Nou episod din serialul „Mama mea sunt eu!”, cu vicele CJ Vrancea Marian Oprișan în rol principal - Realitatea Plus TV
Joi, 21 iulie 2022, postul de televiziune Realitatea Plus a difuzat știrea realizată de corespondentul său din Vrancea, jurnalistul Sebastian Oancea, în care se arată că „Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și-a publicat declarația de avere. Potrivit documentului, veniturile politicianului au rămas aceleași, din salariu, dar averea i-a crescut iar mama sa, Lucia Gherarde (pensionară de la fosta fabrică de Confecții Focșani) l-a împrumutat iar, cu 1.300.000 de lei, împrumut scadent în 2031. Oprișan mai are 3 împrumuturi de la mama sa, scadente în 2028 și în 2030.
Deși deține mai multe proprietăți, inclusiv un adevărat domeniu în comuna vrânceană Bolotești, unele dintre ele nu apar în declarația de avere. Potrivit declarației de avere publicată recent pe site-ul Consiliului Județean Vrancea, Oprișan are un venit anual, din indemnizația de vicepreședinte de CJ, de 148209 de lei.”
Marian Oprișan nu duce lipsă nici de terenuri, noua declarație de avere dezvăluie că a mai achiziționat un teren intravilan, împreună cu soția sa, Mihaela Oprișan, funcționar tot în cadrul Consiliului Județean Vrancea. Oprișan mai menționează, în declarația de avere, 3 apartamente, și 35.000 de euro în conturi.
La începutul acestui an, Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan (PSD) a scos la vânzare doi bolizi de lux pentru care cerea aproape 400 de mii de euro. Este vorba despre un Mercedes-Benz GLS 500 4MATIC – autoturism cu care Oprișan și noua sa soție au fost în Luna de miere la Milano și pentru care Oprișan cere 79 de mii de euro și un Mercedes-Benz GLS Mercedes-Maybach 600 MHEV 4MATIC pentru care Oprișan cerea 317 mii de euro, scrie Realitatea de Vrancea.
Oprișan a explicat în direct pe postul de televiziune Realitatea Plus că mama sa nu este pensionară, ci om de afaceri care câștigă bani din tranzacții imobiliare.
Ulterior, în cursul aceleiași zile, Marian Oprișan a intervenit în direct la postul de televiziune Realitatea Plus, cel care difuzase știrea realizată de jurnalistul vrâncean Sebastian Oancea și a precizat următoarele: „Să terminăm odată cu toată această tevatură. Mai terminați cu mama pensionară. Nu e vorba de pensie aici. Au fost bani obținuți din tranzacții imobiliare derulate oficial prin bănci comerciale, la vedere. Toate tranzacțiile mele imobliare au stat sub atenția DNA timp de 7 ani. Mama mea a lucrat la Fabrica de Confecții Focșani. Ce legătură are una cu alta? În anul 2002, după ce am intrat în război cu Adrian Năstase, că nu mai știa ce să facă cu procuratura și cu Ilie Botoș, mi-am transferat toate proprietățile pe numele mamei mele. Banii făcuți până atunci de mine, peste 1,5 milioane de mărci germane, i-am investit în pâmânt, în imobiliare. Pe care mama apoi le-am vandut când i-a permis piața. Nu înțelegeți o dată că nu am furat nimic și suntem o familie onestă?!”, a declarat Marian Oprișan la Realitatea Plus.
Foto: Într-o emisiune difuzată de postul de televiziune B1 TV, sâmbătă 18 iunie 2022, Gheorghe Ialomițianu, fost Ministru al Finanțelor, a sugerat ca să înceapă controalele anunțate recent de șeful ANAF că vor demara de la 1 iulie 2022 la persoanele fizice, cu Marian Oprișan.
Întrebat cum sună anunțul făcut de ANAF și dacă era nevoie de el, fostul Ministru al Finanțelor, vicepreședintele PMP a afirmat: „Nu era nevoie de anunț și chiar acest anunț a fost dus în derizoriu, deși există o prevedere legală din decembrie 2010 – impozitarea veniturilor a căror sursă nu este cunoscută, și atunci trebuie să compari cu evoluția averii, case, mașini, adică bunurile la vedere, nu orice. Această prevedere nu s-a aplicat. În momentul în care ai o diferență între creșterea de avere și venituri de peste 50.000 de lei, intri în control, dar drumul e lung pentru că s-ar putea casa respectivă să fie finanțată din credit, să fie donație, adică nu este peste noapte, iar unele informații trebuie să le transformi în probă”.
„Bun, vezi o persoană că apare pe Facebook în fața unei mașini – trebuie să demonstrezi că mașina respectivă e în proprietatea persoanei respective. Sau că vrea să meargă în excursie, e o poză pe Facebook că în nu știu ce stațiune este persoana respectivă – trebuie să vii cu probe, că, altfel, tot ceea ce constați o să cadă în instanță. E foarte greu”, a explicat fostul ministru.
Sunt persoane care au averi foarte mari, se știe. E chiar cineva de la Focșani, într-un domeniu foarte mare, și spunea că era proprietatea pe mama dânsului, acum spune că e în proprietatea lui, sunt foarte mulți care și-au trecut averi foarte mari, dar nu poți să începi un control de masă. Ai resurse puține și trebuie să ai probe foarte puternice, pentru că cei care au averi foarte mari vor avea și avocați foarte buni”, a mai spus Gheorghe Ialomițianu.
Președintele ANAF, Lucian Heiuș a anunțat vineri 17 iunie 2022 într-o conferință de presă susținută că începând cu 1 iulie 2022, ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obținerii averilor fiecărei persoane. „Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează, care cheltuie sume de bani exorbitante sfidând pe omul de rând și care în viața lor n-au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au, constați că ele sunt aproape inexistente" - a afirmat Heiuș.
Principalele declarații făcute de președintele ANAF, Lucian Heiuș:
-
Hotul, dacă nu se laudă cu ce are, nu e hoț. Toți se laudă.
- Verificăm dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute.
- Am dat o sarcină direcției generală de control venituri persoane fizice să-mi facă o analiză de risc și am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Făcându-se această analiză de risc am constatat cu stupoare și cu revoltă că 561.000 de persoane au acumulat în 2016-2019 (anul 2020 în finalizăm în septembrie, iar 2021 la sfârșitul anului) o diferență între veniturile estimate de noi și cele declarate și impozitate de 20 miliarde euro.
Legea spune că dacă există o diferență de 10% dintre venitul estimat și cel declarat dar nu mai puțin de 50.000 de lei, deja există o neconcordanță la declarare. Există deja un risc în acest domeniu.
- Oameni buni, 20 de miliarde de euro în 4 ani la 560.000 de oameni. Nu se mai poate continua în acest mod. Fiscul din România trebuie să facă ceea ce face tot Fiscul din lume. Trebuie să controlăm și să verificăm veniturile și modul de dobândire de la persoanele fizice.
- Această direcție funcționează de 11-12 ani. S-au făcut controale, dar într-un ritm foarte timid. Undeva în 10 ani vreo 650 decizii de impunere. Media este de 100.000 euro - sumă care se impozitează.
- Voi direcțona mai mult de jumătate din capacitatea de control la persoane fizice Ne vom duce spre aceste 560.000 de persoane.
Nu vom sări nimic. Vom începe de la cel mai mare până la cel mai mic. Vor exista lună de lună cel puțin 70 de echipe de control care vor face aceste analize. Am susținerea totală a întregii Coaliții.
Acesta este glonțul de argint pe care îl poate folosi Fiscul din România împotriva celor care nu înțeleg că trebuie să-și plătească impozitele și taxele, să nu mai facă acțiuni care încalcă legea.
-
Din fericire ANAF are astăzi suficiente resurse și programe informatice cu care să identifice proprietăți pe care le-au acumulat și să comparăm cu ceea ce-au declarat și ce au plătit impozit pe el. M-a speriat această sumă
Unde sunt cele mai mari sume acumulate de persoane fizice și nu ar fi plătit taxe către stat
Potrivit lui Heiuș, în lei 104 miliarde lei (20 mld euro), din care:
- Regiunea Brașov: 11,3 miliarde lei
- București: 29,9 miliarde lei
- Cluj: 14,3 miliarde lei
- Craiova: 6,3 miliarde lei
- Galați: 12,4 miliarde lei
- Iași: 12,5 miliarde lei
- Ploiești: 19,4 miliarde lei
- Timișoara: 8,4 miliarde lei
Citiți și:Cum a devenit mama lui Oprișan milionară: Afacerea Seven Stars;
Oprișan și primul său milion: Blocul Armatei și Casa de Licitații două tunuri marca Seven Stars;
De unde are mama lui Marian Oprișan sute de mii de euro pentru traiul opulent al fiului?,
Afacerea Catedrala: O altă combinație imobiliară profitabilă pentru familia Oprișan;
Bulversat printre cuvinte: Răspunsul care îl îngroapă pe Marian Oprișan în cazul Prefecturii Putna;
După 20 de ani... nu mai este vorba doar de Oprișan;
Averea lui Marian Oprișan după două decenii la șefia CJ Vrancea