Local

Un pasionat căutător de comori din Câmpineanca a descoperit mai multe obiecte vechi ce par de valoare în pădurea Băgana

Ziarul de Vrancea
6 mar 2020 7946 vizualizări
Vrânceanul Claudiu Ilie din Câmpineanca, împreună cu o parte din comorile descoperite de el cu detectorul de metale. Foto:emigrantul.it
Vrânceanul Claudiu Ilie din Câmpineanca, împreună cu o parte din comorile descoperite de el cu detectorul de metale. Foto:emigrantul.it

Vrânceanul Claudiu Ilie, un pasionat căutător de istorie din Câmpineanca a descoperit miercuri, 4 martie 2020, mai multe obiecte de factură celtică. Acestea au fost găsite cu detectorul de metale pe raza comunei Golești, în pădurea Băgana.

Pădurea se află 500 demetri de E85, cea mai circulată arteră care leagă capitala României de Moldova. Aici, Claudiu Ilie a izbutit să scoată la suprafaţă nu mai puţin de şapte obiecte de factură celtică, medievală şi harnaşament.

Podoabele găsite de Claudiu în pădurea Bagana. Foto:adevarul.ro

Este vorba de obiecte din bronz, extrem de vechi, pe care, vrânceanul din Câmpineanca, așa cum a mai procedat în alte situații similare, le-a donat Muzeului Vrancea. A ales această modalitate deoarece procedura de recompensare din partea statului român este anevoioasă, greoaie și, de cele mai multe ori, inexistentă. Obiectele predate de Claudiu Ilie urmează să fie expertizate de către specialiști.

Claudiu Ilie își urmează această pasiune de trei ani de zile. Folosește pentru explorările sale un detector de metale, iar utlizarea lui este posibilă după ce a obținut o autorizație specială de la Poliția de Patrimoniu. De regulă, detectorul este nelipsit din călătoriile lui Claudiu Ilie.

În urmă cu aproximativ trei ani, la începutul lui aprilie 2017, Claudiu a găsit și două monede turcești (accele) din perioada sutlanului Mustafa al III-lea (1757 – 1774).

Citiți și:FOTO Căutător de comori, pasiunea unui tânăr vrâncean. El a descoperit accele turceşti din argint, de pe vremea sultanului Mustafa al III-lea


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.