Local

Controversat | Judecător din Panciu, acuzat că l-a reabilitat pe Gheorghe Alexianu, sub care au murit 300 de mii de evrei

Ziarul de Vrancea
28 ian 2019 2503 vizualizări
Fostul guvernator în Transnistria,Gheorghe Alexianu, sub care au murit aproape 300 de mii de evrei,reabilitat un judecător din Panciu-Foto:g4media.ro
Fostul guvernator în Transnistria,Gheorghe Alexianu, sub care au murit aproape 300 de mii de evrei,reabilitat un judecător din Panciu-Foto:g4media.ro

Un judecător din Panciu este acuzat că a reabilitat un fost guvernator în Transnistria, sub care au murit aproape 300 de mii de evrei. Subiectul a apărut public chiar duminică, 27 ianuarie 2019, în Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Astfel, pe site-ul g4media.ro a apărut articolul scris de profesorul vrâncean Bogdan Constantin Dogaru, intitulat Autoritățile din Vrancea și Holocaustul: Cum l-a reabilitat un judecător din Panciu pe Gheorghe Alexianu, sub care au murit aproape 300 de mii de evrei pe când era guvernator în Transnistria​

După apariția articolului profesorului vrâncean Bogdan Constantin Dogaru, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România Ellie Wiesel a postat pe contul de facebook următoarea reacție: ”Institutul Elie Wiesel își exprimă speranța ca Instituția Prefectului – Județul Vrancea va face apel pentru anularea unei decizii, care este dată contrar legislației din România și care, în același timp aduce atingere, în mod flagrant, memoriei zecilor de mii de victime, evrei și romi din Transnistria”.

Reacția Institutului vine după ce G4Media.ro a publicat un articol semnat de istoricul Bogdan Constantin Dogaru, care a dezvăluit cum un judecător din Panciu l-a reabilitat pe fostul guvernator al Transnistriei, Gheorghe Alexianu, sub care au fost uciși peste 300 de mii de evrei și peste 11.000 de romi.

Judecătorul a consemnat într-o sentință că fostul guvernator al Transnistriei a fost ”condamnat politic” în 1946 și a dispus restituirea suprafeței de pădure pe care moștenitorul pretinde că ar fi deținut-o tatăl său în comuna Străoane.

Istoricul Dogaru a arătat în articol că în anul 2008, Înalta Curte de Justiție și Casație a respins în mod definitiv și irevocabil reabilitarea lui Gheorghe Alexianu, care fusese condamnat la moarte în 1946, de Tribunalul Poporului din București, pentru crime de război și crime împotriva umanității, confiscându-i-se totodată întreaga avere.

Abia în anul 2018, Prefectura Vrancea este sesizată și cere revizuirea. Dar magistratul din Panciu care a pronunțat sentința în data de 18 ianuarie 2019 (dosar 1622/275/2018), respingând cererea de revizuire ca neîntemeiată, nu a ținut cont de decizia definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Justiție și Casație din 2008.

Curtea a respins la vremea respectivă cererea de reabilitare a lui Gheorghe Alexianu și de legea nr. 221/2009 privind condamnările cu caracter politic care menționează în mod expres la articolul 7 (articol declarat constituțional prin decizia Curții Constituționale nr. 1062/2010, definitivă și general obligatorie) că prevederile respectivei legi de încadrare în categoria „condamnări cu caracter politic” nu se aplică „persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra umanității și persoanelor condamnate pentru că au desfășurat o activitate de promovare a ideilor, concepțiilor sau doctrinelor rasiste și xenofobe, precum ura sau violența pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unor rase și inferioritatea altora, antisemitismul, incitarea la xenofobie”.

Text informații:g4media.ro 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.