașini parcate sunt ale cadrelor medicale și nu se mișcă până la plecare,seara târziu.

Este întradevăr o măsură luată spre binele tuturor și revenirea la normal cât mai curand.Și vă cerem răbdare, sunt implicate multe persoane fără a fi plătite și doar voluntari. Din tot sufletul, dor aceste gânduri urâte Și nu fac decât rău omului bun...

Este o anumită oră când se aglomerează în jur de 12, însă d-nul Ariton în imagine era alături de agentul de poliție care nu e inclus intenționat, din diverse motive..

Vă rugăm să fim solidari și să dăm dovadă de omenie și să nu mai judecăm privind pe geam!

E ușor a face show... dar nu pe spatele cadrelor medicale care își sacrifică chiar și 12 ore pe zi pentru a fi Eroii dvs...ar trebui să fim mândri de ei și să susținem această campanie pentru Normalitate!”

Tranversăm o perioadă grea, dar doar împreună și uniți vor răźbi...Haideți să lăsăm răutățile la o parte să nu mai jignim și să fim mai responsabili cu no !

Așa cum dna Primar se implică cu tot sufletul pt această comunitate, măcar cu un suport psihic pozitiv să ne alăturăm și copiilor deasemenea..este doar o perioadă de timp! Vă mulțumim pt înțelegere”

Citiți și vizionați și:VIDEO | REPORTAJ. Comuna fără asfalt, dar cu 7 cabinete de vaccinare. Oamenii vin de la sute de kilometri să-și facă vaccinul

O comună cu un singur sat de lângă Siret a devenit capitala vaccinării din Vrancea. Foto: Digi24

O comună cu un singur sat de lângă Siret a devenit capitala vaccinării din Vrancea. Se numește Suraia, are vreo patru mii și ceva de suflete în acte, o gară părăsită de ani buni, destul noroi când plouă și o primăriță tânără. N-are asfalt nici măcar pe strada Sănătății, dar, de ceva vreme, în sala ei de sport ajung mii de români din toate colțurile țării care-și doresc sănătate în era pandemiei. Chiar dacă fac peste trei ore cu mașina, la Suraia, în Vrancea, conform coordonatorului centrului de vaccinare, vor ajunge în următoarele zile foarte mulți bucureșteni dornici să înceapă imunizarea.

Suraia, Vrancea, România. Până mai ieri, un sat - comună la vreo 20 de kilometri de Focșani. N-are nicio atracție. Nici gară nu mai are. CFR-ul i-a pus lacăt și-a lăsat-o de izbeliște. Asfaltul, în mărunta comună moldavă, e lux. Pe multe artere au pus doar la capete. Și strada Sănătății a pățit-o așa. În vremuri de pandemie, însă, poți ieși din anonimat dacă ai un simplu centru de vaccinare.

Iar administrația Suraiei asta a făcut. După ce corpul de control al ministrului Apărării a sistat vaccinarea civilă de la Cercul Militar Focșani, iar primăria locală a refuzat să sprijine DSP-ul local pentru continuarea imunizării populației în oraș, logistica s-a mutat, cu medici, asistenți și bagaje la Suraia, în sala de sport. Au fost amenajate șapte cabinete. Iar de la 1 martie, în locul acesta necunoscut până atunci a devenit capitala zonală a regiunii moldave.

Janina Nicoleta Lazăr, medic șef DSP Vrancea: Zilnic sunt vaccinate în jur de 500 de persoane. Și sunt vaccinate atât persoane din județul Vrancea, cât și persoane care reușesc să se programeze pe platforma de vaccinare din toate județele țării. Am vaccinat foarte mulți gălățeni, persoane din Brăila, Buzău, Bacău, Brașov, București, foarte multe persoane urmează să vină din București în următoarele zile. Și din Ploiești, Suceava, o persoană chiar din Satu Mare a dorit să vină și am primit-o.

-De unde ați venit dumneavoastră?

-De la Movilița!

-Ce înseamnă în kilometri?

-În kilometri, vreo 50 de kilometri.

-50 dus, 50 întors, s-a făcut suta de kilometri! Merită o sută de kilometri pentru un vaccin?

-Păi pentru sănătate merită și mai mult!

-La votare se fac câte zece secții într-o localitate! Dacă nu 20! Dacă se cere să se facă 20 de secții, 20 de secții se fac. Dar pentru sănătatea omului și... nu vorbesc din comoditate, că la o adică pentru sănătate te duci și la București.

-Deci la votare se poate, la sănătate, nu?!

-Aia e!

-Era foarte util în Focșani. Cred c-a fost mai mult o răzbunare a armatei! După părerea mea! Adică Ciucă când a văzut că... Dar asta n-o mai dai, că... (râde).

-Vă e mai aproape aici decât v-ar fi fost în Focșani?

-E aceeași distanță, dar am venit pe un drum mai prăpădit!

-Eu vreau să stau cu nepoții! Eu sufăr foarte mult că nu-i am lângă mine. Eu vreau să-i strâng în brațe!Ne-au întrebat: Dacă astăzi, bunica, faceți vaccinul, mâine putem să ne întâlnim, să ne strângem în brațe? Zic: Să vedem! După rapel!

-Asta e...

La Suraia imunizarea se face cu seruri Pfizer și Moderna. AstraZeneca nu mai e dorit.

-Inițial ne-am programat la Sud, dar făcea cu AstraZeneca și e un pic de...

-Ce? Nu aveți încredere în AstraZeneca?

-Ba... Atâtea zvonuri, că...

-La Panciu se făcea AstraZeneca. Și având și probleme de sănătate... am optat pentru Moderna.

De când a fost blocat temporar de multe state, moldovenii îl refuză în bloc, chiar dacă le-a fost administrat deja în primă doză.

Reporter: Sunt persoane care refuză rapelul cu AstraZeneca?

Janina Nicoleta Lazăr, medic șef DSP Vrancea: Nu doar rapelul. Refuză inclusiv programarea inițială, pentru prima doză! Într-adevăr au venit foarte multe persoane care s-au programat la cele două centre din Vrancea pentru AstraZeneca. I-am pus pe o listă de așteptare. Am verificat la finalul zilei sau la finalul turei de lucru dozele de vaccin care rămân și i-am vaccinat pe cei care au dorit să rămână și să aștepte o perioadă de timp.

Cam asta-i povestea de pandemie a comunei - sat. Chiar dacă-i săracă, și-a făcut centru modern de vaccinare și a devenit, peste noapte, vedeta Moldovei și nu numai.

Text informații + foto+ VIDEO:digi24.ro

Vizionați și: România vin să se vaccineze împotriva COVID-19 în comuna Suraia din județul Vrancea-VIDEO:REALITATEA.NET

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.