Local

Victoria de la Tișița dată pe mâna uneia dintre firmele care au lucrat superficial în Parcarea de la Eroilor

Ionel Sclavone
17 iul 2017 3051 vizualizări

Monumentul Victoriei de la Tișița va fi reabilitat de N.S. Consart ‘96 SRL din Jariștea, una dintre firmele apropiate de PSD, abonată la bugetele publice. Consiliul Județean a atribuit contractul de lucrări prin încredințare directă, fără licitație publică petru 402.000 lei la care se adaugă TVA. N.S. Consart ‘96 îi are ca asociați pe Vasile Soare și pe Adrian Năstăsache. În Vrancea, societatea a fost angajată de adminstrația condusă de PSD pentru mai multe investiții publice între care și reabilitarea parcării din zona Eroilor, care a început să se deterioreze deși nu a fost încă recepționată.

Reabilitarea și modernizarea ansamblului statutar din intersecția de la Tișița, dedicat comemorării eroilor din Primul Război Mondial, a fost atribuită de Consiliul Județean firmei N.S. Consart ‘96 SRL din Jariștea. Contractul, estimat la 402.000 de lei la care se adaugă TVA a fost încredințat direct, fără să fie organizată o procedură de licitație publică. Conform documentației tehnice, suprafața ce urmează a fi supusă intervențiilor este de 1.200 metri pătrați, ceea  ce înseamnă că prețul oferit de firma din Jariștea a fost de 335 lei pentru un metru pătrat construit.

Monumentul se află într-o stare avansată de degradare dat fiind că de la mutarea sa pe actualul amplasament, în 1988, nici Primăria Mărășești și nici Consiliul Județean nu s-au mai îngrijit de el. Deși organizează anual tot felul de evenimente, finanțate cu sute de mii de euro, dedicate comemorării luptelor din Marele Război, de la Mărășești și Mărăști, autoritățile locale și județene au asistat pasive la distrugerea monumentului. Dacă în trecut erau depuse coroane de flori la poalele statuii Victoriei, în ultimii ani mai marii județului au ocolit cu grijă ansamblul de la Tișița.

Potrivit documentației tehnice, pavimentul din jurul ansamblului a fost distrus aproape în totalitate, plăcile din andezit de pe soclu s-au desprins iar sistemul electric care permitea luminarea și punerea în valoare pe timp de noapte a fost vandalizat.

Lucrările de reabilitare propuse prin documentația tehnică constau în refacerea finisajelor platformelor pietonale, a soclului și restaurarea statuii din bronz. De asemenea, urmează să fie reabilitat și sistemul de iluminat cu proiectoare, pentru punerea în valoare a ansamblului monumental.

Vor fi refăcute plăcile din marmură cu înscrisurile Regelui Carol al II-lea și ale lui Pamfil Șeicaru care în prezent lipsesc. Acestea vor fi prinse cu prezoane din bronz pe fețele laterale ale soclului. Înscrisurile care vor fi gravate pe plăcile de marmură vor conține citatele „De dincolo de viață fulgeră porunca lor. Iubire de patrie“, atribuit lui Carol al II-lea și „Umbrelor sacre închinarea noastră“, de Pamfil Șeicaru.

Finanțarea este asigurată de Guvernul României care a repartizat zilele trecute, suma de 19 milioane de lei pentru organizarea evenimentelor dedicate Centenarului Primului Război Mondial-Vrancea Eroică.

 

NS Consart 96 a lucrat la mausolee dar și la parcarea din Eroilor

N.S. Consart 96 SRL din Jariștea îi are ca asociați pe Vasile Soare și Adrian Năstăsache și este abonată, de mai multă vreme la banii publici administrați de Consiliul Județean și primăriile conduse, în special, de PSD. În asociere cu Dedal Bahamat SRL Galați  și AG Grup Instal SRL Focșani, NS Consart 96 a fost angajată de Consiliul Județean pentru reabilitarea mausoleelor din Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani.

În aceiași formulă, firma a fost angajată de Dezvoltare Servicii Publice din subordinea Primăriei Focșani, să reamenajeze parcarea din zona străzii Eroilor. Lucrările, care vor costa aproximativ 1,5 milioane de lei, au fost întârziate cu jumătate de ani iar platforma de beton a parcării, peste care urma să se toarne asfalt, s-a spart și a crăpat pe mai multe porțiuni, necesitând reparații.

Proiectul tehnic pentru reabilitarea ansamblului monumental de la Tișița a fost întocmit de Panconstruct SRL din Focșani și Ludocris Agenție de Import Export și Servicii SRL București, patronată de o veche cunoștință a Consiliului Județean, Cristian Rînja. este un Patornul Ludocris este un apropiat al Danielei Olaru, arhitecta județului, cu care, se pare, ar fi fost coleg de facultate.

În Vrancea, Ludocris Agenție de Import Export și Servicii SRL București a realizat proiectele tehnice pentru reabilitarea mausoleelor de la Mărăști, Mărășești și Focșani dar și documentația tehnică pentru refacerea fostului sediu al Prefecturii Putna.

 

Monumentul de la Tișița inaugurat de Carol al II-lea

Monumentul Victoriei de la Tișița a fost dedicat, alături de Mausoleele eroilor de la Mărășești, Mărăști, Soveja, Focșani și Oituz, soldaților români căzuți în Marele Război. Construcția sa a început în 1933, cu sprijinul Prefecturii Putna și a fost inaugurat în 20 septembrie 1934 în prezența regelui Carol al II-lea, a marelui Voievod de Alba Iulia, viitorul rege Mihai I, a mareșalului Alexandru Averescu și altor personalități ale vremii.

Costurile amenajării ansamblului au fost suportate de ziaristul Pamfil Șeicaru iar statuia din bronz a fost realizată de sculptorul Oscar Han care a donat-o Primăriei Mărășești. În urma acestui gest, artistul a fost declarat cetățean de onoare al orașului.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.