Local

VIDEO | Mini-protest de avertisment, de 15 minute, în pauza de masă, al măturătorilor din Focșani

Ziarul de Vrancea
23 mai 2022 1424 vizualizări

Joi 19 mai 20122, în pauza de masă conform mărturisirii acestora, câteva zeci de angajaţi ai SC CUP Salubritate au venit, în faţa Primăriei Focşani, pentru ca printr-un mini-protest de avertisment, de 15 minute, să-şi exprime nemulţumirea faţă amenințarea concedierilor.

Aceasta a apărut conform comunicatului făcut public, recent de primarul Municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, după ce majoritatea din Consiliul Local a refuzat să aprobe proiectul de hotărâre care propunea majorarea tarifelor la gunoi pentru populaţie. Alertaţi de conștientizarea pericolului menționat salariaţii SC CUP Salubritate Focșani au transmis public prin mini-protestul lor de avertisment, de joi 19 mai 2022, că vor să muncească, pentru că au familii. Mini-protestul de avertisment din fața Primăriei Focșani de joi 19 mai 2022, nu a durat mai mult de 15 minute.Participanții au explicat prin reprezentanții lor  că nu au întrerupt activitatea, ci au vrut doar să tragă un semnal de alarmă pentru rezolvarea problemelor lor în pauza de masă. Protestatarii au veni însoţiţi atât de liderul de sindicat, cât şi de directorul tehnic Florin Popescu.

„Ar fi fost frumos măcar o explicaţie să ne dea cineva. Noi ne retragem, ne ducem să ne continuăm activitatea ca şi până acum, cât s-o mai putea. Ca să nu dăm afară oameni, o să ne ducem în jos cu salariile, dar vă spun, cu salariile şi aşa mici, nimeni nu o să mai stea şi o să iasă lumea în stradă pentru a-şi completa bugetul”, a precizat Mirică Sandu, preşedintele Sindicatului Liber Salubritate Focşani

VIDEO:adevarul.ro

Reamintim că majoritatea PNL-USR din Consiliul Local al Municipiului Focșani s-a abținut în ședința  extraordinară de miercuri, 4 mai 2022 a respectivului for, atunci când au fost supuse la vot proiectele de hotărâri referitoare la majorarea tarifelor pentru colectarea gunoiului și salubrizarea stradală. Concret, este vorba despre proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării tarifelor pentru activitatea de colectare, transport și depozitare a deșeurilor menajere și similare în municipiul Focșani și de proiectul de hotărâre privind modificarea Anexei la Hotărârea Consiliului local al municipiului Focșani nr. 542/2017 privind aprobarea tarifelor pentru activitatea de salubrizare stradală în municipiul Focșani, cu modificările și completările ulterioare. Ambele proiecte au mai fost supuse votului consilierilor locali și la sfârșitul lunii martie 2022, dar și atunci n-au întrunit numărul necesar de voturi din partea aleșilor. Neprimirea voturilor necesare  în CL la discutarea celor două proiecte pentru a deveni hotărâri va avea, conform precizărilor primarului Misăilă, făcute chiar în timpul respectivei ședințe, consecințe deloc favorabile. Rămânerea la tarifele actuale pentru colectarea gunoiului și salubrizarea stradală în Focșani va contribui, a subliniat în ședinșa de miercuri 4 mai 2022,  primarul Misăilă, la agravarea situației financiare, și așa aflată în incapacitate de plată, a firmei CUP Salubritate SA. Adică a agentului economic al municipalității care are ca obiect de activitate principal asigurarea celor două servicii (colectare gunoi și salubritate stradală) în municipiul reședință a județului Vrancea. Este posibil, a avertizat primarul Misăilă, ca ridicarea gunoiului să devină în curând o problemă în Focșani.

Ulterior acestei ședințe , marți 17 mai 2022 Primăria Focșaniului a explicat prin intermediul unei postări activată pe contul de facebook al instituției de ce Municipiul reședință a județului Vrancea este amenințat de o criză a gunoaielor, iar o parte dintre angajații CUP Salubritate sunt în pericol iminent să intre în șomaj.

CUP Salubritate SA înregistrează pierderi de 3.356.045,68 lei din cauza refuzului majorității din Consiliul Local Focșani de a vota majorarea tarifelor la serviciile furnizate”, își începe Primăria Focșani explicațiile.

Având în vedere obligațiile din «Regulamentul serviciului, precum și dispozițiile Contractului unic de delegare a gestiunii», CUP Salubritate SA se află în imposibilitatea de asigurare a serviciilor și se impune reorganizarea societății prin reducerea numărului de personal, a cheltuielilor și a serviciilor, fapt care va genera șomaj în rândul angajaților societății, dar implicit și străzi cu deșeuri și gunoaie, precum  și gunoi menajer neridicat de la populație și de la societățile comerciale”, mai transmite online Primăria Municipiului Focșani, ca un avertisment pentru ce ar urma să să întâmple în curând, dacă nu se iau măsuri urgente în domeniul salubrității din Focșani.  

”Consiliul de Administrație al CUP Salubritate SA a notificat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de salubrizare a localităților Focșani și Golești în legătură cu denunțarea/redimensionarea Contractului unic de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare a localităților membre ale Asociației, ca urmare a situației economice cu care se confruntă!

  De asemenea, Consiliul de Administrație al CUP Salubritate SA a aprobat propunerea de reorganizare a societății prin reducerea numărului de personal, cheltuieli, servicii și i-a cerut directorului societății să prezinte un plan de reorganizare a societății.

Aceste măsuri au fost dispuse ca urmare a faptului că ajustarea tarifelor serviciilor CUP Salubritatea nu a fost votată de majoritatea din Consiliul Local Focșani, fapt care a generat pierderi de 3,3 milioane lei societății din februarie 2021 până în prezent.

Compania din subordinea Consiliului Local Focșani a solicitat o primă majorare de tarife în luna februarie 2021, când s-a lovit de refuzul majorității din Consiliul Local Focșani, ajustarea tarifelor fiind aprobată abia în noiembrie 2021, prin Hotărârea Consiliului Local Focșani nr. 377/04.11.2021.

Timp de nouă luni de zile societatea a înregistrat pierderi în valoare de 2.235.444,143 lei, după cum urmează:  

- 747.573,07 lei la activitatea de salubritate menajeră (persoane fizice și juridice);

- 1.487.868,07 lei la activitatea de salubritate stradală.

Din păcate, aprobarea după nouă luni a tarifelor activităților prestate de CUP Salubritate SA a fost urmată imediat de un val de creșteri semnificative a tuturor cheluielilor legate de salarizare și producție.  

Odată cu noile modificări legislative privind majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, aplicat de la 1 ianuarie 2022, precum și explozia prețurilor la combustibili, materii prime și materiale, energie electrică și gaze naturale, CUP Salubritate SA a fost nevoită să solicite consilierilor locali o nouă ajustare a tarifelor.

În ședințele Consiliului Local al Municipiului Focșani din lunile ianuarie, februarie și martie 2022, noile tarife propuse de CUP Salubritate SA nu au fost aprobate de către consilierii care reprezintă majoritatea, situație care a generat noi pierderi financiare de 1.120.604,54 lei, după cum urmează:

- total pierdere generată de activitatea de salubritate menajeră în valoare de 619.121,14 lei, din care 427.131,03 lei pentru salubritatea menajeră la persoanele fizice și 191.990,11 lei pentru salubritatea menajeră la persoanele juridice;

- 501.483,40 lei din salubritatea stradală.

Ca urmare a acestei situații generată de refuzul majorității din Consiliul Local Focșani de a ajusta prețurile de tarifare a serviciilor, pierderile cumulate ale SC CUP Salubritate SA în 2021 și 2022 se ridică la suma de 3.356.045,68 lei din care:

- 1.366.694,21 lei - pierderile generate de serviciile de salubritate menajeră;

- 1.989.351,47 lei - pierderile generate de serviciile de salubritate stradală.

Toate aceste pierderi trebuie coroborate și cu evoluțiile economice din ultimile luni! Rata anuală a inflației este 13,8%, la cel mai ridicat nivel înregistrat din ianuarie 2004 și până în prezent.

De asemenea, indicele prețurilor de consum în luna aprilie 2022 la combustibili a fost de 103,98%. Dacă în ianuarie 2021, prețul la motorină era de 4,87 lei/litru, în aprilie 2022 prețul a urcat până la 7,99 lei/litru, aproape dublu!

Pe de altă parte, rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni a crescut cu 7,4%. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, cele alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11%.

În aceste condiții, având în vedere obligațiile din <<Regulamentul serviciului, precum și dispozițiile Contractului unic de delegare a gestiunii>>, CUP Salubritate SA se află în imposibilitatea de asigurare a serviciilor și se impune reorganizarea societății prin reducerea numărului de personal, a cheltuielilor și a serviciilor, fapt care va genera șomaj în rândul angajaților societății, dar implicit și străzi cu deșeuri și gunoaie, precum  și gunoi menajer neridicat de la populație și de la societățile comerciale.”-Text informații :Primăria Municipiului Focșani

La scurt timp tot prin intermediul unei postări pe contul său de facebook  a fost făcută publică și reacția PNL Focșani la explicațiile Primăriei în legătură cu amenințarea crizei gunoiului care planează asupra Focșaniului și a șomajului pentru o parte din angajații CUP Salubritate.Reacția a fost făcută publică prin intermediul unei postări actovată pe contul de facebook PNL Focsani 

PNL nu este de acord cu majorarea tarifelor la gunoi în maniera prezentată de primarul Misăilă!

-Consilierii municipali ai PNL Focșani trag un semnal de alarmă cu privire la dezinformarea practicată de primarul reședinței de județ, Cristi Misăilă, în problema ”crizei gunoaielor”.

-Afirmația că pierderile de 3,3 milioane de lei înregistrate de CUP Salubritate ar fi din cauza faptului că PNL și USR nu au votat majorarea tarifelor pentru gunoi este o minciună grosolană.

Dacă PNL și USR ar vota majorarea tarifelor la gunoi ar dispărea pierderea de 3,3 milioane de lei din bugetul CUP Salubritate? Evident că nu, pentru că această pierdere s-a acumulat în ultimii ani, când compania a fost condusă de oamenii PSD-ului.

PNL Focșani nu vede o abordare serioasă din partea primarului pe chestiuni ce țin de viața focșănenilor. Nu cu șantaj, presiuni și minciuni în presă se rezolvă situația de la CUP Salubritate, așa cum a făcut de multe ori PSD-ul. Suntem de acord că trebuie căutată cea mai bună soluție pentru rezolvarea problemei care ține de situația companiei CUP Salubritate, dar PNL nu este de acord cu creșterea tarifelor pentru focșăneni în orice condiții.

Nu PNL a dus pierderile societății CUP Salubritate la 3,3 milioane de lei, iar tariful la gunoi a mai fost majorat o dată anul trecut, însă datoriile tot au crescut. Doar prin creșteri de tarife vede PSD ieșirea din situația în care se găsește CUP Salubritate?

Focșănenii s-au săturat de scumpiri sau de tentative de scumpiri, iar când vine vorba de rentabilitatea companiei CUP Salubritate, ar trebui să fim mai atenți la ceea ce afirmăm pentru că acea companie este condusă de PSD de mulți ani. An de an au avut pierderi la buget cei de la CUP Salubritate.

PNL Focșani vrea să vadă o viziune din partea companiei, o organizare mai eficientă a societății, astfel încât o parte din problemele cu care se confruntă CUP Salubritate să fie rezolvate.”-PNL Focsani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.