Local

Un an de la alegerile locale din Focșani: Război total între consilierii PNL-USR-PLUS și primarul Cristi Misăilă

Ionel Sclavone
11 oct 2021 3148 vizualizări

La un an după alegerile locale de la Focșani, Consiliul Municipal a intrat într-un blocaj total. Pe cât de bine se înțelege PNL cu PSD și cu USR la Consiliul Județean, pe atât de mult se contrează în Consiliul Local. Și nu atât PNL cu PSD, cât PNL cu primarul Cristi Misăilă. Privind de pe margine, citind comunicările de pe Facebook, Cristi Misăilă este singurul adversar al PNL din Vrancea.

Alegerile locale din 2020 pentru Primăria Focșani se încheiau cu victoria lui Cristi Misăilă (PSD) care a obținut 14.823 voturi. Pe locul doi se clasa Ion Ștefan, liderul de facto al PNL, pe care, în ciuda campaniei foarte agresive, focșănenii l-au creditat cu doar 12.589 de voturi.

Aceasta și pentru că Ion Ștefan, ca politician și ministru în guvernul Orban, n-a știut să-și gestioneze imaginea publică și a provocat numeroase scandaluri și contestări. Nu voi intra în detalii. Oricine este interesat poate da o căutare pe internet și să se pună la curent.

Despre strategia greșită cu care Ion Ștefan a abordat alegerile, estimările eronate cu privire la intenția de vot a electoratului sau despre gafele care l-au dus la înfrângere sunt multe, chiar foarte multe de spus. Dar nu este menirea acestui articol să le analizeze. Cert este că Ion Ștefan a obținut mai puține voturi decât PNL în municipiul Focșani.

Dacă focșănenii nu l-au dorit pe Ion Ștefan ca primar, în schimb au votat echilibrat pentru Consiliul Local al Municipiului. Astfel, PNL a obținut 12.816 voturi, fiindu-i repartizate zece mandate de consilier, PSD a primit 11.571 voturi, ceea ce înseamnă 9 mandate de consilier, iar USR -PLUS 2444 voturi fiindu-i repartizate 2 mandate de consilier.

Această configurație a Consiliului LocaL, în care nici unul dintre grupuri nu deținea majoritatea lăsa posibilitatea unor colaborări și a unui control reciproc în alocarea și cheltuirea banilor publici. Iar asta în interesul focșănenilor. Doar că nu s-a întâmplat așa.

Activitate caracterizată printr-un blocaj total

Blocajul a apărut aproape de la început, după primele săptămâni de activitate a Consiliului Local. Deși dețineau majoritatea, consilierii locali PNL și cei ai USR- PLUS s-au manifestat ca o alianță de opoziție. Au picat la vot aproape toate proiectele de hotărâri inițiate de primarul Municipiului Focșani,Cristi Valentin Misăilă de pe ordinea de zi a ședințelor. Și, în special, pe cele care propuneau alocări de fonduri pentru diverse investiții.

În replică, primarul Misăilă le-a retras atribuțiile celor doi viceprimari PNL și USR- PLUS și i-a acuzat de incompetență și reacredință ori de câte ori a avut ocazia.

Mai mult, a acuzat PNL că i-ar fi cerut, în schimbul colaborării în Consiliul Local, eliberarea mai multor posturi de funcționari publici, directori și șefi de servicii, pe care să fie încadrați membrii PNL. Iar liberalii nici nu s-au obosit să dezmintă acuzațiile.

Și uite așa, s-a declanșat un adevărat război, cu acuzații și insulte de-o parte și de alta, cu piedici și blocaje dintr-o parte și din alta despre care Ziarul de Vrancea a relatat la vremea respectivă.

Scandalul pe bugetul municipalității

Situația a explodat la votarea bugetului pe anul 2021. În bugetul propus de primar, liberalii au introdus mai multe amendamente fără să se asigure că acestea sunt legale și că ceea ce au votat va fi funcțional. Ar fi putut s-o facă, apelând la ajutorul funcționarilor din primărie sau la un consultant, specializat în bugete publice precum și colegii lor de partid din alte filiale județene care au mai aprobat și utilizat astfel de bugete. .

S-a ajuns la o nouă situație de blocaj. Iar cele două tabere, primarul Misăilă, pe de-o parte, și grupul PNL- USR-PLUS din Consiliul Local Focșani, pe de alta, și-au împărțit acuzații și insulte pe seama modului în care a fost elaborat documentul.

Nu îmi propun să intru în detalii și nici nu voi arăta spre unii ori spre alții ca responsabili. Cu atât mai mult cu cât, chiar și omul acreditat prin lege să stabilească cine are dreptate, prefectul de Vrancea Gheorghiță Berbece a evitat să se pronunțe tranșant, cum ar fi fost normal, pe acest subiect. În locul unui aviz de legalitate, el a transmis Municipalității un mesaj power-flower, în care îndemna la pace și prietenie.

Oricum, Focșaniul nu are nici în acest moment un buget funcțional. De fiecare dată când este nevoie de bani pentru salarii sau investiții, se recurge la rectificări, prin care fondurile sunt distribuite dintr-o parte în alta.

Ca s-o spunem pe aia dreaptă, bugetul Focșaniului este folosit de majoritate pentru obținerea anumitor concesii din partea primarului. Și cum acesta refuză să cedeze la presiune, gata și blocajul.

Ostilizarea angajaților municipalității

Lipsiți de abilitate și însușiri diplomatice, consilierii locali PNL din Consiliul Local Focșani au reușit, în acest an, să-și ostilizeze funcționarii Municipalității și astfel s-au lipsit de un ajutor important în elaborarea și promovarea unor proiecte de hotărâre care să le aducă beneficii de imagine. Au făcut-o total gratuit, votând diminuarea bugetului de salarii fără să ofere o justificare obiectivă și legală, ci doar motivând că lefurile din primărie sunt prea mari.

Ori de câte ori are ocazia grupul majoritra PNL- USR- PLUS din Consiliul Local Focșani caută să-i demonizeze pe angajații Municipalității în fața focșănenilor, pe diferite canale de comunicare, acreditând ideea că au salariile mult prea mari față de ceilalți.

Foarte interesant este însă faptul că liderii PNL nu au nici o problemă cu veniturile funcționarilor din Consiliul Județean sau din instituțiile deconcentrate în care și-au angajat colegii de partid. Nu suflă un cuvânt nici măcar cu sumele pe care le încasează membrii ATOP, cei din consiliile de adminstrație de pe la CUP sau alte structuri din care fac parte.

Pe cale de consecință, ca să n-o mai lungim, ostilizarea funcționarilor și refuzul de a colabora cu aceștia este unul dintre motivele pentru care mai multe proiecte de hotărâre adoptate de majoritatea PNL - USR- PLUS în Consiliul Local Focșani au primit, de curând, aviz de nelegalitate din partea Prefecturii Vrancea. Este o lovitură foarte dură, dată chiar de prefectul liberal, care pune sub semnul întrebării competența consilierilor locali focșăneni PNL și USR- PLUS.

Un război politic care face victime doar în rândul focșănenilor

După un an de la alegerile locale, nu putem spune că în Focșani lucrurile merg bine. Mai ales acum, în pragul iernii, în plină criză energetică și epidemiologică. Din cauza scandalului politic, orașul abia se menține pe linia de plutire.

Iar în această iarnă câteva zeci de mii de focșăneni, conectați la sistemul centralizat de termoficare, riscă să înghețe. Se întâmplă din cauza lipsei banilor necesari acoperirii costurilor cu gazele naturale ce se scumpesc pe zi ce trece.

Din păcate, acest lucru nu pare să intereseze pe nici unul dintre actorii implicați în lupta politică de la nivelul municipiului Focșani. Nimeni nu pare a dori să facă pace în interesul focșănenilor sau, măcar să inițieze negocieri pentru un armistițiu până la finalul crizei.

În locul propunerilor constructive, menite să scoată orașul din impas, vedem doar acuze reciproce, care nu vor încălzi caloriferele focșănenilor la iarnă.

Consilierii USR- PLUS, responsabili și ei pentru blocajul din Consiliul Local Focșani

Nu pot să închei fără să aduc în discuție „contribuția” celor doi consilieri USR- PLUS la blocajul din activitatea Primăriei. Cei doi consilieri USR- PLUS au avut șansa să facă diferența și să se erijeze în ”vocea rațiunii” din Consiliul Local Focșani, menținând un echilibru între cele două părți PNL și Cristi Misăilă. Ar fi putut să se situeze deasupra acestui scandal și să le arate focșănenilor un alt fel de politică. Iar acest lucru, sunt sigur, ar fi fost recompensat, de alegători, peste patru ani, la alegerile locale din 2024.  

În loc s-o facă, USR -PLUS s-a predat cu totul celor de la PNL, în schimbul unui loc de viceprimar. Au devenit, ca și la Consiliul Județean, o anexă fără personalitate a grupului liberal.

Nici un moment, la nici un proiect de hotărâre blocat nu au avut un alt punct de vedere diferit de cel al liberalilor. Nu s-au opus, nu au propus nici o altă soluție alternativă și nu au încercat să medieze o ieșire din blocaj. Dimpotrivă, consilierii USR PLUS au fost părtașii celor din PNL la toate demersurile pe care le-au inițiat, fără să ridice nici cel mai mic semn de întrebare.

Chiar și acum, după ce coaliția de guvernare s-a rupt la nivel național, consilierii locali ai USR- PLUS rămân în barca PNL. E drept, o fac un pic mai pervers, crezând că este mai greu de observat. La fiecare ședință de Consiliu Local Focșani, unul dintre USR-iști lipsește strategic, iar cel de-al doilea se abține la vot, astfel încât hotărârile să se blocheze.  

Este un joc politic pe care au ales să-l facă cei din USR- PLUS, cu toate consecințele ce decurg de aici și se vor vedea la următoarele alegeri. Dar, vorba unui coleg de-al lor, din conducere, „ăsta este nivelul la Focșani”.

Prietenia PNL – PSD îl exclude pe Cristi Misăilă

În Focșani, PNL a declanșat un război politic, dar nu cu PSD, în ansamblul său, ci doar cu primarul Cristi Misăilă și angajații Municipalității.

În paranteză fie spus la nivelul județului și implicit a municipiului, cu toate înțepăturile inerente, între PSD și PNL domnește pacea și prietenia frățească. Din comunicările oficiale ale PNL, numele PSD, ca adversar politic, lipsește aproape cu desăvârșire. Iar comunicatele PSD-ului condus de Nicușor Halici sunt concepute cu grijă să nu-i deranjeze pe Cătălin Toma și Ion Ștefan.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.