Vești bune pentru bugetarii vrânceni:Primăriile din mediul rural vor deconta cheltuielile cu naveta ale funcționarilor
Angajații primăriilor din Vrancea care fac naveta ar putea primi bani pentru decontarea cheltuielilor cu naveta. Măsura este propusă în vederea fidelizării acestor angajați care cheltuiesc sume importante din salariu pentru a se deplasa din localitatea de domiciliu la cea în care își desfășoară activitatea.
Conform propunerii de act normativ, funcționarii publici din primăriile și consiliile locale din mediul rural vor beneficia de decontarea cheltuielilor cu naveta.
Practic se urmărește modificarea Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Astfel, funcţionarii publici şi personalul contractual din aparatul propriu al primăriilor și consiliilor locale din mediul rural, din instituţiile şi serviciile publice de interes local din subordinea acestora, vor beneficia de decontarea cheltuielilor de deplasare pentru transport.
Decizia finală cu privit la decontarea transportului în cazul acestor funcționari se va stabili printr-o hotărâre a consiliului local. Contravaloarea cheltuielilor de deplasare va fi stabilită de primari, iar modul în care se va face efectiv decontarea fi decisă de guvern.
Măsura a fost propusă deoarece, potrivit inițiatorilor, primăriile din comune găsesc foarte greu angajaţi care să se deplaseze în aceste localităţi. Salariile nu sunt atractive, iar posibilitatea decontării cheltuielilor de deplasare este unul dintre stimulentele necesare pentru asigurarea creşterii calităţii serviciilor publice.
Mai mulți bani la salariu pentru bugetari
În acest context, trebuie pus că două acte normative adoptate în Parlament zilele acestea și care urmează să meargă la promulgare vor permite majorări consistente la salariile bugetarilor. Acestea vor fi cuprinse între 15 până la 50% și vizează mai multe categorii de funcționari.
Între altele este prevăzută o majorare a salariilor cu 50% pentru activitatea prestată în proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile.
„Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect”, prevede noul text de lege care va intra în vigoare de la 1 iulie.