Local

Un nou atac sângeros în Franța: „Domnule, este o femeie decapitată în biserică”

Ziarul de Vrancea
29 oct 2020 598 vizualizări

Trei persoane au fost ucise cu un cuțit, dintre care una decapitată, într-un lăcaș de cult din Nisa n autorul, reținut de poliție, este după toate informațiile un islamist radicalizat

Un bărbat înarmat cu o armă albă a ucis, ieri dimineață, trei persoane - un bărbat și două femei - și a rănit mai multe altele, în apropiere de Biserica Notre-Dame, la Nisa. Asasinul a fost rănit prin împușcare de polițiști și apoi arestat.

Atacatorul înarmat cu un cuțit a intrat în biserica Notre Dame din Nisa la ora 9 dimineață și în 10 minute a ucis trei oameni: o femeie de 70 de ani a fost decapitată, o alta de 40 de ani a murit din cauza rănilor, iar a treia victimă era portarul bisericii. La 9.10, atacatorul a fost neutralizat de poliție, fiind împușcat în umăr.

Un martor ocular pe nume David, care conduce restaurantul Brioche Chaude, din fața bisericii a spus postului BFMTV că el este cel care a alertat poliția. “Vindeam croissante când un bărbat a venit la mine, spunându-mi: «Domnule, este o femeie decapitată în biserică». Nu l-am crezut la început, însă omul a repetat informația. Am mers la catedrală și am văzut poliția municipală și am chemat-o. Au venit foarte repede. M-am întors în restaurant și am tras obloanele”, a povestit martorul.

Acesta a adăugat: “Persoana care a venit la mine era cineva care fusese în catedrală și era în stare de șoc. Mi-a spus doar atât: «Domnule, este o femeie decapitată în biserică». Atât. Eram șocat, încă mai tremur”, a mai povestit bărbatul. Atacatorul avea asupra lui acte de identitate, potrivit poliției, care i-a luat amprentele pentru a verifica dacă acesta este în evidența serviciilor secrete.

Poliția examinează și o înregistrare video pentru a stabili care au fost acțiunile atacatorului înainte de atentat. Nisa este unul dintre orașele franceze cu cea mai vastă rețea de camere de supraveghere.

“Urgență de atentat” în toată Franța

Autorul atacului a strigat “Allah akbar” (“Allah este mare”) în timpul faptelor, au declarat surse apropiate anchetei. Agresorul a declarat că se numește “Brahim” și că are “25 de ani”, potrivit sursei citate.

Premierul francez Jean Castex a anunțat - la câteva ore după atac - în Adunarea Națională că ridică gradul de alertă la nivelul “urgență de atentat” în toată Franța. Premierul francez a denunțat în fața deputaților un “atentat josnic” în care “trei dintre compatrioții noștri au fost asasinați cu arma albă în circumstanțe abjecte”. El a dat asigurări că reacția Guvernului francez va fi “fermă, implacabilă și imediată”.

Nisa a fost teatrul unui atentat sângeros, la 14 iulie 2016, de Ziua Națională a Franței, soldat cu 86 de morți într-un atac cu camionul.

Turcia condamnă “ferm” atacul “sălbatic” și își exprimă soldaritate cu francezii

Turcia a condamnat “ferm” atacul “sălbatic” cu cuțitul, lăsând de o parte tensiunile puternice dintre Ankara și Paris pentru a-și exprima “solidaritatea”. “Condamnăm în mod ferm atacul comis azi în interiorul Bisericii Notre-Dame din Nisa și prezentăm condoleațe rudelor victimelor”, a anunțat într-un comunicat Ministerul turc de Externe. “Este clar că cei care au comis acest atac sălbatic într-un lăcaș de cult sacru nu pot fi inspirați de vreun fel de valoare religioasă, umană sau morală”, afirmă ministerul, exprimându-și “solidaritatea cu poporul francez împotriva terorismului și violenței”.

Atacul de ieri are loc la aproape două săptămâni de la decapitarea profesorului Samuel Paty, luat drept țintă pentru că le-a arătat elevilor caricaturi ale profetului Mohamed la cursul despre libertatea de exprimare.

La un omagiu național al acestui profesor de istorie-geografie, președintele francez Emmanuel Macron a apărat dreptul publicării de caricaturi, provocând un val de furie în lumea musulmană, îndemnuri la boicotarea produselor franțuzești și o multiplicare a manifestațiilor antifranceze.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atacat în mod violent pe omologul său francez în ultimele zile, pe care l-a acuzat de conducerea unei “campanii a urii” față de islam și căruia i-a pus în discuție “sănătatea mentală”. Franța și-a rechemat ambasadorul de la Ankara în urma acestor atacuri la persoană, iar tensiunile au continuat să crească, după ce Erdogan a lansat luni un apel la boicotarea produselor franțuzești.

Un islamist radicalizat, înarmat cu un cuțit de 30 de centimetri, reținut în centrul Lyonului

Un bărbat cunoscut serviciilor de informații - înarmat cu un cuțit - a fost reținut ieri la Lyon, în apropierea unei stații de tramvai, în arondismentul II al orașului, unde agita un cuțit, purtând o djellaba și o vestă de camuflaj. După mai multe apeluri telefonice ale unor locuitori din zonă, poliția a venit la fața locului și l-a arestat pe bărbat, care amenința, la intersecția rue des Remparts d'Ainay cu rue Victor Hugo. Le Figaro scrie că, potrivit informațiilor sale, este vorba despre un afgan născut în 1994, cunoscut serviciilor de informații ca radicalizat și a cărui arestare pare că a evitat o nouă tragedie. Bărbatul arestat “avea asupra sa un cuțit de 30 de centimetri și părea pregătit să treacă la fapte”, a declarat Pierre Oliver, primarul arondismentului II al Lyonului.

Coreea de Sud: Fostul președinte, condamnat la 17 ani de închisoare

 patru foști președinți ai statului asiatic, încă în viață, au ajuns în detenție pentru corupție

Curtea Supremă sud-coreeană, cea mai înaltă instanță juridică a țării, a confirmat ieri condamnarea pentru corupție la 17 ani de închisoare a fostului președinte Lee Myung-bak, 78 de ani.

Liderul conservator, care s-a aflat la putere din 2008 până în 2013, a fost eliberat pe cauțiune în așteptarea acestei decizii și nu a fost prezent la Curtea Supremă în momentul anunțării sentinței. Mass-media sud-coreene informează că poliția s-a deplasat la domiciliul său pentru a-l duce la închisoare. Lee, care nu mai poate înainta niciun recurs, riscă să-și sfârșească zilele în spatele gratiilor, exceptând cazul în care ar beneficia de o grațiere prezidențială. În Coreea de Sud, șefii de stat ajung adesea la închisoare odată retrași de la putere, de multe ori în urma unei alternanțe politice. Astfel, patru foști președinți încă în viață au fost cu toții condamnați.

Lee fusese declarat vinovat de corupție în 2018 de un tribunal al districtului central Seul, care îl condamnase la 15 ani de închisoare și la plata unei amenzi de 13 miliarde de won (10 milioane de euro). În februarie, pedeapsa lui a fost majorată în apel la 17 ani de închisoare, însă el a rămas în libertate în așteptarea verdictului Curții Supreme.

Joi, Curtea Supremă a confirmat condamnarea lui, estimând că fostul președinte a deturnat 25,2 miliarde de won și a primit mită în valoare de 9,4 miliarde de won.

Park Geun-hye, președinta care i-a succedat lui Lee și care a fost destituită în 2017 în urma unui răsunător scandal de corupție, ispășește în prezent o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

Predecesorul lui Lee, liberalul Roh Moo-hyun s-a sinucis în 2009 după ce a fost interogat în legătură cu suspiciuni de corupție ce implicau familia sa, în cadrul unei anchete desfășurate în timpul președinției lui Lee. Roh era mentorul actualului președinte sud-coreean Moon Jae-in.

“Anonimul”, autorul editorialului exploziv anti-Trump NYT din 2019 își dezvăluie identitatea

Fostul șef de cabinet Miles Taylor al fostului secretar al Securității Interne (DHS) John Kelly al lui Donald Trump a dezvăluit că este autorul unui exploziv editorial anonim publicat de The New York Times în 2019, care denunța comportamentul distructiv al locatarului Casei Albe, și a îndemnat la vot cu Joe Biden. “Noi nu îi datotăm președintelui tăcerea. Îi datorăm lui și poporului american adevărul”, scrie Miles Taylor, în prezent un angajat al Google, într-un editorial publicat miercuri pe site-ul Medium, intitulat “De ce nu mai sunt anonim”. Dezvăluirea identității sale a condus la un un val de critici aprige la adresa cotidianului The New York Times (NYT), care a publicat textul precizând la acea vreme că autorul acestuia este un “oficial de rang înalt” din Guvernul Trump.

În textul pe care l-a publicat în Medium, Miles Taylor dă asigurări că este “un republican” și că a “vrut ca președintele să aibă succes”. “Dar prea adesea, într-o perioadă de criză, l-am văzut pe Donald Trump dovedind că nu are caracter și că slăbiciunile sale personale au provocat eșecuri ale leadershipului, care se pot măsura în pierderi de vieți americane”, scrie fostul funcționar, care a lucrat la Departamentul Securității Interne din ianuarie 2017 și până în vara lui 2019. El dă asigurări că mulți membri ai Guvernului Trump erau de aceeași părere cu el, dar că “majoritatea a ezitat să se exprime de frica represaliilor”.

Aflat într-un miting de campanie în Arizona, Donald Trump a ironizat “un tip care nu a lucrat niciodată la Casa Albă” și care a scris “o carte falsă”.

Șeful în exercițiu al statului a apreciat că acesta este necesar să fie urmărit în justiție.

În textul său, “Anonimul” povestea cum el și alții ca el depuneau eforturi să lupte din interior împotriva “celor mai rele apucături” ale unui președinte cu un leadership “meschin”, “impetuos” și “ineficient”. El acuza mai ales că președintele dăuna “bunei sănătăți” a republicii. Difuzarea acestui editorial anonim a provocat la acea vreme o controversă. Donald Trump a acuzat o “trădare” și l-a catalogat pe autorul anonim al textului drept un “laș“.

Miles Taylor și-a apărat miercuri alegerea anonimatului. “Voiam ca atenția să se concentreze asupra argumentelor însele” și nu să-i ofer lui Donald Trump ocazia de a “deturna atenția prin insulte meschine și jigniri”.

Cu șase zile înainte de alegerile americane, Miles Taylor i-a îndemnat pe alegătorii republicani “să pună țara mai presus” și să voteze cu democratul Joe Biden. “Cred că decența lui Joe Biden ne va uni acolo unde necinstea lui Donald Trump ne-a sfâșiat”, dă el asigurări.

Asteroidul care valorează de 70.000 de ori economia globală

Un asteroid neobișnuit de mărimea statului Massachusetts orbitează între Marte și Jupiter și valoarea lui este estimată la 10.000 de cvadrilioane de dolari. Un nou studiu publicat săptămâna aceasta în The Planetary Science Journal prezintă o privire în detaliu despre asteroidul 16 Psyche, unul dintre cele mai masive obiecte din centura de asteroizi a sistemului solar aflată între Marte și Jupiter, la peste 370 de milioane de kilometri de Pământ. Măsoară 225 de kilometri - aproape de mărimea statului Massachusetts.

Cei mai mulți asteroizi sunt alcătuiți din piatră sau gheață. Dar 16 Psyche este format din metal, provenind probabil din miezul unei planete care nu s-a putut forma - așa-numita “protoplanetă”, care și-a pierdut scoarța în urma coliziunii cu mai mulți aștri. Pentru prima dată, observarea acestui corp a fost făcută cu ajutorul razelor ultraviolete, constatându-se că acesta este format din fier și nichel - elemente care se găsesc în centrul planetelor.

“Am descoperit meteoriți care erau compuși în majoritate din metal, dar Psyche este unic întrucât este format în totalitate din fier și nichel”, a spus autorul principal al studiului Dr. Tracy Becker. “Pământul are un miez, o manta și o crustă. Este posibil ca atunci când se forma o protoplanetă Psyche să fi fost lovită de un alt obiect din sistemul nostru solar și a rămas fără înveliș“. NASA plănuiește ca în 2022 să trimită o navă care să examineze asteroidul.

Dacă asteroidul ar putea fi valorificat, fiecăruia dintre pământeni - 7,5 miliarde - i-ar reveni în jur de 1,3 miliarde de dolari.

Un șarpe cu două capete, descoperit în Florida

Un exemplar rar de șarpe cu două capete a fost descoperit în statul american Florida, după ce pisica unei familii din Palm Harbor a adus reptila în locuința stăpânilor săi. Potrivit LiveScience.com, Kay Rogers, o rezidentă din Palm Harbor, a văzut pentru prima dată acea reptilă cu două capete în urmă cu o lună, după ce pisica familiei ei, Olive, a adus șarpele în sufrageria locuinței sale. Citată de ClickOrlando.com, Kay Rogers a declarat că atât ea, cât și ceilalți membri ai familiei au crezut la început că șarpele era rănit, înainte ca fiica ei să descopere că reptila avea două capete. Șarpele a primit numele “Dos” - “Doi”, în limba spaniolă -, iar Kay Rogers a dezvăluit ulterior pe Facebook că alimentația este cea mai mare problemă cu care se confruntă reptila. “Am încercat mai multe lucruri pentru a îl hrăni, dar șarpelui îi este greu să își coordoneze cele două capete”, a scris ea pe această rețea de socializare. Familia Rogers a contactat The Florida Fish and Wildlife Conservation Commission Research Institute, ai cărui angajați au acceptat să îngrijească acest exemplar special de șarpe. Șarpele a fost preluat de Florida Wildlife Conservation (FWC) și transportat la un adăpost pentru animale administrat de această instituție. Experții de la FWC afirmă că Dos este un exemplar tânăr de Coluber constrictor, un șarpe neveninos frecvent întâlnit în sud-estul Statelor Unite. Afecțiunea de care suferă această reptilă, denumită bicefalie, “este neobișnuită și apare în timpul dezvoltării embrionului, când gemenii monozigoți nu reușesc să se separe, iar cele două capete se dezvoltă și rămân atașate de un singur trup”, au explicat experții americani. Ei au adăugat că ambele capete ale șarpelui Dos sunt capabile să își miște ochii, gâturile și limbile în mod independent, “dar nu întotdeauna în aceeași direcție”. Conform specialiștilor, șerpii cu două capete întâmpină mari dificultăți pentru a supraviețui în natură, deoarece creierele lor separate iau decizii diferite. Acest proces poate să îi afecteze atunci când încearcă să se hrănească sau să fugă din calea răpitorilor. În 2018, o viperă cu două capete a fost capturată pe o proprietate din statul american Virginia, iar un pui bicefal de șarpe cu clopoței a fost văzut în statul New Jersey în 2019. Potrivit LiveScience.com, bicefalia poate să apară la mai multe specii de animale, nu doar la șerpi.

Mexic: Cel puțin 59 de cadavre găsite în gropi comune în centrul țării

Cel puțin 59 de cadavre au fost găsite în gropi comune clandestine din statul mexican central Guanajuato, în centrul țării, a anunțat miercuri Comisia națională pentru căutarea persoanelor dispărute (CNB), relatează AFP. “Am găsit 59 de cadavre în diferite gropi clandestine, există alte puncte la care continuăm să lucrăm”, a declarat Karla Quintana, șefa CNB în Salvatierra, zona de descoperire a gropilor. “Corpurile par a fi în majoritate ale unor tineri, uneori foarte tineri, probabil și adolescenți”, a adăugat Quintana în cadrul unei conferințe de presă. Informațiile despre descoperirea unei posibile gropi comune au parvenit autorităților în urmă cu aproximativ două săptămâni, operațiunea de cercetare fiind lansată în urmă cu opt zile, în parteneriat cu instituțiile de securitate, la nivelul statului. Peste 80 de persoane au fost mobilizate pentru această operațiune de căutare și au fost efectuate 52 de săpături, permițând descoperirea cadavrelor, au precizat autoritățile. Violențele în statul Guanajuato au crescut în ultimele luni din cauza unei lupte între cartelurile Santa Rosa de Lima și Jalisco Nueva Generacion, ambele implicate în traficul de droguri și combustibil. AGERPRES


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.