Local

Vești bune de la Uniunea Europeană: Ajutoarele de stat acordate fermierlor cresc până la 25.000 de euro

Ionel Sclavone
25 feb 2019 1009 vizualizări

Ajutoarele de stat – așa numitele ajutoare de minimis - acordate fermierilor din țările membre ale Uniunii Europene vor fi majorate până la 25.000 de euro. Comisia Europeană a adoptat norme revizuite privind ajutoarele de minimis în sectorul agricol care permit autorităților naționale, în speță Ministerului Agriculturii, să ofere mai mulți bani fermierilor, în special în perioade de criză sau în situații care necesită o reacție urgentă din partea autorităților.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, cuantumul maxim al ajutoarelor care poate fi distribuite pentru fiecare fermă va crește de la 15 000 EUR la 20 000 EUR, pe o perioadă de trei ani. Pentru fiecare țară în parte, plafonul național va fi stabilit la 1,25% din producția agricolă anuală, pe aceeași perioadă de trei ani (o creștere față de valoarea de 1% prevăzută în normele actuale). Aceasta reprezintă o majorare a plafonului național cu 25%.

„Dacă o țară nu cheltuiește mai mult de 50 % din pachetul național total destinat ajutoarelor pentru un anumit sector agricol, aceasta poate majora și mai mult ajutoarele de minimis pe fermă, până la 25 000 EUR, iar plafonul național la 1,5 % din producția anuală. Aceasta reprezintă o creștere cu 66 % a plafonului per fermier și o creștere cu 50 % a plafonului național“, se mai arată în comunicatul de presă.

Noile măsuri au fost comentate de Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan care a declarat:

„Propunerea Comisiei privind noile norme referitoare la ajutoarele de stat pentru sectorul agricol reflectă valoarea acestei forme de sprijin în perioadele de criză. Prin majorarea cuantumului maxim al ajutoarelor acordate fermierilor, autoritățile naționale vor dispune de o mai mare flexibilitate și vor putea reacționa mai rapid și mai eficace pentru a-i sprijini pe fermierii vulnerabili. În unele cazuri, cuantumul ajutoarelor de stat care pot fi acordate fermierilor în mod individual va crește cu 66 %. Noile norme vor continua să însoțească normele obișnuite privind ajutoarele de stat notificate, pe care statele membre le pot aplica în continuare.”

Noile norme, adoptate de Comisie, prevăd crearea unor registre centrale obligatorii la nivel national prin intermediul cărora se va ține o evidență a ajutoarelor acordate astfel încât alocările financiare să poată fi monitorizate simplu și efficient. Plafoanele majorate intră în vigoare la 14 martie și se pot aplica retroactiv pentru ajutoarele care îndeplinesc toate condițiile.

Ajutoarele de minimis sunt utilizate, de regulă, de statele membre când trebuie să acționeze rapid, în special în perioade de criză, și sunt destinate acoperirii unor necesități foarte specifice. De exemplu,  ajutoarele de minimis sunt acordate pentru a contribui la prevenirea sau la eradicarea bolilor animalelor încă de la apariția primului focar. De asemenea, aceste ajutoare pot fi acordate fermierilor drept compensație pentru daunele provocate de animale care nu sunt protejate în temeiul legislației UE sau al legislației naționale, cum ar fi porcii mistreți.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.