Local

Vești bune pentru persoanele defavorizate din Vrancea: Tichetele sociale pentru o masă caldă intră în vigoare din luna decembrie

Ionel Sclavone
26 nov 2020 4072 vizualizări

Pensionarii vrânceni cu venituri mici și persoanele defavorizate vor beneficia de câte o masă caldă, zilnic, începând cu primele zile ale lunii decembrie. Este vorba de un program finanțat de Ministerul Fondurilor Europene, aprobat printr-o ordonanță de urgență, din luna iulie (OUG nr. 115/2020). Perioada de desfăşurare a programului este septembrie 2020-iunie 2021, iar un beneficiar va primi în toată această perioadă 1.800 lei.

Prin intermediul acestui program, vor fi distribuite tichete sociale, mai exact carduri, pe care beneficiarii le pot folosi pentru a cumpăra, în fiecare zi, preparate alimentare gătite.

Benficiarii de carduri sociale sunt, potrivit actului normativ, pensionarii care au împlinit cel puțin vârsta de 75 de ani, care au venituri la nivelul pensiei minime garantate, precum și persoanele ori familiile fără adăpost, care au fost evacuate din locuințe sau familiile cu copii care nu au un domiciliu stabil.

Suma pe care o va primi, pe card, fiecare beneficiar va fi de 180 de lei pe lună. Trebuie spus că, în această perioadă, dat fiind că programul a demarat din luna septembrie, sumele care se vor regăsi pe card vor fi ceva mai mari, în funcție de luna în care au fost luate în evidență persoanele eligibile.

Astfel, pentru cei care au avut norocul să fie înregistrați încă din primele zile, cardul va conține sumele aferente perioadei septembrie – decembrie, adică 720 de lei. Pentru cei din perioada octombrie-decembrie 2020, suma va fi de 540 lei; pentru perioada noiembrie-decembrie 2020 va fi 360 lei, iar pentru luna decembrie, de 180 de lei.

Detalii despre cardul social

Cardul social poate fi folosit doar în unitățile de alimentație partenere cu emitenții, Edenred şi Sodexo care prepară/ servesc/ livrează mâncare preparată termic. Lista partenerilor din judeţul Vrancea va fi furnizată împreună cu cardul social. Beneficiarii pot cumpăra doar mâncare gătită, iar nu și altfel de alimente sau băuturi.

Încă o precizare, suma maximă care poate fi folosită într-o singură zi, pentru achiziția unei mese calde este de 40 de lei. În cazul în care mâncarea achiziționată va depăși această sumă, diferența va fi suportată din buzunarul beneficiarului.

La fel ca și în cazul tichetelor alimentare, sumele de pe cardurile sociale nu pot fi schimbate pe bani, la unitățile de alimentație sau la bancomate. Fiecare beneficiar trebuie să știe că nu va primi rest în numerar pentru produsele cumpărate.

Cum se utilizează

După ce beneficiarul a ales unitatea de alimentație își alege produsele pe care dorește să și informează personalul că dorește să facă plata cu cardul social. Plata se va face la fel ca și cu un card bancar, la terminalul POS. Fiecare card va avea un cod PIN care trebuie introdus prima oară când este folosit. Ulterior, cardul devine activ şi poate fi folosit fără a mai tasta PIN-ul în terminalul POS.

 De asemenea, beneficiarul poate solicita ca masa caldă să-i fie livrată la domiciliu, în cazul în care unitatea de alimentație restează asemenea servicii. Comanda se plasează telefonic, iar plata se face în momentul livrării.

Ce trebuie să știți despre cardul social

Sumele alocate pe card vor putea fi folosite pe parcursul a 12 luni, de la data primirii acestuia. Orice beneficiar poate afla suma disponibilă apelând

Pentru a putea afla suma disponibilă pe card şi pentru a avea acces la toate informaţiile despre card puteţi apela Serviciul Clienţi al emitentului cardului la numărul de telefon care va fi înscris pe acesta. tot la acest număr de telefon trebuie apelat atunci când cardul a fost pierdut sau furat.

Într-o astfel de situație, beneficiarul trebuie să anunțe și autoritatea de la care l-a primit, astfel încât să primească un alt card. Este esenţial însă ca imediat după constatarea pierderii cardului să fie anunţată unitatea emitentă şi blocat cardul pentru a preveni utilizarea frauduloasă a acestuia apelând serviciul de Asistență Clienţi al emitentului cardului.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.