Un expert francez in vinuri bio a degustat vinurile ecologice din Vrancea
Bruno Quenioux a vizitat marți cramele producătorului de vinuri Senator Wine, care deține peste 300 de hectare de vie ecologică și este cel mai mare producător de vinuri bio din Europa de Est u specialistul francez a spus că găsit ”o eleganță a vinurilor” la care nu se aștepta
Senator Wine, cel mai mare producător de vinuri ecologice din Europa de Est, a primit marți vizita unui specialist francez în vinuri bio, Bruno Quenioux. Acesta a venit pentru prima dată în țara noastră, pentru a degusta vinurile producătorului din Vrancea, care deține o plantație de câteva sute de hectare de viță de vie pe care nu se fac tratamente chimice. Specialistul francez deține și un magazin în centrul Parisului, unde vinde vinuri deosebite. Senator Wine are 80 de hectare de vie la Huși și 246 de hectare la Însurăței, în județul Brăila, unde vița de vie este stropită doar cu sulf și cupru, ca în urmă cu 100 de ani. ”Căutăm să mergem în direcția de a pune ce a lăsat Dumnezeu în boaba de strugure în sticla de vin”, a spus Lucian Neacșu, proprietarul Senator Wine. Acesta spune că eforturile pentru a produce un litru de vin bio sunt duble în comparație cu un vin normal, iar pentru a avea o calitate bună producția este limitată la 5 tone de struguri pe hectar. Producătorul consideră că soiurile românești au potențial, cum este băbeasca, pentru că în rest pe piață sunt deja producători care sunt mult mai cunoscuți. De aceea, Senator Wine mizează pe soiuri autohtone ca Crâmpoșie, Zghihara de Huși, Tămâioasă românească, Busuioaca, Feteasca albă, Fetească regală, Șarbă sau Băbească neagră.
Tratamentele chimice duc la distrugerea specificului unei zone
Bruno Quenioux a degustat mai multe vinuri produse de Senator Wine și s-a declarat surprins de vinurile găsite în Vrancea. ”Sunt foarte satisfăcut de ceea am găsit aici. Prima surpriză a fost că am găsit o eleganță a vinurilor la care nu mă așteptam. În general, în țările emergente se găsesc mai degrabă vinuri în care se simte nota lemnoasă, taninoasă, vinuri rustice, făcute după metode vechi, care nu relevă foarte bine expresia climatului”, a spus specialistul francez. Acesta a arătat că tratamentele chimice pot duce la distrugerea specificului unei anumite zone, la ”neutralizarea legăturii între climă, sol și priceperea omului”. ”Atunci când solul este mort, din cauza utilizării erbicidelor și a tratamentelor chimice, atunci vița de vie nu mai poate să pătrundă în profunzimea solului și să își caute energia pentru supraviețuire. În profunzimea pământului este acea apă încărcată de energie pozitivă și numai o viță de vie care poate să își aducă rădăcinile la nivelul ei poate să o absoarbă, să trăiască cu ea și apoi să o regăsim în vinul respectiv. De exemplu, în Franța, în zona Bourgogne este o zonă reprezentativă pentru că fiecare parcelă are specificul ei. Timp de 50 de ani au folosit pesticide și îngrășăminte chimice și au pierdut specificitatea zonei, pentru că s-a modificat solul”, a spus Bruno Quenioux. În România nu există, deocamdată, piață pentru vinuri bio astfel încât peste 80% din producția Senator Wine merge la export. (Mihai BOICU)