Local

Vești bune pentru pensionarii vrânceni: Pensiile și indemnizațiile sociale cresc din luna ianuarie

Ionel Sclavone
12 dec 2024 4889 vizualizări

Pensiile și indemnizațiile sociale pentru pensionari vor crește, începând cu 1 ianuarie 2025, în contextul noilor reglementări adoptate la 1 septembrie 2024. Acest lucru va fi posibil datorită majorării valorii punctului de referință (VPR).

Începând cu 1 ianuarie, pensionarii vrânceni vor primi pensii majorate cu aproximativ 12,1%, conform reglementărilor prevăzute de Legea 360/2024. Astfel, valoarea punctului de referință, indice folosit la calcularea pensiilor, va crește cu 12.1%, ajungând la 91 de lei. O creștere, ceva mai mică, va fi și în cazul indemnizației sociale (pensia minima garantată) pentru pensionari care va fi mai mare cu 10,4%.

Reglementările în vigoare stabilesc că VPR este majorat în fiecare an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Cei doi indicatori sunt calculați, pentru anul calendaristic anterior, de Institutul Naţional de Statistică.

Anul viitor, VPR va ajunge la 91 de lei, astfel că valoarea pensiilor se va calcula prin înmulțirea numărului total de puncte acumulate de asigurat cu valoarea punctului de referință. La calcul, valorile sub un leu sunt rotunjite în favoarea pensionarului, la un leu.

Totodată, va crește și pensia minimă garantată, de la 1 ianuarie 2025, cu 10.4%, valoarea acesteia urmând să ajungă la 1.415 lei. Pensia minima garantată este plătită pensionarilor din sistemul public de pensii și din sistemul militar, cu condiția ca pensia lor să fie sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari. Valoarea acesteia se calculează ca diferență între nivelul stabilit de lege și cuantumul pensiei cuvenite sau aflate în plată. Diferența între pensie și indemnizația socială este suportată de la bugetul de stat.

Pensiile din străinătate se impozitează cu 10%

Impozitul aplicabil pensiilor obținute de vrâncenii care au lucrat în străinătate este de 10%. Clarificarea a fost făcută de guvern, în contextul aplicării impozitări progresive pentru pensiile speciale, pentru ca regula să nu se aplice și în cazul românilor care au lucrat în alte state.

În cazul pensiilor de serviciu (pensiile speciale cum sunt cunoscute), regimul de impozitare progresivă prevede cote de 10%, 15% și 20%, în funcție de valoarea acestora.

„Prin excepție (...), veniturile din pensii obținute din străinătate, altele decât pensiile administrate privat, facultative sau ocupaționale similare drepturilor reglementate prin Legea nr. 411/2004 (...), Legea nr. 204/2006 (...), respectiv Legea nr. 1/2020 (...), se supun impozitării prin aplicarea cotei de impozit de 10% asupra venitului brut anual diminuat cu suma lunară neimpozabilă [de 3.000 lei], calculată la nivelul anului.

Prevederile (...) se aplică și veniturilor din pensii administrate privat, facultative sau ocupaționale, obținute din străinătate, similare drepturilor reglementate prin Legea nr. 411/2004 (...), Legea nr. 204/2006 (...), respectiv Legea nr. 1/2020 (...), în situația în care contribuabilii nu dispun de documente privind contribuțiile nete la fondurile respective”, a fost stabilit prin OUG 138/2024 care a clarificat o serie de prevederi din Codul fiscal.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.