Vești bune pentru șoferii vrânceni: Prețul RCA se plafonează până la finalul anului
Prețul polițelor de asigurare auto obligatorie, de tip RCA, va fi plafonat până la finalul anului. Măsura este prevăzută să intre în vigoare începând cu 1 octombrie când expiră actuala perioadă de plafonare.
Șoferii vrânceni vor achiziționa polițe de asigurare RCA, la același preț ca în prezent și în următoarele luni până la finalul anului. Plafonarea RCA a fost decisă, inițial, de Guvern, în primăvata anului 2023, în contextul falimentului Euroins.
Ulterior, prin modificări succesive ale actelor de reglementare, plafonarea a fost prelungită, ultima oară până la 30 septembrie 2024. Printr-o nouă hotărâre de guvern, adoptată joi, 25 septembrie, măsura a fost prelungită, din nou, până la finalul anului,
Astfel, prețurile polițelor RCA sunt menținute la nivelul tarifelor de primă practicate de firmele de asigurări la data de 28 februarie 2023. Prețurile plafonate se mențin până la data de 31 decembrie 2024, conform prevederilor HG 1.326/2023, prin care s-a stabilit că prețurile plafonate ale polițelor RCA sunt valabile și în 2024. În această perioadă. tarifele pot fi majorate doar cu rata inflației prognozate
A fost aleasă soluția prelungirii plafonării la fiecare trei luni, deoarece legea concurenței permite prelungirea termenului într-o situație excepțională cu șase luni. Ulterior, măsura se aplică doar pentru module de câte trei luni. Chiar și așa, plafonarea RCA-ului, au precizat reprezentanții Guvernului, se va menține cât va fi nevoie pentru reglementarea pieței, în etape de câte trei luni.
Plafonarea reprezintă o soluție temporară de protecție a șoferilor la creșterea prețurilor pentru polițele RCA, ca urmare a inflației, dar și ca răspuns la majorarea de tarife preconizată după retragerea autorizației de funcționare a Euroins România.
Toodată, pentru ca tarifele percepute șoferilor să fie cât mai mici, au fost plafonate și comisioanele de distribuție a polițelor RCA. Acestea nu vor putea depăși 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție. Această măsură va fi menținută până în vara viitoare.
Asigurătorii care nu se conformează și depășesc nivelul tarifelor de primă maxime sau vor practica un comision de distribuție mai mare sunt sancționați cu amenzi de până la 50.000 de lei.