Local

Vecinii vor sistarea activității stației de producere asfalt de pe Șoseaua Vrancei, acuzând-o de poluare. Garda de Mediu este de altă părere

Ziarul de Vrancea
1 aug 2021 6485 vizualizări

Stația Producere Mixturi Asfaltice de la punctul de lucru situat în Odobești, aparținând firmei SC Bitionfor SRL, este în centrul unui scandal cu o parte dintre vecini care-i cer vehement sistarea activității, acuzând-o de poluare. Sonoră, olfactivă și producătoare de vibrații.

Comisarul șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Vrancea susține însă că realitatea ar fi cu totul alta, întrucât stația în cauză - care inițial a aparținut fostei unități „Drumuri și Poduri Vrancea S.A.” - este pe teritoriul administrativ al UAT Odobești, în zona industrială, în vecinătatea liniei de demarcație de UAT Focșani, sugerând astfel că vina este a celor care și-au amplasat imobile „în zona industrială”, iar acum se plâng de poluare.

Pe de altă parte, la solicitarea Ziarului de Vrancea, Aurel Cristian - comisarul șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Vrancea, subliniază că „nu au fost, la nici unul din controale, percepții vizuale și olfactive (fum, miros), cum au fost sesizate (n.r. - în reclamațiile vecinilor), chiar când verificarea a fost făcută imediat de echipa de permanență”.

Prezentăm în continuare atât punctul de vedere al vecinilor, cât și pe cel al reprezentanților Stației de Producere Mixturi Asfaltice de la punctul de lucru situat în Odobești aparținând firmei SC Bitionfor SRL, precum și răspunsul comisarului șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Vrancea.

Deși am solicitat un punct de vedere în legătură cu acest subiect și din partea SC Bitionfor SRL, însă până la acest moment nu am primit răspuns. Precizăm că dacă acesta ne va fi transmis, îl vom face public.

„Constatăm cu stupoare că în zilele noastre, când toată lumea este foarte interesată de mediul înconjurător, firmele care au sus-puși înființează, fără nici un fel de jenă, o stație de asfalt în orașul Focșani. E ca în bancul cu Bulă: aveam de toate și asta ne mai lipsea! O stație de asfalt veche care duce mai mult spre o epavă, care poluează aerul chiar între case. Cum este posibil acest lucru?! Când toată lumea este înnebunită să avem un aer curat, să stea cetățenii din jurul acestei companii și în jurul acestor oameni care sfidează pur și simplu orice! Mai mult de atât, au fost făcute demersuri la Garda de mediu, la poliția locală, la primăria Focșani la Urbanism, dar toată lumea ne răspunde că nu este de competența lor!

Efectiv nu se poate sta în zonă, de praf, miros de bitum și fum. Este posibil ca locuitorii din zonă să își țină copiii în casă cu ferestrele închise, pentru că anumite persoane sunt lipsite de orice bun simț? Este posibil să vorbim despre pile și relații care se plătesc cu bani pentru a omorî lumea din jur? Este jalnic, să stai în casa ta, unde ai muncit, plătești, esti cetățean al orașului Focșani, dar ce folos că inspiri acest aer poluat?! Culmea, conform ordinului Ministerului Sănătății, o fabrică de mixuri asfaltice se construiește și primește autorizație doar la 500 m de prima casă locuibilă. La noi la Focșani, domnii de la Urbanism dau din umeri, garda zice că nu este de competența ei, d-nul Comisar Cristian de la Garda de mediu nu răspunde la telefon, iar ofițerul de serviciu de la Garda de mediu ne răspunde că o agasăm cu telefoanele! Chiar am fost întrebați dacă nu avem altceva de făcut! Rugăm pe această cale, instituțiile competente să își facă treaba! Să trimită inspectorii în teren, să verifice în timpul funcționării ce condiții de mediu, inclusiv partea de stradă! Este posibil ca pe o stradă circulabilă între case să circule zilnic rabe de 40 tone, pline cu asfalt și piatră? În afară de aceste lucruri, de la tonajul auto al vehiculelor a fost deteriorat și asfaltul, turnat de nici măcar un an! Cine plătește toate aceste lucruri?

 Vă rugăm să luați măsuri urgente și să procedați la sisterea acestei fabrci de asfalt, momentan sunt persoane în zonă care efectiv nu mai pot trăi! Sunt pereți crăpați de la vibrațiile create. Cât despre a te relaxa, la tine acasă, nici nu se pune problema!

Au fost făcute foarte multe sesizări. Toată lumea, mediu, DSP, spune că nu este de competența lor, Au fost făcute teste cu firma autorizată, iar la 30 m de această stație este prima casă locuită, unde deja au fost crăpați pereții și nu se poate sta efectiv de praf și zgomot. La noi în curte, la firmă, nu poți să vorbești că nu te auzi de zgomot, iar în birou este un zgomot infernal. Nu mai spun și de mașinile din curte, geamurile, pereții sunt negri de praf, în plus se emană praf, miros și fum, în toată zona, dar autoritățile nu iau nici o măsura. La unul dintre telefoanele date la Mediu, ni s-a comunicat că așa s-a primit ordin ca această firmă să funcționeze și că nu ne poate spune mai mult”, a precizat Lăcrămioara Macarie, salariat al firmei SC Genida AB SRL în legătură cu Stația Producere Mixturi Asfaltice de la punctul de lucru situat în Odobești, T.1, P.2 (Șoseaua Vrancea nr.6), aparținând firmei SC Bitionfor SRL.

Ziarul de Vrancea publică în galeria atașată articolului copii după sesizările făcute de vecinii (pesoane fizice și firme) Stației Producere Mixturi Asfaltice de la punctul de lucru situat în Odobești, aparținând firmei SC Bitionfor SRL, către diferite instituții ale statului locale sau naționale, precum și răspunsurile primite.

De asemenea, publicăm în documentul atașat acțiunea în instanță inițiată de o parte din vecinii Stației Producere Mixturi Asfaltice de la punctul de lucru situat în Odobești, prin care se solicită „Anularea autorizației de mediu 119/31.08.2020 (n.r. - în baza căreia funcționează stația de asflatare) ca fiind netemeinică și nelegală.”

Ce spune comisatul șef la Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Vrancea, Aurel Cristian, despre funcționarea Stației Producere Mixturi Asfaltice de la punctul de lucru situat în Odobești, aparținând firmei SC Bitionfor SRL și sesizările pe care le-a primit pe acest subiect 

„La solicitarea dumneavoastră, vă comunicam un punct de vedere privitor la funcționarea stației de mixturi asfaltice aparținând SC Bitionfor SRL, situată pe strada Șoseaua Vrancei, nr.6.

Stația în cauză, care inițial a aparținut fostei unități «Drumuri și Poduri Vrancea S.A.» este pe teritoriul administrativ al UAT Odobești, în zona industrială, în vecinătatea liniei de demarcație de UAT Focșani. S C Bitionfor SRL, care a preluat pentru modernizare și exploatare stația, a fost autorizată de către A.P.M. Vrancea, la punctul de lucru din orașul Odobești, pentru activitatea desfășurată. Prin Autorizația de mediu nr. 119 din 31.08.2020, emisă de APM Vrancea pentru Bitionfor S.R.L., au fost stabilite obligații legale privind protecția mediului, printre care și de monitorizare a aerului și zgomotului.

Comisariatul județean Vrancea al Gărzii de Mediu a înregistrat până în prezent 21 de reclamații (de la doi vecini - o societate comercială și o persoană fizică), de la faza reabilitării (dotare tehnologică, vopsire elemente etc), până la darea în funcțiune. În urma verificărilor făcute, niciuna din sesizări nu a fost confirmată. Au fost prezentate rapoarte de încercare la indicatorii stabiliți prin autorizația de mediu pentru imisii, emisii și zgomot(CO, NOx, SO, pulberi, nivel de zgomot) întocmite de firme acreditate, valorile determinate încadrându-se în valorile limită admise.

Nu au fost, la nici unul din controale percepții vizuale și olfactive (fum, miros), cum au fost sesizate, chiar când verificarea a fost făcută imediat de echipa de permanență.

 S C Bitionfor S.R.L. deține, de asemenea, documente care certifică conformarea la normele de igienă și sănătate publică, emise de DSP Vrancea.

Toate măsurile trasate de comisarii Gărzii Naționale de Mediu au fost respectate.

Poate autorităţile administraţiei publice locale, ar trebui să fie mai atente când eliberează certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construcţie. Am avut multe sesizări de la persoane care şi-au construit casele în zona de securitate a fermelor zootehnice, în vecinătatea acestora sau al unor obiective industriale, ulterior reclamând mirosurile sau zgomotul. Distanţele şi zonele de securitate sunt bine evidenţiate în actele normative, trebuie doar respectate.

Cu consideraţie,

Comisar şef

Aurel Cristian”

Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.