Local

Vești proaspete pentru vrâncenii interesați de programul Noua Casă

Ionel Sclavone
2 mar 2022 3188 vizualizări

Vrei o locuință cu credit garantat de stat? Atunci trebuie să cunoști aceste informații

Vrâncenii care intenționează să-și achiziționeze locuințe cu credit garantat de stat, prin Noua Casă trebuie să cunoscă noile comisioane care vor fi utilizate în cadrul programului. Acestea au fost stabilite deja și urmează să fie aplicate tuturor celor care aplică în cadrul acestui program. În plus, este bine de știut că toți cei care doresc să-și cumpere o locuință prin Noua Casă trebuie să încheie polițe de asigurare la valoarea de piață a acestora.

Programul Noua Casă este un program destinat persoanelor fizice, care facilitează cumpărarea unei locuințe, prin intermediul contractării de credite garantate de stat.

Comisioanele care vor fi percepute prin Programul Noua Casă, celor care doresc să-și achiziționeze o locuință cu credit garantat de stat, au fost stabilite prin Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 177/2022. Actul normativ a intrat deja în vigoare, fiind publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, comisionul unic de analiză va fi de 0,15% pe an. Acesta va fi calculate la valoarea promisiunii de garantare emisă de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Un alt comision care va trebui plătit este cel de gestiune al garanțiilor acordate de FNGCIMM  în numele și în contul statului român. Acesta este stabilit la soldul garantiei acordate de stat și este calculate la 0,30% pe an, la soldul garanției statului.

Asigurarea se face la valoarea de piață actualizată

Totodată, începând cu acest an, cei care doresc să-și cumpere locuințe prin programul Noua Casă vor trebui să le asigure la valoarea de piață existentă la momentul încheierii asigurării. Spre deosebire de anii trecuți, imobilele achiziționate nu vor mai fi asigurate la valoarea de la data acordării garanției.

Această prevedere a fost inclusă deoarece pe parcursul perioadei de creditare, valoarea locuinței variază în niște limite mai mari decât valoarea înscrisă în solicitarea de garantare.

Plafonul garanţiilor care pot fi emise de stat în favoarea instituțiilor de credit care acordă credite persoanelor fizice ce vor să achiziționeze o locuință va rămâne la valoarea de anul trecut, anume 1,5 miliarde de lei, urmând ca în funcție de evoluție, plafoanele să fie suplimentate.

Ce trebuie să mai cunoască beneficiarii

Potrivit reglementărilor privind implementarea programului, valoarea maximă a creditului care poate fi accesat cu garanții de stat, pentru o singură locuință, este de 66.500 de euro. La această sumă se adaugă avansul de 5% pe care trebuie să-l depună beneficiarul și doar pentru locuințele care au un preț maxim de 70.000 euro.

În cazul în care locuința vizată are un preț de până la 140.000 de euro, valoarea maximă a creditului va putea ajunge la 119.000 euro. În acest caz avansul plătit de beneficiar va trebui să crească la 15%.

Este foarte important de știut că, după achiziționarea unei locuințe prin programul Noua Casă, proprietarii nu vor putea să o vândă timp de cinci ani, de la momentul achiziției. De asemenea, nu vor putea să o închirieze decât doar cu acordul băncii creditoare și al Ministerului Finanțelor Publice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.