Local

Vești bune pentru participanții la programul Rabla: Prima de casare se poate transfera între persoanele fizice și juridice și invers

Ionel Sclavone
28 nov 2020 2737 vizualizări

Un ordin emis de Ministerul Mediului schimbă condițiile de acordare a primei de casare pentru cei care vor să-și achiziționeze un autoturism prin intermediul programului Rabla Clasic. Astfel, conform noilor prevederi, primele de casare se pot transfera de la un solicitant la altul, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice. În plus, au fost eliminate și alte documente obligatorii până acum, fapt ce ușurează accesarea programului.

Toți vrâncenii care intenționează să-și achiziționeze autoturisme prin intermediul programului Rabla Clasic vor putea beneficia de prima de casare chiar dacă nu dau la casat o mașină veche. Măsura se aplică atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, fie că este vorba de firme, instituții publice, ori alte entități.

Acestea pot solicita bani e la stat conform unui act normativ care a intrat în vigoare. Noile prevederi permit ca primele e casare să se poată transfera între toate tipurile de participanți la program. Este vorba de Ordinul Ministerului Mediului nr. 2.048/2020, document care stabilește că nu doar persoanele fizice pot ceda dreptul de a folosi o primă de casare, așa cum se întâmpla până în prezent, conform vechiului ordin (nr. 324/2020) ci și firmele, școlile, organizațiile neguvernamentale, instituțiile publice sau alți proprietari de mașini vechi.

Astfel, primele de casare se pot transfera de la o persoană fizică la alta, de la o persoană fizică la una juridică, de la o persoană juridică la una fizică, dar și de la o persoană juridică la alta. De asemenea, potrivit ordinului, dat fiind că pot prelua prima de casare de la altcineva, a fost eliminată prevederea ca persoanele juridice să fie proprietari ai mașinii date la casat. În acest sens, în ghidul programului a fost introdus termenul de „solicitant” care face referire inclusiv la persoanele juridice.

Documente eliminate prin ordinul de ministru

Pe de altă parte, odată cu schimbările legate de transferul primei de casare, prin noul ordin au fost eliminate o serie de documente care erau obligatorii pentru participarea la programul Rabla Clasic.

Este vorba despre declarațiile pe propria răspundere, în formă autentificată de notarul public, prin care beneficiarii își exprimau în mod explicit opțiunea de a achiziționa autovehiculele noi pe numele lor la sfârșitul perioadei de leasing, în cazul în care au obținut finanțare în baza unor astfel de contracte.

Acest tip de documente au fost înlocuite cu o simplă mențiune care a fost introdusă în nota de înscriere, document care se semnează de solicitant și care nu mai trebuie autentificat la notar.

A mai fost eliminată obligativitatea prezentării certificatului de atestare fiscală privind plata impozitelor și taxelor locale, emis pe numele solicitantului persoană juridică, pentru cazurile în care autovehiculul uzat nu este înregistrat la sediul social al acestuia.

În cadrul programului Rabla Clasic, solicitanții, persoanele fizice și juridice pot accesa o primă de casare de 6.500 de lei, în cazul mașinilor, sau de 3.500 de lei, pentru motociclete. Suplimentar, pentru autovehiculele mai prietenoase cu mediul, se poate obține și un eco-bonus de 1.000 sau 2.500 de lei.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.