Local

38.148 de vrânceni locuiesc la aceeași adresă, conform verificărilor făcute în baza de date a Evidenței Populației

Ziarul de Vrancea
26 ian 2023 5288 vizualizări

Interogarea bazelor de date pentru acordarea cardurilor de energie a scos la iveală situații aberante. Zeci de mii de oameni locuiesc la o singură adresă. Și nu vorbim despre vreo construcție cu un număr impresionant de apartamente ci de unul singur. Printre județele în care au fost descoperite zeci de mii de persoane figurând în baza de date a Evidenței Populației că locuiesc la aceeași adresă figurează și Vrancea. Astfel, 38.148 locuiesc conform sursei menționate la aceeași adresă.

Iată ce a declarat în legătură cu această situație Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, citat de hotnews.ro, ”O altă situație pe care am descoperit-o: un locuitor din Sectorul 3 din București este beneficiar de ajutor de încălzire, potrivit listei furnizate de Ministerul Muncii, dar când am interogat baza de date de la Evidența Populației, am descoperit că la aceeași adresă mai stau peste 19.000 de persoane. Ar fi fost o bătaie de joc să acordăm cardurile de energie fără o analiză

Top 10 județe cu zeci de mii de locuitori la aceeași adresă

1. Iași - 44.415 de locuitori

2. Vaslui - 40.741 de locuitori

3. Teleorman - 40.346 de locuitori

4. Vrancea - 38.148 de locuitori

5. Botoșani - 37.383 de locuitori

6. Bacău - 36.027 de locuitori

7. Buzău - 34.688 de locuitori

8. Neamț - 34.672 de locuitori

9. Vâlcea - 33.157 de locuitori

10. Galați - 27.929 de locuitori

550.000 de cazuri cu aceeași adresă la sate, 313.000 colocatari în orașe.

Ce măsuri a luat Guvernul

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că Guvernul a adoptat o Ordonanță prin care se reglementează aceste situații descoperite la interogarea bazelor de date.

1.Prima problemă și prima măsură de reglementare instituită este cea privitoare la beneficiarii care au domiciliu fără nomenclator stradal, la sate mai ales, în zona rurală, unde încă nu s-au elaborat nomenclatoarele stradale, aici este posibil ca beneficiarii să figureze toți la aceeași adresă.

Sunt peste 550.000 de astfel de situații. Exemplu județul Teleorman, unde 40.000 de beneficiari sunt la aceeași adresă.

Guvernul a aprobat ca printr-un sistem de declarații pe proprie răspundere și cu informațiile culese din teren prin Poșta Română să se ajungă în posesia acestor informații cu beneficiarii și cu clarificarea domiciliului și a situației locative raportate la locul de consum și în acest fel să se facă verificările în privința plafonului de venit și respectiv calculul venitului mediu pe membru de familie per loc de consum și în acest fel beneficiarii să-și intre în drepturi.

”Mecanismul este relativ simplu. Se va derula începând de luni, 16 ianuarie, până pe data de 1 februarie - vor fi distribuite aceste declarații pe propria răspundere în acele situații pe care le avem în localitățile rurale unde toți beneficiarii figurează că locuiesc la aceeași adresă”, a menționat Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș

2.A două măsură și a doua situație este aceea în care beneficiarii au colocatari care figurează la adresa de domiciliu, dar aceștia nu locuiesc efectiv la acea adresă și nici nu se poate face radierea acestor colocatari de la adresa de domiciliu. În acest fel, beneficiarul este pus în situația de a fi exclus din lista de beneficiari.

”Pentru aceasta, mecanismul aprobat de Guvern este cel în care beneficiarul în cauză, pe baza înștiințării pe care o transmitem pentru fiecare dintre beneficiarii excluși din listă, se va adresa Primăriei din raza de domiciliu de care aparține pentru a i se întocmi o anchetă socială, în care se va valida situația de la fața locului, respectiv câți locuiesc la adresa de domiciliu”, a transmis Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș

Boloș a spus că potrivit estimărilor sunt 313.000 de colocatari care influențează media de venit a potențialilor beneficiari.

„Deci în astfel de situații, când un beneficiar locuiește și are în evidență colocatari la adresa de domiciliu, pe baza înștiințării primite, poate rezolva această situație prin două modalități: fie își radiază colocatarii care figurează la adresa de domiciliu din evidențele care există la Direcțiile de Evidența Populației, sau, a doua variantă, se adresează Primăriei pentru a realiza ancheta socială”, a declarat Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.