Local

În atenția șoferilor vrânceni: Statul decontează cursurile de conducere defensivă. Legea este în vigoare

Ionel Sclavone
28 ian 2022 3784 vizualizări
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:Romania TV
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:Romania TV

Șoferii vrânceni, în special cei profesioniști, angajați în companii de transport, vor putea urma cursuri de șofat defensiv decontate de stat. Banii vor fi deduși din impozitele datorate de cei care au suportat cheltuielile cu pregătirea acestor șoferi. Pe de-o parte este vorba despre angajator, pentru salariat, de șofer, atunci când își plătește singur cursul sau de părinții tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani care urmează o formă de învățământ și nu au un loc de muncă.

Șoferii vrânceni care vor să urmeze cursuri auto de conducere defensivă își vor recupera banii plătiți școlilor și instructorilor. Autoritățile au decis introducerea în legislație a unei facilități fiscale menită să încurajeze participarea șoferilor la cursuri de conducere defensivă. De principiu, șoferii vizați de această măsură sunt cei care lucrează în companii private sau publice. Aceasta deoarece cheltuielile legate de participarea la astfel de cursuri pot fi deduse din impozitul plătit.

Legea a intrat în vigoare de săptămâna trecută, iar potrivit celor care au promovat-o, vizează stimularea dezvoltării profesionale a deținătorilor de permis de conducere din cadrul companiilor private sau publice din România.

Legislatorul a luat în calcul mai multe situații. Pe de-o parte, este vorba despre conducătorii auto care au suportat din fonduri proprii contravaloarea cursurilor de șofat defensiv. Aceștia vor beneficia de deducerea din impozitul pe venit a cheltuielilor efectuate.

În cel de-al doilea caz este vizată situația în care aceste cheltuieli sunt suportate de către angajator. Acesta beneficiază, prin excepţie de la prevederile Codului Fiscal, de deducerea din impozitul pe profit/venit a cheltuielilor respective.

În cazul tinerilor cu vârsta între 18 și 26 de ani, care-și continuă studiile și care n-au un loc de muncă, deducerea se va face din impozitul pe venitul realizat de către părinții acestora.

Măsurile introduse au drept obiectiv reducerea numărului de decese rezultate din accidente rutiere, în condițiile în care siguranța rutieră reprezintă unul dintre principalii factori ce influențează calitatea vieții oamenilor.

Legea are nevoie de norme de aplicare

Pentru ca măsura să se poată aplica efectiv, este necesară completarea cadrului legal cu norme de aplicare, astfel ca școlile auto și instructorii să poată instrui șoferii pentru conducerea defensivă.

„Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto în domeniul conducerii auto defensive, normele privind atestarea profesorilor de legislaţie rutieră şi a instructorilor de conducere auto în domeniul conducerii auto defensive, precum şi procedura de examinare şi formare în domeniul conducerii auto defensive se stabilesc prin ordin al ministrului Transporturilor şi Infrastructurii”, se arată în lege.

Potrivit actului normativ, evidenţa conducătorilor de vehicule care au urmat cursuri în domeniul conducerii defensive va fi ținută de Poliţia Rutieră care va evalua în fiecare an eficienţa acestor cursuri raportat la gradul de implicare al absolvenţilor în accidente de circulaţie.

„Procedura de ţinere a evidenţei şi de evaluare a eficienţei se stabilesc prin ordin al Ministerului Afacerilor Interne. (…) În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ministrul Afacerilor Interne emite ordinul”, mai prevede legea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.