Local

Vești bune pentru șoferii vrânceni: Prețul polițelor RCA ar putea fi plafonate în funcție de tariful de referință al ASF

Ionel Sclavone
13 apr 2022 2662 vizualizări

Companiile de asigurări ar putea fi obligate să plafoneze prețurile asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) la tariful de referință stabilit periodic de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Măsura este propusă printr-un proiect de act normativ pentru a opri majorarea discreționară a acestui tip de polițe.

Inițiatorii proiectului de lege, care a trecut de Senat, au avut în vedere faptul că de-a lungul anului 2021, polițele de asigurare s-au scumpit foarte mult. Dacă legea va fi adoptată și va intra în vigoare, asigurătorii vor trebui să se încadreze în tariful de referință. În prezent, acest tariff de referință, stabilit de ASF are doar un caracter orientativ pentru asigurători, fără să implice vreo obligație din partea acestora.

Practic, noul act normativ elimină „caracterul orientativ” al tarifului de referință  care este stabilit periodic de către ASF, așa cum prevede Legea 132/2017. Îl transformă într-un prag maximal pe care asigurătorii nu-l mai pot depăși atunci când stabilesc prețul pentru o poliță de asigurare RCA.

„Asigurătorul calculează o primă de asigurare astfel încât să se acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractelor RCA, fără a depăşi valoarea tarifului de referinţă stabilit de ASF”, scrie în actul normativ.

În prezent, tarifele de referință nu au caracter de obligativitate pentru firmele de asigurare și nu reprezintă tarife minime sau maxime. Acestea sunt doar niște indicatori de referință orientativi pentru asigurătorii care fac polițe RCA, dar și pentru cei asigurați.

Prețul polițelor RCA a crescut foarte mult în 2021, în contextul intrării în insolvență, în luna septembrie, a companiei City Insurance. Acesta a fost liderul de piață de la acel moment pentru asigurările de tip RCA, având o cotă de peste 45%.

Pe de altă parte, trebuie spus că în curând urmează să fie introduse prețuri de referință pentru reparațiile auto. Iar acest lucru va permite decontarea directă, obligatorie, pentru acest tip de polițe. Sumele plătite pentru reparații vor fi stabilite în funcție de prețurile de referință.

Acest lucru va permite șoferilor, atunci când sunt victime ale unui accident, să obțină repararea prejudiciului de la propriul asigurător. Ulterior, cei doi asigurători (cel al victimei și cel al vinovatului) vor rezolva între ei aspectele financiare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.