Local

Vești bune pentru vrâncenii cu procese civile: Crește numărul justițiabililor care vor beneficia de ajutor public judiciar

Ionel Sclavone
21 feb 2022 1469 vizualizări

Numărul vrâncenilor care beneficiază de ajutor public judiciar, în cazul proceselor civile va crește. Acest ajutor este acordat de către stat, celor care nu-și permit să plătească onorariul unui avocat, taxele judiciare sau alte cheltuieli pe care le implică un proces. Ajutorul judiciar este acordat pentru a asigura tuturor cetățenilor României, accesul egal la actul de justiție.

Acest ajutor se acordă, celor care au nevoie, în funcție de venitul mediu net lunar pe familie. Conform unui proiect de lege, actualele plafoane ale venitului mediu lunar pentru care se acordă ajutorul judiciar vor fi majorate. Astfel, vor beneficia de ajutor public judiciar mai multe persoane care sunt implicate într-un proces civil.

În esență se dorește schimbarea modului în care este stabilit pragul venitului mediu net lunar pe membru de familie în funcție de care se va acorda ajutor public judiciar. Astfel pragul nu va mai fi unul fix, ca în prezent. Acesta va fi stabilit în funcție de evoluția salariului minim brut pe țară.

Astfel, vor beneficia de ajutor public judiciar cei al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 25% din salariul de bază minim brut pe țară.

De asemenea, vor beneficia de 50% din ajutorul public judiciar cei cu venituri medii nete lunare de până la 50% din salariul de bază minim brut.

Spre exemplu, ținând cont că valoarea actualului salariu minim brut pe țară este de 2.550 de lei, pragurile de venit pentru acordarea ajutorului public judiciar vor fi 637,5 lei, respectiv de 1.275 de lei.

În prezent, conform OUG 51/2008, pot beneficia ajutorul public judiciar cei cu un venit mediu net lunar pe membru de familie de până la 300 lei. De 50% din valoarea acestui ajutor pot beneficia justițiabilii cu venituri de până la 600 de lei.

Ce este ajutorul public judiciar

Ajutorul public judiciar reprezintă o formă de asistență acordată de stat, menită să asigure dreptul la un proces echitabil și să garanteze accesul egal la actul de justiție pentru orice persoană din România. De acest ajutor beneficiază, la cerere, persoanele care nu îşi pot permite un avocat sau să plătească taxele de timbru sau alte cheltuieli ocazionate de un proces civil.

Ajutorul public judiciar se acordă pentru plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenței juridice și, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiție sau pentru prevenirea unui litigiu (asistență prin avocat).

De asemenea, acest ajutor poate fi folosit pentru plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului sau plata onorariului executorului judecătoresc.

Ajutorul judiciar se mai poate acorda sub formă de scutiri, reduceri, eșalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.