Local

Vești bune pentru vrâncenii care au de recuperat taxe auto: Mecanismul de restituire a banilor intră în vigoare

Ionel Sclavone
27 apr 2023 1674 vizualizări

Vești bune pentru vrâncenii care au de recuperat taxele auto plătite statului. Autoritățile au elaborat normele de aplicare pentru noul mecanism de recuperare, dar și modelul de documente necesare solicitării banilor. După mai bine de nouă luni de așteptare, vrâncenii care au de recuperat bani de la stat și pot cere.  

Noul mecanism de recuperare a taxelor auto a fost elaborat încă din vara anului trecut, însă nu a fost pus în aplicare deoarece lipseau normele și modelul de documente necesare recuperării banilor. Acum, după nouă luni de așteptare, situația a fost remediată, dat fiind că autoritățile au adus toate completările pentru actele normative.

Noul mecanism de recuperare administrativă a taxelor auto a fost reglementat prin OUG 93/2022, care transpune în realitate o decizie din 2020 a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Hotărârea organismului european de justiție a stabilit că perioada de un an în care s-au putut cere banii, stabilită prin mecanismul anterior din 2017, a fost prea scurtă.

După apariția OUG 93, însă era nevoie de norme de aplicare, ce trebuiau emise prin ordin comun de ministrul Mediului și cel al Finanțelor.

Noul mecanism reglementează recuperarea taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule (prevăzută de vechiul Cod fiscal), a taxei de poluare pentru autovehicule (prevăzută de OUG 50/2008), a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012) și a timbrului de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013).

Acest mecanism va fi în funcțiune pentru cinci ani – termenul curge, însă, de la momentul apariției OUG 93/2022, în urmă cu nouă luni și se va încheia pe 29 iunie 2027. Solicitările de restituire, pe baza cărora se dau înapoi banii aferenți taxelor plătite și dobânzile pentru perioada dintre momentul perceperii taxei și momentul restituirii acesteia, vor trebui depuse la Fisc.

Mecanismul de restituire a taxelor

Conform normelor, banii sunt restituiți în baza unei cereri adresate organulului fiscal central competent, după un model care a apărut în noiembrie 2022. Cererea trebuie să cuprindă contul bancar în care va fi restituită suma, precum și elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului și ale autovehiculului, respectiv marca, tipul/ varianta, numărul de înmatriculare și numărul de identificare.

Ca excepție de la regulă, în cazul în care nu s-a efectuat înmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate, în cerere se trece numărul de înmatriculare al autovehiculului de la momentul plății sumelor.

Dacă taxa a fost plătită de firma de leasing, cererea de restituire se depune de proprietarii care au achiziționat autovehiculele, dar numai în condițiile în care contractul de leasing este finalizat. Organul fiscal competent verifică plata efectuată, în funcție de numărul de identificare al autoturismului/ autovehiculului sau CNP-ul/ CUI-ul contribuabilului, precum și celelalte informații prezentate în cerere. Apoi va emite un răspuns, în termen de 45 de zile de la înregistrare, care va fi comunicat solicitanților, iar banii, virați în conturile bancare indicate.

Dacă Fiscul nu poate identifica datele necesare soluționării cererii, acesta notifică, în scris, contribuabilul și îi solicită informații și documente relevante în soluționarea cererii. Dacă nu primește date suplimentare, Fiscul respinge cererea de restituire.

După ce se restituie sumele reprezentând taxele oprite, organul fiscal calculează dobânda cuvenită, în cel mult 15 zile de la data restituirii. Aceasta se stabilește în funcție de suma de restituit care se înmulțește cu numărul de zile aferent perioadei cuprinse între data perceperii taxei și data restituirii efective și cu nivelul dobânzii de 0,02 %/ zi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.