Local

Vești proaste pentru vrâncenii amendați în pandemie: Legea privind anularea automată a sancțiunilor a picat în Parlament

Ionel Sclavone
14 nov 2022 1366 vizualizări

Vrâncenii care au fost amendați în perioada pandemiei pentru încălcarea regulilor stării de urgență nu-și vor putea recupera sumele plătite automat. Aceștia vor tebui să se adreseze instanței. Este vorba despre cei care au fost amendați pentru alte situații decât cele privind încălcarea măsurii de izolare la domiciliu și carantină sau pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Propunerea legislativă care le-ar fi permis vrâncenilor și nu doar lor să-și recupereze sumele plătite, în pandemie sub formă de amenzi nu a trecut de votul parlamentului. Măsura prevedea ca procesele-verbale de contravenție emise pe perioada în care a fost instituită starea de urgență, respectiv între 16 martie și 14 mai 2020, să fie declarate nule automat. Astfel, cel amendat nu ar mai fi trebuit să se adreseze instanței pentru a-și recupera banii.

Totuși, anularea automată a amenzilor aplicate pe perioada stării de urgență nu s-ar fi aplicat pentru încălcarea tuturor măsurilor impuse atunci. Astfel, această prevedere nu s-ar fi aplicat pentru încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu şi carantină și nici pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Parlament după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, în mai 2020, că atât prevederea care stabilește amenzile din ordonanța privind starea de urgență (OUG 1/1999), cât și modificările aduse de Guvern, prin OUG 34/2022, sunt neconstituționale.

La vremea respectivă, CCR a invalidat întregul regim de sancționare contravențională care s-a aplicat în perioada stării de urgență celor care nu au respectat măsurile impuse. Astfel, în baza acestei decizii, cei sancționați au acționa în justiție cerând recuperarea banilor din amenzile primite.

În acest context, inițiatorii propunerii legislative au justificat adoptarea unei astfel de legi, de anulare a amenzilor, pe motiv că există un număr mare de persoane sancționate, peste 300.000 de români. Iar dacă s-ar fi adresat instanței, s-ar fi ajuns la blocarea sistemului de justiţie.

Acum, în condițiile în care această propunere legislativă a fost respinsă definitiv, cei sancționați vor avea la dispoziție doar calea instanței pentru a obține anularea amenzilor primite în pandemie și pentru recuprarea sumelor plătite.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.