Local

Vești bune pentru salariații vrânceni: Directiva salariului minim european a intrat în vigoare. Toți angajatorii vor trebui să se alinieze noilor reguli

Ionel Sclavone
27 oct 2022 5103 vizualizări

Formula de calcul a salariului minim se va schimba, iar românii vor primi venituri mai mari, dat fiind că a intrat în vigoare Directiva europeană privind salariul minim european. Documentul a fost adoptat la Bruxelles și a fost publicat în Jurnalul Oficial al al Uniunii Europene. Reglementările stabilite de acesta vor trebui adoptate până cel târziu în noiembrie 2024.

Conform Directivei, nivelul salariului minim pe țară se va stabili ținând cont de anumite condiții specifice precum puterea de cumpărare a celor plătiți cu minimul pe economie, nivelul general al salariilor sau rata de creștere a acestora.

Directiva europeană nr. 2.041/2022 nu stabilește o valoare a salariului minim brut la nivel european, iar valoarea va fi diferită în toate statele membre. În plus, documentul nu are în vedere ca salariul minim să fie calculat într-un anumit procent din salariu mediu brut.

În schimb, actul normativ propune o serie de criterii minimale în funcție de care urmează să fie calculată valoarea salariului minim adecvat, aplicabile în fiecare stat membru.

Primul criteriu luat în calcul va fi puterea de cumpărare a salariului minim. Autoritățile vor trebui să țină cont de costul hranei, cheltuielile pentru îmbrăcăminte și cele pentru locuință și, eventual, nevoia de a participa la activități culturale, educaționale și sociale.

De menționat că la nivelul țării noastre, un raport publicat de Avocatul Poporului parăta că nivelul salariului minim din România este mult sub necesitățile lunare ale unei persoane. Coșul minim de consum pentru un trai decent pentru un adult singur era estimat pentru 2021 la 2.708 lei. Având în vedere situația actuală și scumpirile din ultimele luni, este evident că valoarea acestuia a mai crescut.

Valoarea coșului minim de consum stabilit de Comisia de insolvență la nivel central pentru 2022, ce reprezintă pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuieli pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil este, pentru o familie cu doi copii sub 14 ani, de 3.048 lei în mediul urban și de 2.464 lei în mediul rural.

Pe de altă parte, salariul minim brut la nivel de țară este de 2.550 lei, iar netul ajunge la aproximativ 1.500 lei.

Un alt doilea indice de care se va ține cont la stabilirea salariului minim adecvat va fi nivelul general al salariilor și distribuția acestora.  De asemenea, salariul minim va fi reglementat și în funcție de rata de creștere a veniturilor salariale, dar și de nivelurile nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.

Conform Directivei, salariile minime legale calculate conform criteriilor de mai sus vor fi majorate periodic, cel puțin o dată la doi ani.

 

Salariile minime nu vor putea fi reduse

Statele membre vor putea elabora și utiliza, în acest demers și un mecanism automat de indexare a salariilor minime, folosind orice alte criterii consideră, în conformitate cu dreptul național și internațional.

De menționat că odată stabilite la anumite valori, salariile minime nu vor mai putea să scadă, chiar dacă indicatorii luați în considerare la calculul se vor reduce.

Salariul minim adecvat se va aplica în sectorul public și în cel privat, dar și lucrătorilor casnici, celor care muncesc la cerere, stagiarilor, ucenicilor și altor lucrători cu contracte atipice etc. Nu intră sub incidența directivei, persoanele care desfășoară activități independente

După adoptarea și implementarea noilor reguli, autoritățile vor trebui să efectueze controale și inspecții pe teren care să vizeze, în special, angajatorii și să verifice dacă sunt respectate obligațiile privind salariul minim adecvat.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.