Local

Un bărbat a ridicat un ajutor de înmormântare pe baza unei declarații false

Alexandra TĂTARU
21 sep 2017 6277 vizualizări

Cel puțin așa acuză o femeie care s-a ocupat de defunct și care a cheltuit bani pentru funeralii în timp ce altcineva a beneficiat de ajutorul de înmormântare de la Casa de Pensii

Valerica V. din Mărășești, în calitate de împuternicită a uneia dintre fiicele celui decedat în luna iulie a.c., Ene Șt., să aibă grijă de tatăl său în perioada cât a fost bolnav și să se îngrijească și de înmormântare, ne-a semnalat faptul că, trecând peste orice legătură de rudenie cu membrii familiei, fratele defunctului s-a dus la Starea Civilă, a înregistrat decesul declarând că este singura rudă a acestuia și s-a folosit de certificatul de deces pentru a ridica ajutorul de înmormântare de la Casa de Pensii. Femeia este supărată că acesta a făcut declarații false precum că ar fi singurul moștenitor, în timp ce ea, care l-a îngrijit și a cheltuit și bani personali pentru înmormântare, este nevoită să suporte asemenea minciună. ”Câte certificate de deces se pot elibera și cum e posibil să se accepte o declarație mincinoasă, cât timp eu aveam procură notarială de la fiica defunctului și am constatat că banii îi luase altcineva?”, se întreabă Valerica V., din Mărășești. Potrivit explicațiilor primite de la Casa de Pensii, cel care se prezintă cu certificatul de deces și declarație de la notariat că are dreptul să ridice banii, o poate face, însă nu poate beneficia și de pensia decedatului. Potrivit noii legi, fiecare membru al familiei defunctului poate deține un certificat de deces eliberat de Starea Civilă. ”Potrivit legii, fiecare moștenitor are dreptul la un certificat de deces. Dacă respectivul s-a prezentat la Casa de Pensii și cu declarație notarială, noi suntem obligați să-i acordăm ajutorul de înmormântare. Dacă cineva este nemulțumit, poate contesta asta în instanță și Judecătorie, având actele doveditoare. Judecătoria ne contactează pentru detalii, iar decizia se va lua de judecător. Au fost mai multe cazuri de acest gen și problemele acestea fac parte din conflictele legate de moștenire”, ne-a explicat un angajat de la Casa de Pensii. Conform informațiilor de pe portalul Stării Civile, au obligaţia de a face declaraţia de deces membrii familiei, rudele decedatului, în lipsa persoanelor enumerate mai sus obligaţia de a declara decesul le revine colocatarilor, vecinilor, administraţiei imobilului, medicului sau altă persoană din unitatea sanitară unde s-a produs decesul, iar în cazul decedării persoanei în penitenciar sau într-o instituţie de protecţie socială, obligaţia de a face declaraţia de deces revine administraţiei instituţiei penitenciarului. La momentul înregistrării decesului declarantul este obligat să prezinte certificatul medical constatator al decesului, eliberat de instituţia medicală ce a constatat decesul, actul de identitate, livretului militar sau adeverinţa de recrutare a persoanei decedate, certificatul de naştere, actul de identitate a declarantului. (A.T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.